Diskusní fórum
čím a co měřit ve vodě
dobrý den,měl bych takový dotaz.Předem uvádím,že jsem tady na foru dost četl,ale nějakou zásadní odpověď jsem nenašel.Tak jsem chtěl poprosit o radu.Jaké hodnoty mám sledovat a čím měřit.Mám ny mysl kvalitu vody. pH,KH,GH .Prosím o radu ,nebo nějaký odkaz.Nějak se v tom ztrácím. Předem děkuji Macek
Založil: Macek
» více k tématu (počet reakcí 20)
Anubis kopinatý (anubias lanceolata)
Zdravím všechny, mám takový dotaz, na který jsem v diskuzích nenašel jednoznačnou odpověď. Mám nově založené akvárko cca 14 dní...snažím se o tanganiku, ale osadil jsem i 4 anubias lanceolata, na kterých se mi začaly dělat hnědé flíčky, které se začaly šířit po celé kytce. Akvárko mám 240 l, ph 7,6 , dKH 12 ,svítím cca 10 hodin denně 2x 38W. Bez šneků, 3 ancistrusy, a 20 mladých tropheusů. Mohl by mi někdo poradit co s s tím unubisem?Ještě jsem nehnojil, ani nevím jestli budu, tabulka (ph/dKh) ukazuje že CO2 je tam dost.Předem děkuji za názory a rady.
Založil: Sedlator
» více k tématu (počet reakcí 25)
Kolik je minimalni pocet Tropheusu do 400 litru nadrze?
Nachystal jsem si 400l akvarium pro tlamovce a dal inzerat ze koupim duboisy a "Bemby". http://borek.fdns.net/aq/a1.jpg Choval jsem tlamovce Pseudotropheus (modrozluty a lombardy) uz pred lety v 500l akvariu a tehdy mi vadilo ze jednoho druhu mam moc velke hejno a neznam/nerozeznam kazdou rybu, proto bych ted poridil co nejmensi hejna dvou druhu. Kolik je unosny pocet tlamovcu abych se v nich jeste vyznal a zaroven aby nejak rozumne fungovala socialni struktura? Muzu mit od kazdeho druhu jenom 6 ryb? Jeste otazka k akvariu - je treba upravovat tvrdou brnenskou vodu pro Tropheusy? Nebude vadit ve vode koren? A mam se bat kvuli chemismu vody nazloutlych ricnich kamenu? viz. foto http://borek.fdns.net/aq/a2.jpg
Založil: Roman Pavel
» více k tématu (počet reakcí 118)
akvárko jako bojiště,má to řešení?
Tlamovce chovám teprve dva roky,jinak jsem akvarista rostlinář.Potřeboval bych proto radu od starých harcovníků.Na na netu jsem hledal jak daný problém řešit,ale ke kloudnému závěru jsem nedošel.Proto píšu sem.Takže nádrž má 240l.Je tam 8x Labidochromis Yellow 2+6,to je v pohodě a do dneška 13x Pseudotropheus elongatus Mpanga a tady je ten problém.Když jsem je malé kupoval tak nebylo rozeznat pohlaví,stejně jsem si nemohl vybrat.Chovatel mi je poslal ČD kurýrem.Poměr byl ale 12 samců a pouze jedna samice.Rok a půl to nějak fungovalo.Občas nějaká šarvátka a byl klid.Poslední dobou je ale akvárko jedno velké bojiště.Dneska jsem tři kusy odstranil,ale hned jsem toho litoval,protože tudy asi cesta nevede.Dá se tohle nějak řešit,přidáním třeba několika samic?Tady bude asi zas problém jak je eventuelně ostatní přijmou,nevím.
Založil: Sony12345
» více k tématu (počet reakcí 17)
ŠNECI HELELENY MEZI TROPHEUSEMA
Dobry den,myslíte si,že by mohly byt tyhle heleny v akva mezi tropheusema?
