Diskusní fórum
Zabíhající nové Malawi
Už jsem tu dostal malinko za svoje představy rybek do aq, tak než zarybním, prosím o připomínky zabíhajícího aq. je 120x45x60, 324 l, vzduchování Eheim Prof 3 2073, vzduchování Eheim 200, topení Tetra TH 200, ale na 26 st- topí zřídka, písek 0,6 - 1,2 mm, pozadí Juwel(imitace černé kůry, je z pěny, nezabere místo a opřel jsem o něj šutry, bílé a doufám že se pěkně zeleně decentně pořasní)Kryt Farao, zářivky 2 x 38, nevím název jedna bílá a jedna fialová, asi aqaglow.Týden to valí, včera jsem tam vymáchal filtr ze starýho ak. a přelovil dva ancíky. Voda ma 26 a je uplně čistá. Týden ještě počkám se zarybněním. Jsem z Brna, ryby pořídím ve sklorexu, jsem unesený z cyrtocar, ale uz mi to rozmlouval i p.Kraut, dál zebry, afry, socolofi,freyery, trewasaky atd.(určitě asi ne demasonaky, mangany a auraty)Mozná to píšu blbě, ale už 3 měsíce čtu tady články, názory různé a já jsu samozřejmě začátečník a nerad bych udělal velké chyby. Díky za rady k aq, ke kombinaci ryb a vubec ke vsemu, co zdejší freyeři již umí. Dik Miky
Založil: Miky79
» více k tématu (počet reakcí 23)

identifikace ryby
Dobrý večer, začínám e nevím zcela jistě zda vlevo jsou saulosi, dostal jsem je jako elongaty, nekamenovat, jsou v 63, ale tyden se již zabíhá 330, vystavím na netu, diky M.
» více k tématu (počet reakcí 7)

112 litrů a tlamovci
Chtěl bych poprosit o radu a váš názor.Mohl bych se tesit z krasných tlamovcu ve 112L akvárku ( 80x35x40 )? Moje představa je taková, že bych si pořídil 8x Labidochromis yellou...
Založil: Pavel B
» více k tématu (počet reakcí 5)
identifikace ryby
Dobrý den, Ahoj, chtěl bych Vás poprosit o identifikaci těchto dvou rybek. Koupil jsem je jako Ps. Zebra, ale nějak se mi to nezdá. Samec je tmavě šedý až černý a u samice, která je oranžová mě mate ten podélný pruh. Zkoušel jsem hledat v galerii, ale moc moudrý z toho nejsem. díky všem předem
Založil: mcgogo
» více k tématu (počet reakcí 15)

Ohřátá voda v bojleru
V poslední době jsem se všiml, když při výměně vody napustím vlažnou vodu do kýble, je mírně bělavá, jakoby chlorovaná. Přitom bydlím v rodinném domě, tedy teplá voda je mnou ohřátá voda v bojleru, a když si pro kontrolu do kýble napustím vodu pouze studenou, je naprosto čirá. O co jde? Díky za vysvětlení.
Založil: neil
» více k tématu (počet reakcí 1)
Krmeni pro tlamky
Prosim o radu.koupil jsem pro me tlamky mrazene patentky ale chovatel co jsem od nej bral ryby mi rekl ze se to tim krmit nesmi.ze mi to zdechne.poradte mi prosim.kdyz oni se potom tak hezky oblizujou.kdyz jsem jim dal dafnie coz mi doporucil tak se jich ani nedotkly.a susene vlocky jim take nechutnaji.jsou zvyle jen na SAK green ale nechi je krmit jen jednim krmivem.i kdyz ho tak maji radi.Diky za odpovedi.
