Diskusní fórum
dvoudruhovka
Co myslite na soužití druhu 15ks labeotropheus trevawasae a maylandia zebra OB 15 ks do 300L nádrže ???
Založil: malawis
» více k tématu (počet reakcí 3)
prepadnute brucho
zdravicko mam neprijemny problem jedna moja YELLOWKA ma prepadnute brucho,apetit k zraniu ma,ale co zoberie do ust to trosku premelie a potom vypluva farbu ani ine dalsie priznaky nepozorujem teraz nieco k akva: rozmer d:130 h;70 v:55 osadka:L.yellow 11Ks L hongi Sweden 9Ks lodotropheus spriengerae 11Ks Cynothilapia zebroides 11Ks voda 25C ph 7,5-8 dusitany 0 dusicnany do 20 vymena vody tyzdenne 30-40% ryby su mlade mam ich 3 mesiace cize cca 6mesiacov postihnuta ryba 5cm a este jeden detail po karantene z 220L akvarka do tohto vecsieho akva ryby su dost plache pri kazdom prichode k akva sa schovavaju (v tom mensom to nerobili) ale do krmenia su drave upravi sa to? dik za radu ako ju liecit s pozdravom Ivan
Založil: centrum 123
» více k tématu (počet reakcí 2)
proc chtit F1 generaci?
Dobry den, neustale narazim na poptávky po F1 generacích ryb a není mi jasne, v cem spociva jejich vyhoda pro bezneho akvaristu? Prozradite mi to? :-) Není jednodussi poridit si ryby, které vyrostli v zajeti, jsou zvykle na umelou stravu i mistni "kohoutkovou vodu"? Nebo ryby v zajeti v dalších generacích nejak ztraci na kvalite? Dekuji za pouceni.
Založil: MrRema
» více k tématu (počet reakcí 4)
Vnitřní přepážkový filtr - prosím o reakci od zkušených
Dobrý den, plánuji akvárium 200x50x50 pro malawi. Řeším filtraci. Chtěl bych mít vnitřní přepážkovou filtraci a plus vnější filtr JBl e1901. Ve vnitřní filtraci bych chtěl čerpadlo atman AT-202.Dle mého názoru to musí být na toto akva 500l až až. Přikládám obrázek s návrhem vnitřní přepážky. Prosím o reakce zkušenějších co vy na to.Díky moc
Založil: PetrP
» více k tématu (počet reakcí 20)
Malawi nováček
V současné době mám 100l společenské akvárium v obýváku, můj synek si přeje mít "svoje" (je mu 5) akvárium u sebe v pokojíčku, chtěl bych v biotopu Malawi, od dědy dostávají každe vnouče vždy jeden dárek, tak děda nadělí nějaký set, vybral jsem https://www.rataj-spk.cz/akvarijni-komplety/1095-aquatlantis-style-150 nebo https://www.rataj-spk.cz/akvarijni-komplety/30-aquatlantis-elegance-120 Chtěl jsem se zeptat, jestli tyto sety mi budou stačit na nějaké Malawi akvárium a jestli bude vyhovovat voda z kohoutku - PH 7,57/Tvrdost 15 dgH/Alkalita 10 dkH
Založil: honcka
» více k tématu (počet reakcí 11)
filtrace akvária
Dobrý den, ahoj potřeboval bych poradit ohledně filtrace. Momentálně mám k 250l. akváriu externí filt Tetra Tec ex 1200 se kterým nejsem vůbec spokojený. Do budoucna plánuji nové akvárium okolo 400l. a tak nějak se poohlížím právě po novém filtu, že bych ho rovnou vyměnil za tu nešťastnou Tetru... Mám vyhlídnuté prozatím tyto dva: 1. Ehein professionel 3 2275/4+600 (+/- 5300,-Kč) 2. Fluval FX 6 (+/-6700,-Kč) Rád bych tedy váš názor který je lepší, zda je pro tlamovce dostatečný, nebo jestli navrhujete něco úplně jiného? děkuji
Založil: Radek S.
