Diskusní fórum
Odkaluji a moc to nepomáhá
Zdravím,pravidelně odkaluji dno,akva mám cca 300L ale stále mám v akva od ryb nakakáno :-) jinak voda je čistá,je nějaký přípravek který pomáhá rozkládat rybí odpad? Není to estetické,když se prohánějí a tím rozvíří ten bordelíček.Filtr mám molitanový na 400-500 L + koupené bakterie do filtru Moc děkuji za pomoc a rady
Založil: Lada 3
» více k tématu (počet reakcí 11)
Odpojení zářivky
Dobrý den, poradí mi nikdo prosím jestli se dá nejakým způsobem odpojit jedna zařivka, zabudovaná v plastovém krytu. Jsou tam dvě 30w na 180 lit. akva přijde mi to moc. Zarůstá mi to hodně řasou. Je to celé zakrité i když odpojím jednu zářivku tak nesvítí ani ta druhá. nejsem el.a nemám stim žádnou zkušenost.děkuji
Založil: Zdenda
» více k tématu (počet reakcí 8)
Konstrukce velkého akva
Ahojte vespolek, mám spíše technický dotaz - kamarád si poručil akvárium 200(D) x 100(V) x 55cm(H). Vzhledem k metrové výšce bych se jen chtěl zeptat na nějaké doporučení mimo klasická opatření (sklo 15mm, dno vlepeno z boku - ne NA dno - lišty podél a 2x na příč) např. zpevňovací pásek na dně u přední a zadní stěny nebo nějakou další vychytávku, které mne nenapadla...pevný stojan samozřejmostí. Je to kamarád, tak mu s tím chci pomoci. Stavěl si dům a v hale si udělal příčku s oknem, za příčkou je prostor pro umístění akva a techniky, akva by mělo být vidět skrz to okno. Není akvarista. Prostor pro údržbu stojí za prd, ani nedosáhne na dno, je tam toho víc, co už s ním. Pojistku jsem mu poradil jako první...:) Co se týká ryb, tak asi odolnější hapse (pokud takoví jsou) - prostoru je dost..každopádně díky. Až bude chvíle, pošlu nějaké tlamovce z Viktoriina jezera, bohužel pouze v zobáku rybaříků jižních :)
Založil: Mecan
» více k tématu (počet reakcí 6)
Tlamovec černoploutvý
Ahoj Lidi, prosím vás o radu, jak se rozezná samec od samičky u Tlamovece černoploutvého - Labidochromis caerurleus.Předem děkuji všem za odpovědi.
Založil: Zdendaem
» více k tématu (počet reakcí 3)
jak silnné zářivky do akvaria
Zdravím, potřebuji poradit sílu osvětlení, mam výšku akva 60cm a délku 111cm (šířka 40cm), čistý objem bez pozadí bude asi 200l, bude to malawi a v jednom koutu pár vallisnerii,jinak žádné rostliny, bude stačit 3 * 30W na prosvětlení nádrže nebo mám dát 4*30W? Jaké máte zkušenosti?
Založil: hansjochen
» více k tématu (počet reakcí 22)
poradte prosim
mam dospele Frontosy prosim o radu cim je krmit ,jakymy garnulemy atd.....diky moc
Založil: marnoff
» více k tématu (počet reakcí 1)
Psek do akvária
Pro pavel 86.Nechá se u Vás koupit písek pro tlamovce?Jestli je to možný némám na vás kontakt.Díky za odpověď.
Založil: Pavel Kupeček
Jak zničit štetinovou řasu
Zdravím řešim velký problém mám štetinovou řasu . Zatím to neníé tak hrozné je asi jen na dvouch lávových kamenech,ale obávám se že časem pohltí celé akvárium.Prozatim jsem vypral filtr a odpustil třetinu vody a dal novou.
Založil: jaroslav sidak
» více k tématu (počet reakcí 7)
Je to samec či samice?
Zdravím,jeden problém vyřeším a mám tu hned další :-) mám 4 Yellowky s madýma v tlamce a zjistil jsem,že jedna znich má na řitní ploutvi jikernou skvrnu.Jde o genetickou chybu nebo to je opravdu samec? Mladý má v tlamce skorem 3 týden. Opět moc děkuji Vše za radu i pomoc.
» více k tématu (počet reakcí 6)
Co je to za rybu?
Dobrý den, pomůžete mi někdo určit co je to za rybu?