Založil: Milhausman
» více k tématu (počet reakcí 3)
zkušenosti s Tlamouny Mosambickými
Ahoj všem,najde se mezi váma někdo kdo má velké zkušenosti s chovem Tlamouna Mosambického?Mnou získané informace jsou pro mě nedostačující a chtěl bych se dovědět i nějaké zkušenosti ostatních chovatelů toho druhu.Chci ať se mají u mě rybky co nejlépe.Děkuji
Založil: Marek Soběslavský
» více k tématu (počet reakcí 7)
Literatura Malawi
Zdravím,sháním nějakou literaturu týkající se ryb z Malawi.Mám knížku od Miroslava Krauta Tlamovci v akváriu,ale je to pouze Tanganyika.Neznáte někdo knížku podobnou této, ale o Malawi?Díky
Založil: Bedna
» více k tématu (počet reakcí 10)
Filtr Hailea H-12
Dobrý den, Ahoj chtěl bych Vás poprosit o radu. Koupil jsem si externí filtr Hailea H-12. Vím že to není žádná výhra, ale nebylo více peněz. Mám s ním problém v tom, že někdy začne filtr hrozně hlučet. Zvuk bych popsal jako když se motorek protáčí naprázdno a nasucho. Někdy se tak stane po 14 dnech, někdy třeba už za dva dny. Pokoušel jsem se filtr odvzdušnit nakloněním, poprvé šli z hadice opravdu bublinky a poté filtr běžel skoro 14 dní a po 14 dnech začal zase. Vyčistil jsem ho a znovu odvzdušnil, ale druhý den už zase začal prokluzovat či co. Netušíte někdo náhodou v čem by mohla být chyba? V návodu píšou odvzdušnit nakloněním, ale přijde mi jako blbost ho každé dva dny naklánět. díky všem za rady
Založil: mcgogo
Neznámá nemoc Cynotilapia
Mám akvárium s tlamovci Cynotilapia pulpican a na těle se jim postupně od tlamky začaly objevovat modročerné tečky. Nevím, zda se jedná o nemoc, prosím poraďte.
Založil: cynotilapiapulpican
» více k tématu (počet reakcí 26)
Potíže s filtrací
Mám akvarium s tlamovci rok a půl staré. Filtraci zajišťuje externí celoskleněný filtr a v něm bioakvacit a filtrační vata. V posledních dnech mám problémy s vodou, rychle se kalí (jakoby zežloutne)a ryby po týdnu plavou u hladiny. Co by mohlo být příčinou?
Založil: MRSA
» více k tématu (počet reakcí 60)
Co to je? Je to vzduchový filtr?
Zdravím a chci se zeptat co to přesně je. Mohl bych to použít jako porodničku na jikry? Jak to vlastně má být připevněno na stěně nádrže ( myslím tím otvorem pro hadičku nahoře či dole. Černá mřížka je oddělávatelná. Díky za info..:-)
Založil: Ondrášovi

kombinace ryb do nového akva
Dobrý večer, rád bych znal názor zdejších expertů na kombinaci ryb do nového akva. Akva je 120x45x60, 325 l, pro malawi netypicke, ale uzpusobené bytu 3KK, pozadi je JUWEL, imitace černé kůry, nezabere prostor a oprel jsem o nej bíle vápencové kameny.Akva už běží týden bez ryb, tak ještě min. týden počkám. Ryby pořídím malé 3-4cm, plánují zebry 2+5, yellow2+5,afry 2+5 a nakonec cyrtocara moori 1+3. Pro moori se udava vice litru a pocet tak 7, ale znamy v obchode je má 1+3 s mbunama uz leta bez problému. Chci znát pouze názor, taky bude problém poznat samce a samice u malých, ale to se proselektuje. Moc diky za pripominky Michal
» více k tématu (počet reakcí 8)
Ikola + Kazumba Gold
Můžou být tyto dva druhy spolu v jednom akváriu,aniž by se křížili? Omlouvám se za přiblblé dotazy,ale z Tropheusama začínám,tak se ptám.Tyto ryby mám cca 2 roky,takže pořád začátečníík. Chtěl bych je dát pospolu do 700lt akva.
Založil: memeo
» více k tématu (počet reakcí 17)
Šnekáči. Kolik, kteří a od koho....
Ahoj, mám nachystáno akva pro šnekáče. Rozměry má 130x40x30(výška). Plánuju jednodruhovku, zatím se mi líbí brevisy nebo meeli ale to ještě můžu změnit. Jde mi o to kolik kousků mám koupit a jak nejlíp zařídit vnitřek. Ulity rovnoměrně nebo dvě skupiny? Mám tam přidat nějaký šutrák? Díky
Založil: rach x
tlamovci vs. akara potoční
Dobrý den, mohli byste mi prosím poradit, zda mohou být tyto druhy spolu v akvárku? Mám 4x melanochromis maingano, 11x melanochromis auratus a jednu pseudotropheus demasoni<-všechny to jsou mláďata 4cm. Děkuji za včasnou odpověď!
Založil: Veronika F.