» více k tématu (počet reakcí 7)
Cichlidynahoru
Mam dva dny 3-4cm velke tlamouni je jich 10 a nevim proc me plavou jen v rohu akvaria a to jen nahoru a dolů. Jsou spolecne s ancitrusy.ph atd je ok
Založil: Jani
Tanganika Praha Hloubětín
Dobry den, chci se po delší době vrátit k Tropheusum. Bydlím ted v Praze Hloubetine. Mate někdo zkušenost, jestli je tu vyhovujici voda? Dle hodnot z PVK by celkem mela byt, jsou to ale zprumerovane hodnoty pro celou Prahu...(pH 7,66) Chystam se dat do akvária vapenec a koralit abych udrzoval spis ještě vyssi Ph nez udajne tece z kohoutku. (je to dobry napad?) A ještě jedna otázka - dali byste k Tropheusum i Neolamprologus leleupi? Hrozne se mi libi, docetl jsem se tu v jedne diskusi, ze je to ok kombinace, ale nejsem si tim jistej. (býložravci/spis masozravci)tak aby nestradali...akvárium mam 300l. 120x50x50. Dekuju za rady, připomínky, názory...
Založil: MrRema
Gibberosa - nafouklé břicho
Dobrý den, předem se omlouvám, jestli jsem založil duplicitní vlákno, ale nikde jsem nenašel řešení podobného problému, jako mám já. Mám nádrž 500 litrů a v ní 16 mladých gibberos mpimbwe. Mají necelý rok. Asi před 14 dny jsem u jedné zpozoroval zvětšení břicha. Nejdřív mně napadlo to, o čem se na netu vedou místy bouřlivé diskuze, a sice že si lokla vduchu. Ale ona nemá problémy s plaváním a ponořením. Pokud si ryb nevšímám, drží se spíše na jednom (svém) místě u dna, ale jak se přiblížím ke sklu, začne jezdit s ostatními. Další varianta byla vodnatelnost. Tam je ale to nafouklé břicho jediný společný příznak. Šupiny nemá zježené, barvu má krásnou a žere. Včera jsem ji pro jistotu odlovil do karanténky, přidal do vody trochu soli a nenakrmil. Nemám žádná léčiva a také zatím nevím, na co ji léčit. Nebýt břicha jak kopačák, jako nemocná nepůsobí. Chtěl bych poprosit o radu, jestli se už někdo s tímto problémem u těchto ryb setkal. Co se týče nádrže, tak pH 8,0, NO3 do 20, pravidelá výměna 150 litrů vody týdně, filtrace - externí Eheim - 1700 l/h připojený ještě doma vyráběnenu pomocnému filtru s obsahem cca 20 litrů bioakvacitu.Teplota vody 25°C. Krmení - 3x denně: Sera Discus granule (ráno), odpoledne a večer mražené - střídavě artemie, krill, komár, strouhané filé, zkouším i grundle a tak jednou týdně řádně horkou vodou propraná (nenáviděná) mražená patentka. Takhle vše funguje bez problémů někdy od března. Fotku se mi moc nepovedlo udělat, tak přikládám odkaz na video. Předem děkuji za rady. Jirka https://www.youtube.com/watch?v=uKujRWiIXwY
Založil: caliv6
malawi akva 160x50x50
Dobrý den všem, chtěl bych založit akva s mbunama 160x50x50 a chtěl bych poradit nebo spíš slyšet vaše názory kolik ks a druhů máte v takovémto akva.S tlamkama zkušenosti mám, měl jsem hapky a i tanganiku jsem měl. Jen jsem něměl nikdy větší množství mbun. Dík za vaše postřehy. Jen doplnuji jěště,že nechci jednodruhovku s demasonama.Dík
Založil: tomas_malawi1
pomc krizei tlamovcu
zdravim do akvaria se mi dostalo nekolik tlamovcu.cca 10 alonocoar dragon red a cca 20 tlamovcu cernoploutvych.zacinaji dospivat a zajimalo by me zda se muzou tyto dva druhy krizit.venuji se chovu ryb jneho druhu a proto se ptam tady na foru.akvaria ma velike a neni problem rybam zajistit spravne podminky.diky za odpovedi
Založil: gambi petr
Založení nového akva
Zdravím,potřeboval bych poradit.Zakladam novou nádrž,190l rohové.Chtěl bych se zeptat jestli by šlo mít tyhle dva druhy socolofi a yellow,po případě kolik kusů?Děkuji za rady
Založil: Petr.J
Kdy se lihnou rybicky z vajicek?
Dobry den, vcera se nam vytrely rybky, mbamba bay, a rada bych vedela, jestli se da nejak poznat, kdy se z vajicek vylihnou rybky. Pise se, ze trva nekolik tydnu, nez samicka rybky vypusti, ale nenasla jsem, kdy uz nenosi vajicka, ale rybky. Taky by me zajimalo, jestli je vypusti jednou provzdy, nebo postupne, aby se nazrala, a teprve az jsou dost velke je necha jit svou cestou. diky za odpoved!