Založil: Manicek
zna nekdo pestirnu
prosim vas nezna nekdo v brne nebo okoli nejakou pestirnu,obchod s tlamovci diky
» více k tématu (počet reakcí 4)
jak zabránit tmavnutí písku v akváriu
Zdravím potřebuji poradit v akváriu mam písek koupeny přimo do filtrace bazenu, ale pořad mi v akváriu tmavne do zelenohnedé barvy a nevím čím to je. Osádka akvária je 4 ancistrusi,Labidochromis yellow,Aulonocara sp. fire fish,Sciaenochromis Frieri jsou to vsechno zatim mlade kousky okolo 2 cm, takže zatím písek moc nepřehrabují muže to být tím dekuji za odpoved.
Založil: jaroslav sidak
» více k tématu (počet reakcí 12)
Lov planktonu
Tak zakládám toto téma z důvodu, aby se tu mohlo prodiskutovat tohle velmi rozsáhlé téma, ač někomu se to tak nezdá. Komu přijde toto téma zbytečné, prosím, zde přestaň číst a jdi na jin vlákno. Hned první věc, která by mě zajímala. Kdo chodíte na plankton, používáte, zdali lovíte někde v zarybněné nádrži, rybníce atp. , něco jako hypermangan na ničení bakterií a plísní? Kdo chodí lovit, myslím, že uzná podstatu vlákna.
Založil: lubnek
» více k tématu (počet reakcí 44)
Opuštěná mláďata
Zdravím,mám dospělou samici Pseudotropheus socolofi která mi právě nosí mladé,včera jsem ji přendaval do jiného akva protože 29.4. to budou 3 týdny co nosí.Ale stalo se mi,že ji vypadli 4 mladé.Mladé jsou vyléhlé ale mají stále na sobě vajíčko.Samice si vzala zpět do tlamky jen jedno mládě,přežijí ty 3 zbývající?
» více k tématu (počet reakcí 18)
chci se zeptat
chci se zeptat cim je nejlepsi krmit malawi a tanganiku,aby dobre rostli a meli peknou barvu,aby meli v jidle veskere dobre slozky diky moc
Akara modrá - Pravděpodobně špatně vidí+ztrácí barvu
Zdravím všechny. Mám doma pár akar modrých,mám je již cca půl roku a teď se mi konečně podařilo odchovat naprostou většinu malých. Všechno proběhlo bez problémů,ale najednou měla samička zakalené jedno oko a začala se schovávat do skulin ve "skalce".. Vyměnil jsem tedy značnou část vody a doufal jsem že to přejde...bohužel nepřešlo a samička zřejmě přestala vidět uplně...naráží do dna,do skel,i do skály. Trvalo to asi dva dny a samec má uplně to stejné...Navíc mají hodně tmavý hřbet(takový šedivo-modrý)..A vůbec mají celkově nezdravou nevýraznou barvu. Zkoušel jsem do vody přidat sůl a po dvou dnech mám pocit že se to u samičky zlepšilo a u samce zřejmě trochu taky. Také jsem je od té doby neviděl žrát. Této situaci předcházela jediná změna v aukváriu-jelikož ho strašně znečišťují,koupil jsem si dva krunýřovce i tři šneky. Dokáže mi někdo pomoci?Nerad bych o ně přišel. Děkuji všem za rady !
Založil: Lukas87
» více k tématu (počet reakcí 26)
odkalovani jemneho dna
zdravim, mam dno 1-3 mm, chtel jsem se zeptat na nejaky odkalovac..dno je take dost clenite (kameny a spol), takze pet lahve a jine samodomo proste neprichazeji v uvahu :( Diky Eheim vysavac inzeruje ze od dna velikosti 2 mm a vyse, takze ten nepripada v uvahu..nahodou nekdo nemate typ ? Diky vsem
Založil: kolemjdouci
» více k tématu (počet reakcí 10)
Pomůžete určit
Zdravím , potřeboval bych pomoct určit tuto rybku. Myslím , že je to elongatus , ale nejsem si 100% jistý.
Založil: babacek
» více k tématu (počet reakcí 12)
snížení pH octem
Dobrý den. Chtěl sem se zeptat všech, zda-li je možné snižovat pH vody octem. vzhledem k tomu ze u nás je voda až příliš zásaditá i pro tlamky... tak mi prosím napište jestli je to takhle možné a případně nějaká alternativní a pokud možno levná řešení...