» více k tématu (počet reakcí 2)
Tropheusové a úkryty.
Je pravda,že čím více je v nádrži úkrytů tím agresivnější jsou samci Tropheusů-bemby a maswi.Děkuji za rady.
Založil: Stan
» více k tématu (počet reakcí 1)
Nová osádka.
Mám 400L akvárko s Malawi rybami které ruším a nová osádka budou Tropheusové.Je nutné před vpuštěním těchto ryb nějak upravovat vodu-slyšel jsem něco o dosolení...Děkuji za rady.
Založil: Stan
fialky mezi zebra r+r
zdar kluci, vyklepal jsem před 14 dny samku zebra r+r a mám 4 kusy tmavě fialový, jsou to zmetky nebo je vojel někdo jinej
Založil: dadin26
» více k tématu (počet reakcí 18)
sháním kontakt na LELEUPA.
vacka.m@centrum.cz Díky za odpovědˇ
Založil: Milan Vacka
křížení podobných druhů
Moc zdravím. Chtěl bych Vás poprosit, máte-li zkušenost a poradíte mi s tímto.Chtěl bych k sobě do akva dát- Scianochromis Jackson Ahli, Aulonoc.Fire Fish, Haplochromis CH44.Myslíte, že je to možné, nebudou se mi křížit navzájem.Předem děkuji za Vaši ochotu a jsem s pozdravem at´se Vám daří.Martin.
Založil: martin m
Akvarijní burza
Zdravím,chtěl bych se zeptat jestli nemáte někdo nějaké info o burzách,popřípadě kde mám hledat burzy, které se budou konat v nebližší době.Díky za odpovědi.
Založil: Bedna
neprijimaji potravu
dobry den,pred 2 dny sem zakoupil 8ks cca10cm velkych tlamounu mosambickych.mam je ve 200 litrovym akvariu.ryby jsou porad plache a vubec neprijimaji potravu.poradte mi prosim jak vznikly problem resit a cim je nejlepe krmit.nerad bych ,aby mi umrely.diky
Založil: Marek Soběslavský
» více k tématu (počet reakcí 13)
Jak zaběhnout akváriu
Ještě jsem se chtěl zeptat jak správně zajet akvárium? V rubrice "RADY A ZKUŠENOSTI" se píše, že se akvárko zajíždět "zajížděcíma rybyma" - celkem surové, dále jsem se tady na fóru dočetl, že stačí krmit prázdné akvárium, což tu bylo zase vyvráceno, protože dnešní krmiva prý nehmijí, ale plesniví no a jako finále se tu vřele doporučuje voda ze zajetého akvária nějakého kamaráda akvaristy nebo vymáchat zajetý filtr v novém akáriu. Jsem začátečník a takového kamaráda akvaristu bohužel nemám. Mám doma prázdné akvárium s pískem a nevím jak jej zaběhnout, protože čím více jsem toho tady přečetl a že toho bylo dost, tak tím více se do toho zamotávám viz. článek "Pomoc se zařízením 240L akvária" ze dne 11.11.2009. Můžete mi prosím někdo poradit, jak správně zaběhnout AQ, když mám všechno nové z obchodu a bakterie v lahvičkách jsou na nic? Děkuji
Založil: Michal27
» více k tématu (počet reakcí 8)
Dotaz ke článku "Zásady chovu tlamovců"
Dobrý den, četl jsem asi třikrát po sobě článek "Základy chovu tlamovců" a i potom, co ke článku napsal p. Kraut mám pár dotazů: 1) vrstva písku 5cm jak jsem pochopil je moc? 2) topítko má mít výkon (Wattů)podle toho co jsem spočíta cca 1/3 obsahu nádrže? 3) namočené granule jen jako příkrm? Co teda jako hlavní stravu pro bíložravce - myslel jsem, že granulované krmení je v období dovolené ideální. 4) výměna vody - je teda lepší pravidelně měnit třeba 50% a více z celkového objemu? 5) když dám do nádrže jen pár větších kamenů nějak rovnoměrně, aby se rozdělila teritoria, tak zase nebude moc úkrytů pro slabší ryby. Chápu, že když budou plavat v hejnu, že se ta agresivita rozloží, ale i tak! Budu velmi rád, když mi na moje otázky odpoví někdo z Vás zkušených ostřílených chovatelů. Děkuji
Založil: Michal27