Založil: Gruni
» více k tématu (počet reakcí 6)
Juvenilní zabarvení tropheus duboisi
Mám cca 15 měs. staré/mladé tropheus duboisi (20ks) a většina z nich se teprve nyní začíná přebarvovat, jsou velcí cca 10cm a víc. Ti největší se už přebarvili. Teplotu vody mám trochu nižší (24-25°C), protože jsou na průtoku. Zajímalo by mne, zda se s takhle pozdním přebarvováním někdo setkal, nebo zda je to u duboisi normální a ty bozději se vybarvující budou samičky. U jiných tropheus jsem se s takovouto diferenciací zatim nesetkala.
Založil: EvaGla
» více k tématu (počet reakcí 1)
muzu timto krmit aulonocary
Zdravim, chci se zeptat zda tim co je na fotkam muzu krmit aulonocary. Dostal jsem je vymenou.
Založil: michall
Akvarium z překližky
Ahoj,chtěl bych udělat akvárium o rozměrech d185xš100xv50 z 1,5cm silné překližky,viděl jsem to YT a docela se mi to líbí . Vnitřek by byl natřený bazenovou barvou a zevnitř má spojích by byli laminátové proužky.Chtěl bych slyšet váš názor a jak dlouho si myslíte že to vydrží aby to neprosakovalo....děkuji za jakou koliv radu a připomínku....
Založil: Michal1411
» více k tématu (počet reakcí 5)
cichlidy v paru
Zdravicko, chci se zeptat zda jsou nejaky tlamovci co se chovaji v paru nebo v mensim poctu samec samice. Ne jako mbuna po 10 ks. Dik za odpoved.
Založil: L.t.
» více k tématu (počet reakcí 5)
PŘEPAD - komin + otvory ve dně
Dobrý den, poradíte zda je vhodné toto řešení přepadu: Akvárium 178x80x70cm (70cm výška) V akváriu vlepen komín a ve dně 3 otvory. První s průměrem 3,5cm další dvě 5,5cm. Chtěl bych postavit typ přepadu durso tj. přítok vody z komorového filtru (otvorem průměru 3,5 cm), odtok (otvor 5,5cm) + 1 rezervní odtok těsně nad hladinou (otvor 5,5cm). Přikládám obrázky, první je pohled zhora na akvárium, druhý detail otvorů ve dně.Nejsem žádný malíř, tak omluvte kvalitu obrázků. Je toto vhodné řešení, popř. upravili byste to nějak?
Založil: PHa
» více k tématu (počet reakcí 8)
Umístění korálu pro zvýšení tvrdosti vody
Dobrý den mám doma několik korálů a mušlí. Když jsem je dal do kýble a po několika dnech změřil hodnoty tak se zvýšila tvrdost vody.Jenomže je nechci cpát do akvária vypadalo by to kýčovitě. je možné je dát do venkovního filtru ? Nebude to vadit bakteriím ? Filtr mám vlastní výroby z 30l. sudu takže místa je tam dosti.Děkuji za názory.
Založil: koral
» více k tématu (počet reakcí 22)
Co je to za rybu?
dobrý den prosím vás pozná někdo co to je za rybu nevím zda to je lodotropheus sprengerae. nebo nejaký druh hongi.
Založil: R.B...
» více k tématu (počet reakcí 1)
Cyrtocara moorii - velké břicho - parazit?