Založil: mulardik
» více k tématu (počet reakcí 14)
Tlamovci a korytnačky
Chcem napísať moju skúsenosť. Predavač nás nahovoril na párku tlamovcov, že sú to veľmi mierumilovné rybky, ktoré sa znesú so všetkými rybičkami, a keďže som s nimi nemala ešte žiadne skúsenosti, tak som si túto párku kúpila. Boli nádherné, samčekovi sa dokonca menila farba bruška od červenej nevýraznej až po bordovú. Lenže som našla v priebehu týždňa 2 gubky so zjedenou hlavou a plutvami, čo sa mi dovtedy nestalo, tiež som si všimla extrémne agresívne správanie vočí ostatným rybkám jednej rybky z tohoto párika, takže jediná možnosť bola drahé rybičky dať do akvárka ku korytnačkám, a uvidí sa... Nikto čo poznám mi tieto rybičky nechcel kvôli agresivite vziať, takže toto bola jediná možnosť, ale nečakala som, koľko zábavy nám kombinácia týchto rybičiek s korytnačkami poskytnu. Ryby chodili doslova provokovať korytnačky, ďobali ich do nôch, a pokiaľ sa milené korytnačky stihli otočiť, rybky boli schované vo svojom úkryte za skalami, ktoré majú korytnačky na slnenie, alebo ryby sledovali korytnačky z úkrytu, a keď sa korytnačky len troška vzdialili, už aj išli provokovať. Len pred dvoma dňami som prišla z roboty, a rybky som už viac nevidela, takže asi už aj korytnačky sa naučili loviť.Škoda,vyzeralo to, že si na seba aj celkom zvyknú, a verím tomu, že takéto divadlo nám už nepredvedie žiaden iný druh rýb. Pozdravujem inak týmto aj pána predavača, ktorý je ochotný za euro-toľko asi stáli obidve podvádzať zákazníkov. Je to úbohé, lebo tie rybky boli fakt krásne, pri sledovaní ich správania v akvárku s korytnačkami bolo vidieť aj že sú dokonca dostatočne inteligentné, a namiesto toho, aby niekde skrášľovali prostredie mali takýto osud. Mimochodom-kúpila som 2 párky, jeden párik som dala mame a tej pred pár dňami zdochla závojnatka s objedenými plutvami a takmer bez šupín. Vyzerá to, že ešte jedno divadlo nás čaká, aj keď to robím veľmi nerada,a dúfam že ak nejaký predavač, teda ako si tento pán hovorí že chovateľ-pretože rybky som kúpila na burze chovateľov, toto číta, tak sa zamyslí, a radšej oželie euro ako pripraviť o život pár rybičiek.
Založil: didi
» více k tématu (počet reakcí 13)
neznámý host
Ahoj kolegové, před několika týdny se mi v akváriu objevil neznámý temný host viz. fotografie. Poprvé jsem si ho všiml na přiloženém kořenu, silně se rozšířil na listech Anubiasu a dnes jsem si všiml, že jsou jím silně pokryty i lávové kameny, včetně skleněných stěn akvária. Silně mi to hyzdí akvárium a já nevím co to je a co s tím, abych se toho zbavil. Prosím poraďte ....
Založil: Anonym Míra
Eretmodus cyanostictus 'Zambia'
Zdravim,nevíte,kdo by mohl chovat tenhle druch a měl je naprodej?Mohli by jste mi prosím,jestli o někom víte,napsat kontakt?Děkuji
Založil: kofi
» více k tématu (počet reakcí 9)
frontosa a ostatni obyvatelstvo
prosim mam 450l akva a chci si poridit frontosi ,jake jine druhy ryb k nim muzu dat dekuji za radu
» více k tématu (počet reakcí 9)
Je to krupička?
Dobrý den chtěl bych se zeptat co je s rybkama? přikládám sem fotku a chtěl bych se zeptat, jestli se jedná o krupičku nebo o co? mají to neonky tetry a cichlidky! Děkuji za rady:)
Založil: Manicek
» více k tématu (počet reakcí 7)
gibberosa ( frontosa) a přirozená potrava
Dobrý den rád bych se zeptal těch nejzkušenějších chovatelů , co je pro tyhle giganty tou nejřirozenější potravou , ptám se páč se svou hlemýždí hbitostí mi jako predátoři nepřipadají . A zda se dají na netu sehnat nějaké dokumenty o jejich životě v hlubinách. Děkuji za odpovědi (omlouvám se pokud již byl tento dotaz v minulosti zodpovězen jsem na tomhle webu krátce a ještě se tu moc neorientuji)
Založil: disconect
» více k tématu (počet reakcí 8)