Diskusní fórum
Velikost akvaria
Chci si poridit akva o velikosti 160x45x50 ale nevim jestli sire 45cm je dostacujici.V nadrzi budou L.yellow,P.zebra,P.elongatus vse po 6-7 kusech.Dekuji za odpovedi.
Založil: Lala1905
» více k tématu (počet reakcí 8)
Jak se mohu zbavit vodiniho kamene v akvariu ?
Dobry den mněl bych dotaz ohledně vodniho kamene napustil sem nadrz a po tydnu sem si vsiml ze se mi usazuje vodni kamen na skle akvaria nevim si stim rady jak ho mohu odstranit za kazdou odpoved budu vdecny dekuji .
Založil: Tullamore_cz
» více k tématu (počet reakcí 11)
velikost filtru
dobrej muze mi nekdo poradit jestli na akvarko 550l bude stacit vnitrni filtr FLUVAL305 650L/HOD a FITR EHEIM 540 L/H diky za radu
Založil: fiat1313
» více k tématu (počet reakcí 2)
pocet kusu oceati
a jeste prosim o jednu radu velikost akvarka 550 litru kolik kusu tam muze byt ryby chci oceati? diky za radu
» více k tématu (počet reakcí 1)
stojan pod akvarko
dobrej mam dotaz mam akvarko 160x60 x60cm bude stacit vyzdit z itongu(tvarnice) 3 sloupky 20cm siroke a na to deska4cm drevena diky za radu
» více k tématu (počet reakcí 13)
vyber tlamovce
poradte mi prosim s vyberem bylozraveho a CO NEJMIN AGRESIVNIHO DRUHU tlamovce,chtela bych nakou modrou barvu ke svim zlutym yelouwakum.Pak tam mám jednoho nejspis elongata...dale auratusky ale ty jsou teda jak divoši,do těch jít uz nechci..elongati jsou pekni,ale nic moc o nich nevim..diky za kazdou radu.
Založil: astra
» více k tématu (počet reakcí 9)
Ps. demasoni a jejich chov pro zacatecniky
Casto se tu pise o demasonech, tak mi dovolte napsat jen par slov o jejim zdarnejsim chovu. Kdyz se tu napise jak jsou tyto cichlidy agresivni, tak hodne lidi tuto skutecnost podceni nebo to uplne ignoruji a poridi si par kusu a veri, ze jsou jeho ryby jine, kdyz jejich ataky nejsou az takove jak se o nich povida ci pise. Mozna je mate jeste mlade a teprve cas ukaze co se v nich skryva. Ja tyto ryby chovam sest let a vim sve. Jejich agresivita se neda nejak moc ovlivnit, ale da se jejich caste ataky redukovat s roztristenim na vice jedincu. Proto je nezbytne nutne je chovat ve vetsi skupine minimalne 25 kusu a vice dle (velikosti akvaria). Minimalni objem nadrze se neda stanovit, protoze hlavni roli tu hraji rozmery jako delka a sirka nadrze. Minimalni delka je 120 cm za predpokladu ze siri akva mate min. 50 cm. Cim mate vetsi rozmery nadrze, tim lepsi bude jejich chov. Ovsem za prevzeti dominanci v akva jsou boje nekompromisni a muze to dopadnout az smrti jednouho ze souperu, prinejlepsim potrhanymi pysky, ploutvi ci ocasu. Je dulezite mit v akva sikovne seskladane kameny pro ukryt nosicich samic a slabsich subdominantnich samcu, ale zaroven ponechat i prostor pro jejich plavani. Pisek jemny bez ostrych zrnicek. Ryby je rady prosivaji bud pri hledani potravy nebo uhraniceni teritoria (prazdne dno)ci uz jen pri jejich hratkach. O strave tu bylo take uz hodne napsane, ale vime , ze demasoni jsou bylozravci a je dobre se podle toho i zaridit. Kvalitni vlockove krmivo na spirulinove bazi je zaklad. Male granule jsou take vhodne. Ja osobne je krmim s NLS cichlid uz rok a nezaznamenal jsem zadne negativni reakce ryb ba naopak, ryby jsou cile, vybarvene a zdrave. Dvakrat do tydne je krmim s mrazenym cyclopem nebo s mysis a nezaznamenal jsem zadny bloat, ale nemusite je timto krmit, kdyz mate jen bylozrave cichlidy. To jsou jen zakladni postrehy nikoliv konecne informace, ty nikdy nejsou. O africkych cichlidach bylo napsano uz mnoho od renomovanych expertu a preci se v mnoha neshodnou. Zdaleka nevime vse. Muzete si shlednout kratke video o demasonech v mem akvariu, jaky je boj o teritorium a posledne i o malou samici.-))http://www.youtube.com/watch?v=WLBxxtX90wE Zdravim
Založil: melanochromis
» více k tématu (počet reakcí 15)
Video jak Frontosa vypouští mladé
Nemáte náhodou někdo link na video jak Frontosa vypouští malé z tlamky? Už jsem ho viděl, ale nedaří se mi ho najít:o(
Založil: T.L.