Dobrý den. Asi před 14-ti dny jsme si privezli tyto rybky. Ale jeden samec uz mel trosku zvetsene bricho. Dnes je ve stavu ze pres bricho ma jako by prasklinu. Chova se normalne, stale se klepe u nejake samicky. Vubec se neschovava a chut k jidlu take maji. Vubec netusim co mam delat. Byl mi doporucen entizol ( jedna tableta na 50l vody dva dny za sebou a tyden je krmit jen zelenym. Setkal se s tim nekdo? Poradite mi? Predem vsem dekuji
Založil: Michal8506
» více k tématu (počet reakcí 2)
NO2 rybky umirají
Dobrý den mám dotaz a velmi špatnou udalost potřebuji poradit. V uterý jsem čistil akvarium detrit a s tím cca 2/3 vody, test vody byl včera vyborný dnes (eSHa NO3 250 , NO2<6°), ale Tetra test (kapky) NO2 barva jako krev neředěná tak že asi vyšší jak 33mg/l ale co huře k tomu jsem nestihl ani vylovit rybičky první rybka saulosi druhá rybka saulosi a pak než jsem je všechny vylovil tak i dalsí Death.... vyměnil jsem cca 85% vody změřil jsem a opět zase rudá esha test NO3 100 NO2 <6° .... tak prosím o radu kterému testu mám věřit :( ale jedna pozitivní zpráva právě v tom samém akvarii se mi v ten samý den co umíraly rybky stihly i vytřít a odchyceno 7 vitálních malinkatých rybiček. akvarium 100L 3x saulosi death a 3x saulosi zustalo :( plus 7x potěr a dva pidi panceřníci
Založil: davids
Tanganika biotop
Zdravím Vás! Chcem si založiť Tanganika biotop akvárium a zaujímal by ma, že čo si myslíte o tejto kombinácií rýb: Cyprichromis leptosoma - 12, Altolamprologus compressiceps - 4, Neolamprologus cylindricus - 4, Neolamprologus tretocephalus - 4, Variabilichromis moorii - 4, Neolamprologus helianthus - 4, Julidochromis regani - 4, Synodontis multipunctatus - 4. Pri každom druhu som uviedol aj počet plánovaných kusov. Plánujem ich kúpiť z tanganika.cz, všetky veľkosti 3-4 cm. Akvárium je 150x50x50, skutočný objem vody 360 l, filtrácia Eheim Professionel 4+ 2275 (1250 l/h), mám ešte aj Atman JKA-IP202 na zvýšenie cirkulácie (600 l/h). Priložil som obrázok na posúdenie množstva krytov. Pretým som mal Malawi chichlidy, s týmito druhmi skúsenosti nemám. Viem o nich iba to, čo som v rôznych online encyklopédiach naštudoval. Zvolil som si väčší počet rýb, aby agresivita sa navzájom rozložila. Tieto druhy by mali byť mäsožravé a všežravé. Budem rád za všetky, ak najkrytickejšie komentáre.
Založil: dragon6621
Jedná se o nemoc ??
Zdravím, mám prosbu pseudotropheus zebra red/red samice dopadla jak je na fotce. Nevím zda jde o rozpad ploutví nebo nějakého vnitřního parazita. Všechny ostatní ryby v akva jsou ok. Parametry vody také v pořádku. Jediné co mě napadá je zakoupené nové jidlo. Zde na foru byl doporučován prodejce na aukru tak jsem u něj objednal- sera cichlid stick, sera floraca, sera san. Tak že by z toho ale kdyby ano tak proč jen jedna ryba? Můžete mi tedy prosím poradit oco se jedna a jak to léčit. Rybu mam momentálně v karantení nádrži a jen poléhává u dna.
Založil: Radek Bl
Poradíte prosím s obsádkou ryb do 300L?
Dobrý den, prosím zde zkušené o radu. Před rokem jsme pořídili akva 40x50x150cm, objem cca 300L a do něj od chovatele Labidochromis caeruleus yellow,Melanochromi maingano,Pseudotropheus demasoni a Pseudotropheus saulosi red coral. Původní vize byla 8-10 ks od každého druhu, pán nám ještě přidal do 12 ks, že vždy něco padne.. No- nepadlo nic, rybám se daří, vyrostli a hlavně se ještě rozmnožili, nejvíce demasonci, kterých jsem teď napočítala cca 30 ks. Takže můj odhad je teď nějakých 70 ks ryb a to je moc. Filtr je sice super výkonný, ale po 14 dnech je již nádrž prostě pěkně "zaprděná", čistíme tedy co 14 dní, dřív to bylo i po měsíci a nádrž byla krásná, filtr byl čistý. Takže chceme zredukovat. A teď k těm dotazům, často vidím akvária, kde jsou třeba jen 4 kusy jednoho druhu a několik různých abrevných druhů v nich. Akvárium máme na parádu, mě přiznám se obsádka začíná trochu nudit, ráda bych přidala ještě nějaké barvy. Jak to tedy je, mohlo by fungovat třeba 6 druhů ryb po 5 kusech s převahou samic?Kolik minimálně musíme mít kusů od ryb, které chováme? (Příručky mám načtené, vím, že se udává u demasonců i 20ks, u zbytku cca 8-10).Ale jde to i jinak v praxi? A co by se dalo přidat do naší nádrže pro oživení? Mám v plánu nechat pouze menší počet od každého druhu s tím, že bych možná zrušila demasonce úplně, pokud mě nadchne jiný druh a hlavně jiná barva než jen žlutá a modrá. Ale zase nechci, aby se nám ryby začali prát a vraždit se, takhle přerybněno to paradoxně funguje parádně. Děkuji všem, co statečně dočetli až sem a těším se na rady.
Založil: Tercovka
» více k tématu (počet reakcí 12)