Založil: Preceptor
» více k tématu (počet reakcí 2)
ryby k tropheusum
Potreboval bych poradit, co se hodi do spolecne nadrze k Tropheus Duboisi a Tropheus moori bemba. Neco spise ke dnu na "zber zbytku" Neco barevnejsiho s podobnymi potravnimi naroky. Existuje vubec neco bylozraveho s tanganyiky co zije precazne u dna? diky
Založil: zop
» více k tématu (počet reakcí 9)
aqa clear 50
dobry večer chtěl jsem se zeptat na filtr aqa clear 50 je na něm psano že je na 190l. a mě nevičisti 160l. po tydnu je to stále zakalene. asi je chyba v tom že to do akva. jako vtéká diky za radu
Založil: petr brno
» více k tématu (počet reakcí 1)
Tropheus red phoenix
Co říkate tehle mutaci? http://www.youtube.com/watch?v=W7xYnEJsvJ4
Založil: rufino
» více k tématu (počet reakcí 16)
Tlamovci + Krevetky
Chci se zeptat ..., buduji nové akvárium 250l a z diskuzí zde na webu jsem musel slevit na svých nárocích na obsazení akvária. Rozhodl jsem se umístit do něj skupinu p.saulosi, l.caerurleus a p.elongatus neon. Zajímalo by mě váš názor na společenstvý těchto ryb a doporučit množství na obsah akvária. Mj. co mě ale zajímá nejvíce, je že jsem na trhu objevil krevetky red cherry, jestli by se hodili do společenství těchto ryb ? Díky za odpověď.
Založil: Reandra
» více k tématu (počet reakcí 4)
rada o chovu zeber
chtěl bych poradit ohledně zeber mam v akva 1pár red red a nevim či je dobre myt jednoho samce na samici.a ještě bych chtěl přikoupit blu-blu jak se budou snašet. moc děkuji za radu s pozdravem petr
Založil: petr černy
» více k tématu (počet reakcí 18)
Přemnožení kančíci
Dobrý den, mám takový problém. V akváriu mám cca 150 ks kančíka příčnopruhého + jednu dospělou samici. Zhruba na jaře jsem si pořídil 300 litrové akvárium s úmyslem chovat nějaké africké tlamovce. Akvárium jsem náležitě vybavil (vnitřní filtr, osvětlení atd). Po důkladném pročítání tohodle fóra jsem se rozhodnul do připraveného akvárka koupit tzv. pokusné ryby. Zvolil jsem kančíky. Blbou náhodou to byl pár samec a samička, kteří se mi tak do 3 týdnů vytřeli. Na naléhání manželky jsem nechal jikry vylíhnout a pak dále jsem potěr krmil. Dneska mají rybky tak cca 2 až 2,5 cm. Potíž je v tom, že je nikdo nechce a ani já jsem neměl v úmyslu chovat tyhle cichlidy. Akvárium jsem si pořídil kvůli africkým tlamovcům. No a ted pokud se nezbavím nějak lidsky toho mého potěru, tak z tlamovců nebude nic. Podotýkám, že spláchnout kančíky do WC nechci. Dal jsem tady inzerát, že zadarmo věnuji rybky nějakému chovateli, který by je mohl třeba použít jako krmivo pro dravce, ale zatím nic. Teď mě napadá jedna myšlenka, že bych si někde koupil zhruba 20 cm štiku, nebo jiného našeho dravce. Ten by kančíky vyjedl a štiku bych pak vypustil někde u nás do přehrady nebo rybníka. Příjde mi to jako dobrý způsob jak se zbavit kančíků, aspoň by byli k užitku. Otázka je kde se dá taková štika koupit? Poradíte někdo...nebo snad by měl někdo z vás zájem o předmětné kančíky??
Založil: tvitek
» více k tématu (počet reakcí 9)
Krycí sklo akvária
Dobrý den,předem se omlouvám za svůj "debilní" dotaz.Jsem začátečník a chtěl bych se něco přiučit.Akva mám napuštěné cca 3 týdny ,tak se poohlížím po nějakých rybkách.Mám jeden dotaz - je potřeba při chovu tlamovců krycí sklo? Mám vrchní kryt akvária,ale jde mi o to ,zda ryby jsou schopny vyskočit na skleněné vzpěry (nebo jak se to jmenuje), nebo na 3D pozadí. předem děkuji za odpovědí a ještě jednou se omlouvám Macek
Založil: Macek1971
» více k tématu (počet reakcí 98)
Kdo je z Olomouce...
