Odchov potomstva

Martin | 29.1.2004

Pokud si chcete při chovu tlamovců trochu finančně přilepšit, můžete odchovávat potomstvo na prodej. V akváriu je vhodné mít u každého druhu jednoho samečka a k němu 3-5 samiček. Tento poměr je důležitý, aby samičky nebyly příliš vyčerpané neustálým plozením potomstva (při každém odchovu přibližně 3 týdny nepřijímají samičky potravu). Pokud má sameček kolem sebe více samiček, je jeho rozmnožovací aktivita a taky agresivita rozložena na více jedinců a samičky si tedy mohou déle odpočinout.

Jak se pozná samička, že nosí jikry

Obvykle má spodní část tlamky více vydutou než ostatní jedinci (dobře je to vidět na nejspodnějším obrázku). Při krmení nepřijímá potravu. Straní se ostatních nebo se ukrývá.

Jak samičku z velkého akvária odlovit

Pokud máte akvárium s množstvím úkrytů, tak je s odlovením samičky velký problém. Čím rychleji a šetrněji se Vám to podaří, tím lépe pro Vás, ale hlavně pro samičku. Snažte se ji dostat do prostoru, kde nemá možnost schovat se do žádného úkrytu. Používejte dvě síťky. Někdo samičky odlovuje v noci, kdy po prudkém rozsvícení jsou rybky na pár vteřin překvapené a dají se lépe chytit.

Odchov potomstva tlamovců

Kam přemístit samičku s jikrami

Po odlovení samičku ihned přesuňte do jiného akvária, které máte určeno pro odchov potomstva. Do odchovného akvária je vhodné použít vodu z akvária, odkud byla samička odchycena. Teplota vody může být mírně zvýšena na 27-28oC (ale není to nutné), filtr zabezpečte proti tomu, aby nemohlo dojít k nasátí potěru, umělé osvětlení není nutné. Samička by tu měla mít vytvořen úkryt a měla by být oddělena od všech ostatních ryb. Vytvořte zde z kamínků i množství malých úkrytů pro budoucí potomstvo, které bude samička postupně z tlamky vypouštět. Samičku, jež nosí v tlamce jikry NEKRMTE! Kvalita prostředí v odchovném akváriu musí zůstat zachována, proto i zde vyměňujte pravidelně vodu (1/4 jednou za 10 dní za alespoň 2 dny odstátou vodu).

Krmení potěru

Jakmile samička začne své potomstvo vypouštět na delší dobu mimo tlamku, můžete je začít přikrmovat vylíhnutými artemiemi. Pokud si jste jistí, že samička z tlamky vypustila všechno potomstvo, dejte jí trochu krmení a přesuňte zpět do hlavního akvária mezi ostatní ryby. Její potomstvo krmte nejlépe několikrát denně vylíhlími artemiemi a po několika dnech je můžete postupně přivykat i na umělé nebo mražené krmení (na drobno drcené namočené granule, dafnie, cyclops a pod.). Rybky by měli během 3-5 měsíců dosáhnout velikosti 4-5 cm, kdy je možné je odprodat. Jedna samička obvykle najednou odchová 10-50 potomků.

Samička se svým potomstvem (Pseudotropheus Acei)

Nebudu zde popisovat metodu, kdy jsou samičče po oplodnění vyklepány jikry z tlamky a uměle odchovány. Je to spíše metoda, kterou používají velkochovatelé.

Než se pustíte do odchovu, měli byste si zjistit, jestli od Vás odchované rybky někdo koupí. To často bývá trochu u tlamovců problematické. Přesto Vám doporučuji odchov zkusit pouze pro ten nádherný zážitek, kdy samička poprvé vypustí své potomstvo ze své tlamky.