Modra tapeta
Ahoj prave sem přilepil modrou tapetu na sklo pomoci jarove vody to mi řekly ve sklorexu myslíte ze to bude drzet ? nebo se to lepí jeste na neco jineho diky za odpovedi .
» více k tématu (počet reakcí 7)
Kolik ryb do 480 l
Zdravím, zařizuju si akvárium 160*50*60, filtr mám Eheim 2080, dělám sice teprve pozadí, ale chci poradit s počtem ryb. Mám vybrané 2 varianty rybí osádky, Demasoni+ yellow nebo Cyrtocara moori+ A. fire fish+ yellow, ještě nevim pro jakou variantu se rozhodnu, ale chci poradit jaký počet si můžu popř.dovolit do akvárka u obou variant. Dík.
Založil: Radek T
nanocube ano ci ne ?
zdravim...dostal jsem nanocube 30L ... vim, ze je to male, ale presto jsem se chtel zeptat..bylo by mozne chovat v takove kosticce tlamovce ? mam na mysli opravdu male mnozstvi...nebo je to nerealne ? diky...a nezlobte se na me za ten dotaz prosim
Založil: nekdo
» více k tématu (počet reakcí 3)
urceni tlamovce
fotka uspesne zmenena-diky za radu...jinak prosim o urceni tohoto tlamovce diky...
» více k tématu (počet reakcí 24)
Tak sem koupil nove akva :)
Koupil sem teda 120x50x50 300 L da se ztoho neco ucarovat uz uvazoval sem jestli je dobra kombinace Yellow a demasoni v hejnech budu rad za kazdou radu zatim zajizdim akva :-)
» více k tématu (počet reakcí 14)
nejde vlozit fotka
chtela bych poradit s urcenim ryby ,ale kdyz tam vlozim fotku,a chci vlozit prispevek,objevise nakej error.kde je chyba??
» více k tématu (počet reakcí 3)
prosím pomoc
Dobrý den, mám problém s tropheusama, v uterý 30.11. jsem od chovatele koupil 12ks bemba a 12ks duboisi (3cm prckove), privez mi j v sackach po 6ti, v jednom sacku ale koukam po tom co jsem rybky prenes do tepla jeden duboisak lezi na boku, za chvili i druhy, mel jsem za to ze muze jit o malo vzduchu a s chovatelem jsem se telefonicky domluvil ze mi pripadne ztraty nahradi, druhy den rano jsem vylovil 6 mrtvych duboisaku, koukam do nadrze a ostatni rybky maji na ocich bílý povlak a uplne pryc ocasni ploutve, uz jsem vylovil dve dalsi bemby, nevim co mam delat, akva bylo zabehnute, predtim jsem tam mel malawky ktere jsem asi 14dni zpatky prestehoval do vetsiho, malawky jsou naprosto vporadku vsechny, akva z tropheusama je prazdne, jedina spolecnost je piskorka vezovita, chtel bych vedet co muzu udelat abych rybky zachranil a taky by me zajimalo co muze byt pricina teto nemoci a jestli muzu byt na vine ja za ty dva dny co rybky mam, abych zybtecne neosocil chovatele ze mi prodal (za dost penez) nemocne rybky. moc dekuji za reakce
Založil: CDB
» více k tématu (počet reakcí 14)
NO3 v malawi akváriu.
Jsem budoucí akvarista v oboru malawi tlamovců. Snažím se na internetu nastudovat informace, aby byl můj chov afrických cichlid úspěšný. Chci tímto poděkovat adminovi těchto stránek a všem rádcům za trpělivost s námi začátečníky. Udivuje mě, kolik protichůdných názorů se začátečník v oboru malawi dovídá a informace si musím pěkně třídit, abych v tom neměl guláš. Jinak mám doma 400 litrové rostlinné akvárium s tetrami a parmičkami a tak nejsem úplný akvarista začátečník. Na rovinu musím uznat, že mě v oboru malawi překvapila informace o týdenní výměně 2/3 vody za čerstvou. U rostlinného akvária jsem zvyklý, že obsah NO3 dusičnanů v rozmezí 20-40 mg/l je ideálním stavem pro dobrý vývoj rostlin. Toto rozmezí obsahu dusičnanů je ideální vyváženosti mezi množstvím a kvalitou krmení pro ryby na jedné straně a na druhé straně množstvím dusičnanů, které jsou rostliny schopny bez problémů spotřebovat. Pokud se dusičnany dostanou nad 50 mg/l, tak se v akvárium začínají projevovat první problémy. Dochází na částečnou výměnu vody. V akváriích typu malawi ale rostliny nejsou žádné nebo jen ty, které moc dusičnanů neodčerpají. Proto se voda mění mnohem častěji a ve větší míře než u běžného akvária. Jaká je kritická hranice množství NO3 v malawském akváriu, kdy je zapotřebí vyměnit podstatnou část vody? Existuje vůbec taková hranice? Množství NO3 si snadno změřím a tak mi logika říká, že bych měnil vodu až množství no3 dosáhne kritického množství - samozřejmě nemám na mysli stav, kdy ryby budou lapat po dechu. Přijde mi zbytečné, abych měnil vodu jednou týdně a ještě v takovém množství, pokud budu mít v akváriu mladé ryby o velikosti 4 - 6 cm. Jestli jsem to pochopil správně, tak doporučovaná výměna 2/3 vody jednou týdně platí pro dospělé ryby při zarybnění 1 ryby na 8 - 10 litrů u méně a středně náročných malawských tlamovců. A hraje i zde roli velikost akvária? Děkuji všem za odpověď.
