Diskusní fórum
Ph-snížení Ph
Zdravím, chci se zeptat jaký je nejlepší přípravek pro snižování Ph. Nechci ho snižovat tlamovcům jen hledám vhodný přípravek pro snížení Ph na 5-7° Děkuji všem kteří poradí.
Založil: Péháček
» více k tématu (počet reakcí 12)
prosim neznam druh
Prosim neznam druh v předu samec a v zadu samice. děkuji
Založil: hoopee
» více k tématu (počet reakcí 2)

mušky pod krycím sklem
Dobrý večer všem.Mám takový nepříjemný problém.Když jsem dnes zvedl krcí sklo akva,tak se na mě vyvalilo hejno mušek.Jak na ně?Chemii použít nemůžu,tak jsem vše jen vydrhnul čistou vodou a tlamky z toho měli asi radost,protože mušky napadali do akva a hned se na ně vrhli.Žena se zas tak moc nadšeně netvářila :-)
Založil: Dyx
» více k tématu (počet reakcí 10)
Denitrifikace - odstranění dusičnanů
Velice mě zaujal tento příspěvek, pokud to funguje tak je to mnohem lepší než iontoměniče. Zkopíruji článek. Sírový denitrátor Tento systém osobně využivám k plné spokojenosti. Jeho výhoda je absolutní bezúdržbovost. Využívá bakterie Thiobacillus denitrificans. 5S + 2 H2O + 6 NO3- -> 5 SO4-2 + 4 H+ + 3 N2 Jinými slovy:): Bakterie exiduje síru a v prostřední bez kyslíku si bere potřebný kyslík z dusičnanů a vyvázaný dusík uniká v bublinkách z akvaria. Na odstranění 1g dusičnanů z vody je potřeba 0.43g síry a tím vznikne 1.29g síranů. Síranů ve vodě se nemusíte bát, protože přirozené minerání vody obsahují řádově až tisice mg síranů na litr vody. Síra se dá pořídit do cca 100Kc za 1 Kg síry. Síra je ovšem pražková, proto je nutné je rozehřát a rychle schladit(do vody). Pokud to budete provádět, tak u toho větrejte a nedýchejte výpary. Vzniklé útvary se rozbijí na velikost cca 1 cm. Použil jsem 0,5l takového substrátu na 100l vody. Průtok se pohybuje zase mezi několika málo litry za hodinu, nebo mužete zaexperimentovat a sírový substrát vložit na do dna. Výstup vody z filtru je kyselejší než vstup. Pokud to chcte použít pro mořské akvárium zařaďte za síru ještě nejakou vápenatou horninu. Kyselá voda rozpusti vápník a tim se dostane do vody a zárovveň se tim zvýsí pH. S tímto filtrem jsem absolutně spokojen a hladina dusičnanů se u mě pohybuje mezi 0-5 mg/l (testem neměřitelné). Doporučuji!
Založil: Pavel 86
» více k tématu (počet reakcí 6)
Tropheus sp. black Bulu Point
Kolik může stát tenhle druh Tropheusky a kde by se dal sehnat,mlade kusy,okolo 4cm? Děkuji
Založil: Marcel
» více k tématu (počet reakcí 7)

