Diskusní fórum
Kyslík při transportu
Jaký kyslík použít při transportu rybek?
Založil: dzinak
» více k tématu (počet reakcí 4)
Ytong nebo Silka v akvarku?
Nevylucuje to neco do vody? Ytong je porobeton a Silka je vapenopiskova tvarnice - prirodni materialy. Udelal bych z toho kameny ci pozadi. Ytong znate a odkaz na Silku http://www.xella.cz/html/czk/cz/6232.php. Diky.
Založil: Marty
» více k tématu (počet reakcí 2)
Vydrži podlaha v cihle
Ahoj ! Chcem 240 L akva v 2 P. cihloveho domu.Barak je postaveny z 50 let.Na stranke Malawi.com som si vypočital , že vaha po napusteni a vloženi kamenu by mala byť okolo 360 Kg a zatež na metr čtverečni 750 Kg. Myslite že to podlaha vydrži a nezletim aj s akvarkom susedom dole na hlavu? Diky za reakce
Založil: fanfanka
» více k tématu (počet reakcí 11)
Olejové skvrny
Prosím poraďte. Přinesl jsem si bezvadný, světlý a jemný písek, ale i když jsem ho propíral a vyvařoval, nevšiml jsem si, že je asi od oleje či nafty. Až v akváriu jsem si všiml, že je hladina celá mastná. Nevíte, co s tím? Mam 350ku a nechci ji celou čistit. Díky za rady
Založil: Karel P.
» více k tématu (počet reakcí 7)
Co je to za rybu
Zdravím.Určitě někdo ví co je tohle za tlamovce.Prosím latinský nazev
Založil: Pavel Kupeček
» více k tématu (počet reakcí 6)

je tu niekto z nitry???
Ahoj zdravim vsetkych chcem sa spitat ci je tu aj nahoodou niekto z okolia nitry dakujem
Založil: milos777
» více k tématu (počet reakcí 1)
Malawáři a Tanganikáři - odkud jste?
Zdravím, tak mě napadlo, že by nebylo od věci, napsat, kdo od kud je :) samozřejmě, kdo se chce zapojit do diskuze :) Třeba máme někdo dalšího malawáře za humny a ani o tom nevíme, což mi přijde jako trošku škoda. Tolik lidí tu íše, třeba je to soused, nebo z druhého konce města :) Tak svěří se někdo? :P
Založil: lubnek
» více k tématu (počet reakcí 106)
Pisek z piskoven jako dno do Malawi
Ahoj! Chcem sa opytať - Přeosaty pisek a přeprany z piskovny da se použit jako dno do Malawi?
» více k tématu (počet reakcí 3)
Je to plíseň? co s tím?
Dobrý den. Tuto nádrž používám pro "nosící" samičky tlamovců a jejich mladé. Je to pár dní co se mi na skle a kamenech i písku objevily šedomodré (spíš šedé) kolonie povlaku. Vznikly opravdu cca během dvou dní a pak se snad už přestaly rozšiřovat. Asi se rozrůstají, ale pomalu. Objevilo se to když tam děti hodily pokusně pár živých daphnií. Asi bych měl dodat, že asi před 2 měsíci jsem použil nějaký startovací Bio nitrivec, co se má aplikovat přímo do akva a nejprve vytvoří šedivé zakalení. Nemohly se najednou začít rozrůstat ty Nitrifiční bakterie? Rybky se zatím chovají normálně. Nechci udělat více škody než užitku. ví někdo co je to zač a co s tím? Děkuji za pomoc.
Založil: Burdis

Spravna osadka do 240 L akva - Okodnotte skuseny cichlidari
Ahojte Cichlidári ! Na podzim si budem zakladať bohužial iba 240 L akva (vic (L) nemužu) Budem začiatočnik a tak sa chcem opytať skusených , či bude tato osadka a počet ryb do 240 L akva pasovať. 2 Samce a 8 samic Labidochromis sp. 'Mbamba' 1 Samec a 4 samice Melanochromis cyaneorhabdos 1 Samec a 4 samice Metriaclima callainos V akva mi bude chybať červena a žluta barva ryb poradte prosim , aku cichlidu červenej barvy do tejto osadky. Kvuli červene barvě by somm zredukoval počet Labidochromis sp. 'Mbamba'na 1 samca a 4 samice.Žltu barvu by som dosiahol 1 samcom a 4 samicami Labidochromis caeruleus , ale mam strach , že by sa mi skrižili s Labidochromis sp. 'Mbamba'. Rybam nechcem ubližovať a križiť , ale chovať a rozmnožovať. Som z Kolina a chcem sa spytať . Su neaky chovatelia alebo cichlidari z Kolina od ktorych sa daju kvalitne cichlidky z vlastneho chovu kupiť? Diky za reakcie !