Založil: dubici
» více k tématu (počet reakcí 103)
Problém s řasou
Zdravím všechny příznivce akvaristiky.Rád bych se zeptal jak vyřešit problém s řasou na Anubiasu, zřejmě se jedná o hnědou.Mám více svítit? Svítm jednou zářivkou Sera Flora 36w + čerpadlo s houbou.Akva má rozměry 100 x 70 x 55 (d x h x v).
Založil: Jira
» více k tématu (počet reakcí 4)
Problem s Vodnim kamenem
Prosím maám ve vodě strašně moc vodniho kamene jak se ho muzu zbavit ?
Nejtišší vzduchovací motorek
Zdravím všechny a prosím o radu s výběrem vzduchovacího motorku (diskuzi jsem pročítala, ale nenašla konkrétní odpověď, takže se omlouvám, zda je to pro vás již ohrané téma :o)) Koupili jsme Eheim air pump 200 (v dobré víře, že Eheim jsou skutečně tiché) a ten tedy silně konkuruje hlučné lednici v kuchyni! Není s ním spokojen ani manžel, který nevnímá hluk zdaleka tak citlivě jako já. Je možné, že obecně se udává hlučnost motorků kolem 30dB ?? Máte někdo zkušenost s JBL Silent s hlučností (prý jen) 7dB? Předem velice děkuji za odpovědi a rady. Gábina
Založil: Gabriela
šedý silikon
Mám možnost koupit akva,ale je lepeno šedým silikonem,údajně taky zamezujícím prorůstaní řas.Jaký na to máte názor?
Založil: vaku70
kytky v akva - co myslite?
V Aq mam 13 aulonocar,13 cyrtocar a 5 anciku.Koupil jsem si 2 rostlinky cryptocoryn.Jsou to takovy chudaci.Jednak mam malo pisku, okolo 1cm max 2 a jednak je sjizdeji dost ti ancitrusy.Prestouze voda je kristal, ryby ok, rad bych tyto rostliny, aby se jim darilo, ale kazdej den spise vyhazuji po stonku.Co koupit velke cryptocoryny a mit je v aq treba v kvetinaci a navic kde je sehnat( v Brne), abych si nic nezatahl, kdyz jinak je vse good?co myslite ci radite?dik Miky
Založil: Miky1979
» více k tématu (počet reakcí 24)
rada o nákupu nových rybek
neví prosím někdo o nějakém chovateli tlamovců poblíž Valašského Meziříčí,Zlínsko.Chtěl bych rady a rybičky do nového akvária.moc děkuji
Založil: Roman Pernický
» více k tématu (počet reakcí 2)
Něco na comp
download Scenic Malawi screensaver (3.7 Mb) Nedávno jsem brouzdal po všem co má společného s Malawi a najel jsem na stránky,kde je odkaz na screensaver.Možná to znáte,ale kdo ne,tak zkuste je to moc pěkný.
Založil: vaku70
Sciaenochromis fryeri
Dobry den, pred par mesici jsem pridal do socialne zabehnuteho akva skupinu 6ks Sciaenochromis fryeri o velikosti cca 5cm.Pri pozorovani se skupinka drzela pohromade, ovsem o krmeni nejevila zvlastni zajem (krimim sera flora, cyclop, zabronozka). Rikal jsem si, ze zacnou zrat pozdeji. Po trech tydnech jsem lovil 2 mrtve kousky z akva. Nemeli na tele zadne viditelne znamky, ktere by mohly byt pricinou smrti.Zbyla skupinka mela dale slaby zajem o krmeni, ale sem tam neco zobli. Stejne, cca po mesici nasledovali sve predchudce .Zase, nebyli nijak vyhubli nebo jinak handicapovani aspon na prvni pohled ne. Stalo se vam to nekdy? Co udelat, aby jedinci zacali prijimat potravu v socialne zabehnutem akva? Dekuji za nazory, rady. Honza
Založil: Honza_I
» více k tématu (počet reakcí 11)
Osvětleni do Akva
Nazdar! Chcem Vas poprosiť o radu ake osvetlenie do akwa. Budem zakldať malawi 135x40x50 rozmery akva. Chcel by som tam aj neake osvetlenie do modra večer to musi vypadať skvelo.Popripade dajte sem aj neake fotky vašich nasvietenych nadrži. V akva planujem 10x yelowky a 15 saulosi coral red + neake anubiasy. Ďakujem Vam všetkym za Vašerady.
Založil: malawak
» více k tématu (počet reakcí 20)