Rozmnozovai tlamovcu
Dobry den, jsem akvaristka zacatecnice, ktera dela spousty chyb, ale i pres to se tlamouvcum v mem akvariiu zrejme dobre dari. Mam jen jediny problem - akvrium 120l cca 10tlamovcu, 2kancici,4 cichavci, 1 rak a cca 8 sumecku ( ti co cisti akvarium ) a jiz po treti se nam stalo, ze kdyz prendam rybky do zvlastni nadoby pri vymene vody, tak samicka vypusti sve potomky z tlamy a nekdy i dve samicky naraz (tudiz ve zvlastni nadobe mam najednou 50mini rybicek ) a ted nevim co s nima, bojim se, ze pri vpusteni na zpet je velke ryby sezerou a nepujdou znovu do tlamy samicky - co stim, mam je dat jinam nebo jak to udelat a co s nima??A jak poznam, ze samicka je vubec ma v tlamce a je to vubec normalni, ze 3x za pul roku mam tolik novych rybicek?Dekuji velice. Pavla
Založil: PAVLA
» více k tématu (počet reakcí 15)
ionex - regenerace
Pokud někdo provozujete anex na odstranění dusičnanů, jaké množství na 100 litrů máte a jak často cca regenerujete? dík
Založil: Daník
» více k tématu (počet reakcí 8)
Krmení tropheusů
měl bych dotaz,jestli neuškodí mladym tropheusum vynechat krkrmení,třeba 1-2 dny,velikost cca 3-4 cm,nebo jim dávat pravidelně a až nabydou velikosti,tak teprve pak sem tam vynechat
Založil: Marcel
» více k tématu (počet reakcí 24)
nimbochroms venustus růst?
chtěl bych se zeptat za jak dlouho dorostou Venustusy svých dospělích rozměrú?A ještě za jak dlouho budou pohlavně zralý,ted mají cca.4cm
Založil: jenda
» více k tématu (počet reakcí 1)
Hodnoty NO2 v akváriu 250 litrů
Dobrý den, mám akvo cca 250L a v něm 15ks ps. saulosi. Akvo jsem nechal měsíc zaběhnout bez ryb a krmil jsem jen tak na prázdno a sledoval hodnoty čpavku, NO2, NO3. Po měsíci až proběhl cyklus podle "syndrom nového akvária" a hodnoty vody se ustálili čpavek=0, NO2=0 a NO3 dodržuji do max.30mgNO3/L výměnou vody, jsem vpustil 15ks malých (cca 5cm) rybek, krmím 2x denně malé množství, aby to sežrali, než to dopadne na dno. Teď po dalším měsíci sleduji, že se mi mírně zvyšují NO2. Měřím kapkovými testy RATAJ. Hodnoty NO2 po cca 4 dnech jsou sice v nezměřitelných hodnotách mimo stupnici, ale test je jemně narůžovělý. Vodu měřím obden a výměnu provádím cca 60-70% vody vč. vyprání filtru v akvarijní vodě a odkalení dna a přidávám akvasafe, po cca těch 4 dnech, když je test jemně narůžovělý. Zařízení akvária: vnitřní vlepený filtr V=4,5L, čerpací hlava atman200 písek vrstva 1-2cm zrnitost do 1,2mm lávové kameny 15ks cca 6-7cm velkých ps.saulosi teplota vody 26°C, PH 7,8 Ryby jsou OK díky časté výměně, jen by mě zajímalo jestli to je normální, když je akva v provozu 2měsíce. Díky
Založil: Michal27
» více k tématu (počet reakcí 26)
Výdrž bakterií
Chci vyždímat filtr ze zajetého akvária do mého právě založeného. Musím však udělat jejich převoz od kolegy. Vydrží bakterie v igel. sáčku s vodou tak 30 minut ?
Založil: Leon
» více k tématu (počet reakcí 10)
melanochromis auratus
Ahojte všichni prosím o radu ? Jak poznám u mladéch samca a samicu délka asi 5 cm Díky všem
Založil: Michala
» více k tématu (počet reakcí 16)
osadka akvaria
chci vedet vaš nazor na osadku akva 150*60*50 asi 450l.chci tam dat tito ryby. 10x Labidochromis caeruleus,10x Pseudotropheus saulosi,6x Melanochromis maingano,8x Aulonocara Fire Fishe, 8x Scianochromis Jackson Ahli,6x Nimbochromis livingstoni,4x Pseudotropheus Zebra
Založil: pavel12
Umíraji mi tlamovci
Prosím poraďte mi někdo:!!!!!Z ničeho nic mi začínají umírat tlamovci v mojim 400litrovém akváriu:(Začali najednou někteří z nich plavat u dna a pak najednou padli na bok a do hodiny je po nich:(
Založil: S.kortan
» více k tématu (počet reakcí 18)
Filtr na odstranění chlóru a těžkých kovů
Našel jsem zajímavý filtr, který odstraňuje chlór, těžké kovy a montuje se přímo na sprchovou baterii, kapacita cca 30tis.litrů a není drahý, myslím, že o něčem podobném kdysi psali A+I, ale nemůžu to nikde najít, viz. odkaz na filtr: http://www.vodni-filtry.com/0,19,Sprchovy-filtr.html Má s tím někdo zkušenosti?
Založil: MGee
Sraz chovatelů a přátel webu tlamovci WDS
Zdravím vás přátelé akvaristi. Mám pro vás návrh. Jelikož se zde scházíme několik let a debatujeme zde mezi sebou, navrhuji uspořádat sraz u mne na chatě v Litultovicích okr. Opava. Pořádám tak setkaní chovatelů Afrických cichlid, kde nebude chybět ani přednáška špičkového chovatele. Záštitu nad srazem zastupují: Wladys,Lachtan,Pietro. Píši to z důvodu, zdali budete mít zájem uspořádat takovou akci, budeme potěšení. Těšíme se, že sejdeme v hojném počtu. Pietro
Založil: pietro
» více k tématu (počet reakcí 17)
Aulonocara chov
Ahoj! Chci se zeptat zdfa je možné chovat ryby této skupiny ve 200L nádrži. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti. Dočetl jsem se, že se jedná poměrně o klidné ryby. Děkuji za rady! Hezký zbytek výkendu.
Založil: Sikkki
určení druhu a pohlaví
Prosím pozná někdo co to je za šnekáče a určí pohlaví?Děkuji za odpověď
Založil: Niki1357
» více k tématu (počet reakcí 4)