» více k tématu (počet reakcí 16)
Dno pro tlamovce
Dobrý den, rád bych začal s chovem tlamovců, mám akvarko 450 l a nevím, jaký je nejlepší podklad na dno. Potom bych chtěl poradit s výběrem ryb, jaký počet a druh a naposledy, jaký je rozdíl mezi Malawi a Tanganikou. Díky moc za rady a porady.
Založil: Robert
» více k tématu (počet reakcí 23)
rybicky pro 220 l akva
ahoj vsem, prosim o radu.vim,ze se to netyka primo tlamovcu,spis je to z oblasti cichlid,ale snad se najde nekdo zainteresovany a odpovi.jedna se mi o kombinaci a moznost spolecneho souziti druhu ryb pro 220 l akva.je mozne mit par Kančík červenohrdlý - Thorichthys meeki,Kančík červenooký - Heros severum,Kančík Elliotův - Thorichthys ellioti,Akara hnědá - Cleithracara maronii,Pestřenec červený - Pelvicachromis pulcher a k tomu nejaky ancistrus a Parmička červenoploutvá - Epalzeorhynchos frenatum?dekuji vsem za odpovedi,popripade dalsi rady
Založil: sliv
» více k tématu (počet reakcí 15)
Odchov Vrubozubce Pavího
Dobrý den,já mám s chovem jiný problém během měsíce se my vytřeli už po čtvrtý. První dva vrhy se ani nerozplavaly třetí už se rozplaval ale najednou je rodiče začali požírat tak jsem je rychle přemístil do jiného akvárka mám nechat čtvrtý vrch pokud se rozplave s rodiči ? Předem děkuji za odpověd
Založil: Pavel Portsch
» více k tématu (počet reakcí 6)

UV sterilizátory
Rád bych se dotázal, jaký máte názor na UV filtry či sterilizátory do akvária. Používat či nepoužívat. četl jsem zatím informace o nich a zatím mi to vyznívá pro jejich zakoupení.Mohu tedy poprosit o Váš názor zda-li ano či ne? popřípadě jaký doporučujete Děkuji
Založil: agent2777
co pod akva?
zdravím, prosím o radu, co pod akvarium. Objem 400 litrů. Měl jsem v plánu tam dát 2cm polystyren. Ale někde jsem slyšel, že to není uplně dobrý, že to může rupnout. Zase podle mne to tlumí otřesy a případné nerovnosti podkladu ne? Co tam máte vy? děkuju za ochotu.
Založil: ybka
» více k tématu (počet reakcí 14)
Osvícení akvária
Zdravím všechny chovatelé. měl byh na Vás prosbu ohledně osvícení akvária. Nedávno jsem zakoupil tlamovce o akvária o vel. 120x60x40. Mám jej zatím osvícené dvěma bílými zářivkami. Chtěl byl jednu z těchto zářivek nahradit modrou, aby akvárium mělo lepší kontrast. Chtěl bych se zeptat jestli je to možné a jeslti lze použít běžnou 120cm dostupnou zářivku nebo musí být nějaká speciální. Děkuji agent2777
Založil: agent2777
chov mláďátek.
zdravím všechny. určitě jste to tu probírali mnohokrát,ale moudrý z toho nejsem. Vzhledem k tomu, že jedna rybka čeká malé,,soudě podle vaku pod tlamou, nevím jestli ji nějak izolovat nebo ji nechat mezi ostatními.Malé bych chtěl nechat. Poradíte co se v tomto případě dělá? díky! a díky za doporučení koupě vzduchovacího motorku na baterie. funguje skvěle, tak zas můžou vypnout elektriku.
