Líhnutí artemií

Martin | 30.1.2004

Pokud chcete odchovávat potěr tlamovců a zajistit jim rychlý růst, musíte jim jako první krmení podávat vylíhnuté artemie. V obchodě se prodávají jejich vajíčka, která jsou si schopna zachovat líhnivost po několik let i v extrémních podmínkách. Jakmile se ovšem dostanou do příznivého prostředí, začnou se z nich líhnout drobní korýši, které použijeme jako krmivo.

Jak je líhnout artemie

Do přibližně litrové nádobky nalejte vodu o teplotě jakou máte v akváriu a přidejte 20-30 gramů nejlépe mořské soli. Měli byste získat 2-3% roztok soli. Po rozpuštění soli, přidejte přibližně polovinu kávové lžičky vajíček artemií (množství podle aktuální potřeby). Do nádoby zaveďte přívod ze vzduchovacího motorku tak, aby obsah nádoby s vajíčky artemií byl stále silně vířen. Po přibližně 1-2 dnech se začnou artemie postupně líhnout. Kontrolu líhnutí provedete tak, že odpojíte vzduchovací motorek a po chvíli můžete vidět, jak se vylíhnuté artemie (mají sytě oranžovou barvu) začnou usazovat na dně nádobky.

Jak je připravit vylíhlé artemie ke krmení

Z ustálené nádobky nasajte injekční stříkačkou potřebné množství vylíhnutých artemií a přes hustou tkaniny je přefiltrujte a proplachněte vodou z akvária. Propláchnuté je znovu nasajte do stříkačky a podávejte ke krmení. Ve sladké vodě přežijí artemie maximálně desítky minut. Znovu zapojte v nádobce vzduchovací motorek až do dalšího krmení. Víření vylíhnutým artemiím nevadí. Nebo alespoň není slyšet, že by si stěžovaly.

Jak zahřívat vodu k líhnutí artemií

V nádobce s artemiemi musíte stále udržovat vhodnou teplotu (24-27oC). Je to možné řešit zavěšením nádobky na okraj akvária tak, aby byla dostatečně ponořená ve vodě, ale aby nehrozilo vylití jejího obsahu do akvária. Je v ní totiž slaná voda. Vylíhnuté artemie vydrží pří víření maximálně týden. Proto vždy líhněte pouze takové množství vajíček, které v tomto období dokážete zkrmit. I když jsou vylíhnuté artemie miniaturní, rády je přijímají i dospělé ryby.

Po několika dnech krmení pouze artemiemi, můžete potěr začít postupně přivykat na umělé a mražené krmivo.