zdravím všechny,, nejsou tu příznivci i z Olomouce nebo okolí? rád bych se s někým podělil o zkušenosti atd. když tak se ozvěte.. Díky Petr
Založil: petr h
je to dobre osvetlenie
jcem spitat ci je dobre osvetlenie pre 200l akva mam tam trubice t8 1x NARVA Oceanic Nature 895mm/30W a 1x NARVA Oceanic Blue 895mm/30W
Založil: tom11
Tropheus Orange vs. Tropheus Bemba
Mám jeden,možná blbej ,dotaz. Jaký je rozdíl mezi Tropheus Orange a Tropheus Bemba popřípadě Orange II. ??? Opravdu by mě to zajímalo,zda je v nich rozdíl,nebo je to jen zase obchodní praktika.
Založil: memeo - nepřihlášen
» více k tématu (počet reakcí 21)
ryby su stale pri nasavani
ahoj poradte zda sa mi ze moje tlamky sa zdrziavaju viacej pri nasavani filtra teeda mam 200l akva mam tam 3d pozadie a v nom zabudovan filter teda cerpadlo a pena dolu mam otvor taky asi 8x4cm v tom taku mriezku a tadial filter nasava a mam pocit ze ryby a viac zdrziavaju tam dolu pri tom kde to nasaava neni to tym ze by bol siln pruud v akva??? to cerpadlo dava 700l za hod
Založil: milosmilos
Dá se někde sehnat Fire Fish?
Rád bych se podělil o pozitivní informaci. Po mnohém úsilí sehnat Fire Fishe dle mých představ jsem je konečně objevil u pana Vlka z Teplic. Ryby prodává ve velikosti 8 - 10 cm, krásně vybarvené - oranžovo červeno fialové, paráda. Jeho tel. je 777 290 520. Myslím, že neuškodí zde také někoho pochválit.
Založil: neil
» více k tématu (počet reakcí 27)
divné zbarvení
zdravím všechny.. u třech tlamovečků se mi z ničeho nic zbarvili tlamičky až skoro do bíla. jako kdyby měli tlamy namalované bílou rtěnkou. žerou,jsou vitální,, už to někdo taky měl?, není to nemoc? jak postupovat? díky všem!!! Petr Hejda
Založil: petr h
» více k tématu (počet reakcí 5)
postaveni akvaria
Dobry den, mam dotaz. Nekde jsem slysel, ze neni dobre postavit akvarium s tlamovci do prostoru. rad si prectu vas nazor. diky
Založil: Petr2010
» více k tématu (počet reakcí 3)
frontosa a hrb na hlave
ahoj chcem sa spitat kedy zacne frontose rast ten hrb na hlave zatial su malicke maju asi 5cmm
Založil: petrpetr
Mladí tlamíci
Jedna samička nosí v hubě mladé už asi 3 týdny. Viděla jsem je v tlamce. ALe zatím je nevypustila. Vypadá dost špatně. Nejde jí nějak pomoci krom vyklepávání do kterého se bojím pustit?
Založil: Kačka Fuchsová
» více k tématu (počet reakcí 3)
Karanténa nové ryby.
Mám T.D.Maswa a T.O.Bemba,chci k nim přidat Gibbicepse(30cm),jak dlouho je třeba nechat rybu v karanténě a je nutné nasadit nějaké doporučované přípravky.Děkuji za Vaše rady.
Založil: Staňa
» více k tématu (počet reakcí 7)
Krmení Tropheusů
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat na Vaše názory na krmení tropheusů. Zda jen zelené vločky, či přidávat i cyclop popřípadě různé komáří larvy -koretra, patentka
Založil: Stanislav Smutný
» více k tématu (počet reakcí 57)
inzerce nová
nevíte náhodou co se chystá nového v inzerci? všiml jsem si nové rubriky nová inzece a inzerce do 24.1.2008
Založil: Rosta
zhanam kontakt na neakeho pana klepestu
zhanam kontakt na neakeho pana klepestu vraj on vie zohnat tu Atractosteus Spatula a ma aj ine super zaujmave kusky ze vraaaj nepoznate ho niekto
Založil: tomas77