Založil: Pitr
» více k tématu (počet reakcí 12)
Akva 100x30x40 a v nem Tlamovci. Mam vybrane tyto...
Chtel bych tam 12ks. A to Labidochromis caerurleus, Melanochromis cyaneorhabdos 'Maingano'(nebo za Maingano Pseudotropheus demasoni-asi radeji tohoto)a Pseudotropheus flavus. Kazdy po ctyrech kusech a asi vzdy 2 pary od kazdeho. Co vy na to? Jake Tlamovce by jste do takoveho akva dali vy?
Založil: Marty
» více k tématu (počet reakcí 15)
Teplota vody v akva
Dobrý večer,chtěl bych se zeptat,jak řešíte v takových extremnich teplotách vodu v akva.Chovám tanganiku a bydlím v paneláku,máme zrovna blbou stranu,západní,takže nám v těch největších vedrech pere do bytu.Panely jsou tak nasáte teplem,že se to nedá vydržet.V akva mám 30-31 stupnů a doposud jsem to řešil výměnou tak zhruba pul akva,ale obden mi to znovu vyšplhalo na 30,mám pokračovat ve výměně dál,než skončí ty vedra,nebo to nechat tak,a měnit to třeba po týdnu,než ibden,kolik ty ryby asi mužou snést,a jak dlouho.
Založil: PRECEPTOR
» více k tématu (počet reakcí 13)
Plov.rostliny ano-či ne ?
Potřebuji znát váš názor na plovoucí rostliny v akva.s tlamovci.Jedná se o ovlivňování kyselosti.Jestli se vůbec oplatí je tam mýt.Předem děkuji.
Založil: Rada
» více k tématu (počet reakcí 4)
Proč chováte zrovna TLAMOVCE?
Dobrý večer všem Zajímalo by mě proč jste se zbláznili zrovna do tlamovců?Chováte i jiné rybky?U mě to šílenství trvá jen pár měsíců,ale hrozně mě baví je pozorovat a starat se o ně.Mám zatim jen Malawi(7 druhů),ale láká mě Tanganiika.Ještě mám jeden dotaz.Co děláte s mladými?Mám jich už trochu moc.
Založil: Dyx
» více k tématu (počet reakcí 19)
usazeniny na venkovním skle
tak a trpělivost přetekla. nemůžu ničím vyčistit usazený bílý povlak, takové stopy na venkovní straně akva, je to asi od té sody a soli ve vodě, a nejde to ničím dolůůů. a moje tlamky rády šplíchají....prosííím, neřešil to někdo ? zkoušel jsem citronku, krémy na sporák, okenu, cif, proper a nevím co ještě a nic
Založil: vlasticka
» více k tématu (počet reakcí 5)
Prosím o radu
Dobrý den prosím Vás o radu ohledně akva a počtu tlamovců v něm? Buď zvolit akva 100x40x40 nebo 100x30x40 a kolik do nej tlamovců? Raději bych 100x30x40 protože nezasahuje tolik do prostoru. Mám v plánu tak 12 kusů. Moc Díky za každou odpověď. Marty
Založil: Martin Rutt
» více k tématu (počet reakcí 8)
Já vás chápu
Někteří tu píší, že jim nejde o utrápené ryby a to mají 240 litrů já mám i když se vám to bude zdát směšné 60l akva. a mám tam 5 Tlamovců. Už je mám 7 měsíců a snášejí se tam ůplně v pohodě. Jediné co dělám, že každý týden vyčistím vodu a krmím a je vše OK. Každý si našel svoje místečko (jeden pod kořenem, druhý u rostliny, třetí pod filtrem) a jsou v pohodě.
Založil: Kačka
» více k tématu (počet reakcí 17)
divné chování ryb po výměně vody
Zdravím, po výměně vody se ryby(tlamovci) chovají divně, nechtějí žrát, drží se u hladiny (větší skupinka) a část u dna... Nikdy se mi to při výměně nestalo., evidentně vždy bylo vidět, že to rybám prospívá až do teď. Vyměnili jsme 1/2 akvária. PH cca 7,2-7,5 teplota 24". díky za pomoc
Založil: supergun
» více k tématu (počet reakcí 19)