Rozmnožování tlamovců

Martin | 28.1.2004

Tlamovci jsou specifičtí svým dokonalým způsobem péče o potomstvo. Většina jiných akvarijních ryb snese jikry a dále se o ně nestará. Z tohoto velkého počtu jich přežije pouze mizivé procento, ale jelikož jiker je velké množství, tak to k zachování druhu stačí. Tlamovci snesou naopak malé množství jiker (v desítkách), ale starají se o ně až do doby, kdy je potěr schopen samostatného přežití. Procento přežití je tedy vysoké.

Oplodnění u tlamovců

Při snášení a oplodňování jiker dochází, tak že sameček se samičkou se točí v kruhu. Samička přitom postupně snáší jikry, sameček je oplodňuje a samička je sbírá do své tlamky. K oplodnění jiker může taktéž docházet až v tlamce samičky. Většina samečků má na řitní ploutvi výraznou žlutou skvrnu, kterou samička považuje za jikru a snaží se ji zachytit do své tlamky. Přitom sameček vypouští mlíčí a jikry tak může oplodnit až v samiččině tlamce.

Odchov potomstva tlamovců

Péče o jikry a potěr

Po tomto kruhovitém tanci se partneři rozejdou a o jikry se stará pouze samička. Nosí je stále ve své tlamce, takže jsou v bezpečí. Po 2 - 4 týdnech se z jiker vylíhne potěr, jež je už částečne schopen přežití mimo tlamku. Samičky je tedy postupně vypouštějí. Zpočátku pouze na pár vteřin nebo minut, s tím, že se potěr může zase vracet do bezpečí tlamky. Jakmile samička vycítí, že její potomstvo je schopno přežítí, všechny je vypustí a už se o ně nestará. Není to ani nutné, protože potomstvo je zcela samostatné. V době kdy samička nosí své potomstvo ve své tlamce (2-4 týdny), nepřijímá žádnou potravu. Obvykle odchová 10 až 50 jedinců. Je to velmi individuální.