Kameny v akváriu

Martin | 27.1.2004

Tlamovci jsou teritoriální ryby, proto potřebují dostatečné množství úkrytů. Toto jim můžeme zajistit vhodným množstvím a správným uspořádáním kamenů do nádrže.

Jaké kameny vybrat do akvária s tlamovci

Vhodné jsou sopečné vyvřeliny. Já používám andezit, kterého se v našem okolí dá nasbírat dostatečné množství. Má i zajímavou strukturu. Po rozbití větších kusů na menší části je nutné všechny ostré hrany kamenů obrousit. Hrany jsou totiž ostré a ryby by se o ně mohly zraňovat. Nepoužívejte kameny rychle uvolňující do vody chemické prvky nebo sloučeniny.

Kameny v akváriu

Množství kamenů v akváriu

Do nádrží nad 300 litrů se bez problémů vejde 100 a více kilogramů kamenů. Proto s tím počítejte, aby stolek pod nádrží byl dostatečně pevný (sečtěte si hmotnost skla, vody, písku a kamenů) a aby to snesla i podlaha:). Ale čím více kamenů, tím méně vody a horší podmínky pro ryby.

Uspořádání kamenů

Kameny neukládejte pouze na písek, ale zasaďte je tak hluboko, aby dobře seděli přímo na skleněném dně akvária. Tlamovci totiž rádi kameny podhrabávají, aby si vytvořily úkryt. Při špatné stabilitě kamenů by takto mohlo dojít k jejich zhroucení s nepříjemnými následky (prasknutí nebo přímo vytečení nádrže). Kameny uspořádejte tak, aby vytvářely co největší množství ukrytů jak pro malé rybky, tak i pro dospělé a počítejte s tím, že ryby postupně vyrostou.

Andezit v akváriu

Kde koupit nebo sehnat kameny

Kameny je možné zakoupit i v prodejně, ale jelikož při velkém množství by to bylo finančně příliš náročné a není velký výběr, doporučuji spíše navštívit opuštěný nebo fungující kamenolom. Mistr vám určitě poradí, který druh kamene by byl nejvhodnější.