Nimbochromis Livingstoni
Sháním tyto ryby ve velikosti alespoň 10 cm,F 1, F 2. Jsem ze severních Čech, prosím poraďte chovatele. Díky moc.
Založil: neil
» více k tématu (počet reakcí 3)
Jina Epoxidova pryskyrice
Zdravim, chci se zeptat jestli bude mozne pouzit Epoxidovou pryskyrici "seasafe" (mori neskodne)na 3D pozadi. http://www.ecfibreglasssupplies.co.uk/category/product/tabid/61/productid/1891/sename/seasafe-epoxy-resin/default.aspx
Založil: melanochromis
» více k tématu (počet reakcí 11)
Spirulina pro tropheusi
Jaké máte zkušenosti z Výrobcem: EASY FISH A jejich produkty-spirulina vločky,spirulina granule
Založil: Ondrášek

Neolamprologus Brichardi
Chtěl bych se zeptat - mám tyto krásné rybky, velikosti cca 4 - 5 cm, nevíte v jakém věku se začínají třít?
Založil: TtKk
» více k tématu (počet reakcí 3)
množení tlamovců
zdravím všechny. Můj dotaz zní: Kdy můžu(pokud to teda podmínky atd. dovolují)bych mohl čekat, že se tlamovci vytřou? Kdy můžou mt asi mladé? Nyní jsouu staré asi 5 měsíců a dva samci se pořád natřásají jako urvalí:-) můžu čekat mladé už teď nebo až budou starší? Díky Petr
Založil: Pitr
» více k tématu (počet reakcí 2)
špatný začátek
Dobrý den. mam dotaz.pořídil jsem si 2OO l akvarium nalil do něj sera aQuatan dle požadovaného množství a sera nitrivec 100 ml. řekli mi že když to tam dám, můžu hned nasadit rybky-cichlidy jelou a demasoni. i s přísavkou thajskou jich tam mam 9. dnes je to týden a a zdá se to být v pohodě, jen je to trošku kalné.Rybyčky jsou spokojené. Mam ale strach aby se jim neublížilo, nikteří kolegové upřednostňují vodu nechat 30 dní odstát. Mam ted strach abych jim neublížil.jistě jsem měl postupovat rozvážněji. Můžete mi poradit? co dál? děkuji Mildegarde
Založil: Mildegarde

kančík v jezírku
Dobrý odpoledne máte někdo zkušenosti s cichlidama přes léto v jezírku? Myslím tím kančíka příčnopruhého. Bez různého vytápění a atd... Myslím si že by měl dostatek živé potravy a tím by to byli lepší chovné páry.
Založil: peet