Diskusní fórum
Volba externího filtru
Zdravím všechny a současně vás prosím o radu i vaše případné zkušenosti. Mám dilema jaký vnější filtr si pořídit do nového akva 375 l (150x50x50). Váhám mezi Tetra Tec EX 1200 nebo Fluval 405. V současné době mám v menším akva cca 6 měsíců filtr Tetra Tec EX 700 a zatím naprostá spokojenost. Díky moc za vaše rady a zkušenosti.
Založil: PETR - Č.Budějovice
» více k tématu (počet reakcí 1)
Velký úhyn demasoni
Dobrý den,mněl jsem rodinku demasoni. V posledních třech dnech mi uhynuly 3 rybičky, z toho jedna přísevka thajská. Demasoni polehávali po dně a nic nedělali, nežrali, prostě nic. Ráno jssem se probudil a už nebili. Další dva vypadají stajně. Poraďte mi prosim čím by to mohlo být. Vodu jsem mněnil včera, takže vodou to asi nebude, stářím taky ne mam je půl roku.Aq 150l. Poraďte prosím. Předem děkuji
Založil: Pozďa
» více k tématu (počet reakcí 15)
Modré světlo na osvětlení akvária
Ahoj zalozil jsem nove akva a dal tam modrou zarivku, ale tlamky se jen a jen schovavaj. Kdyz to zhasnu tak vylezou. Nevim jestli je to nejak oslnuje nebo co tak bych se chtel s vami poradit jestli nevite cim to je.. Jinak v predu je modra a vzadu bila 30W zarivka
Založil: Jarek
» více k tématu (počet reakcí 31)

Podložky pod akvárko atd.
Tak mi přišlo akvárko (150x50x50) a mám pár dotazů 1.Je nutné mezi plovoucí podlahu a stolkem dávat nějakou podložku? (karimatku, polystyren atd.) 2. Bude pod akvárko stačit 2cm polystyrém? (předpokládám že stačí ten standartní bílý) 3. Když jsem to světelných ramp dal zářivky, tak jedna zářivka je užší (sera daylight) než druhá (sera blue sky) a mezi fumovým těsněním v patici je cca 1,5mm místa. Bojím se aby se tam nesrážela voda a patice neodešla. S tím souvisí dotaz jestli mám ještě akva vybavil horními skly aby se voda srážela na skle a né na rampě. Mám celou horní část akva tím sklem uzavřít? pouze udělat místo na krmení?
Založil: M2M
Sepsání obecného návodu pro začátečníky
Zdravím všechny přispívatele, jak už tu nějakou dobu pročítám dotazy a příspěvky napadlo mě, jestli by nebylo vhodné společnými silami vytvořit nějaký aktualizovaný návod pro začátečníky. Spousta dotazů je v duchu: "co do 200 l? (chci malawky, prtože se mi líbí)" nebo podobně. Vím, že třeba na AkvaMalawi je článků poměrně dost, je v nich v podstatě vše, ale pro začátečníky asi úplně srozumitelné nejsou. Stálo by podle mě zato, aby se vytvořil článek, na který by přispívatelé mohli začátečníky alespoň zpočátku odkázat a pak třeba řešit již dolazení akvária, podle mě by to usnadnilo život jak tazatelům tak i přispívatelům. Představoval bych si něco jako rozšířený článek "ZÁKLADY CHOVU TLAMOVCŮ", aby byl jeden, třeba i delší článek, který by dal začátečníkovi ucelený obraz o základních věcech nutných k úspěšnému chovu. S ohledem na převažující požadavky tazatelů bych se zabýval v jednom článku Malawi a v jiném (z větší části dosti podobným) pak případně i Tanganice. Je to jen námět, pokud si myslíte, že je to k ničemu, rád si přečtu Váš názor. Pokud někdo již něco připraveno nebo vypracováno, dejte vědět, v opačném případě (a pokud to samozřejmě nebude k ničemu), tak bych něco začal tvořit. Chtělo by to taky vymyslet, kam ten článek případně umístit, aby v průběhu jeho tvorby k němu mělo přístup více lidí a mohli jej doplňovat, alespoň jeho pracovní verzi.
Založil: Pusta
» více k tématu (počet reakcí 2)
Nemoc ancistrusů
Prosím o radu, pošel mi jeden zlatý ancistrus a druhý má částečně rozpadlé ploutve a křivou páteř. O jakou nemoc se jedná a jakým způsobem ji léčit? Uhynulá ryba před uhynutím vybledla,jiné příznaky jsem nepozoroval. Ostatní ryby v akva - tlamovci - se zdají být v pořádku. Díky za radu.
Založil: Bentroph
Jak poznám mezi kameny vápenec atd.
Tak jsem v různých zahradnictví sháněl kameny, koupil jsem měsíční kámen, pak nějaké oblázky a chtěl jsem nějaký vápencový kameny ale v zahradnictví mi nikdo nedokáže říci co je vápenec a já to nepoznám, v zahradnictví mají nějaké kameny carrara rund, nevím jestli to je vápenec. V jednom zahradnictvé říkali že všeechny jsou umělé. Jak poznám vápenec? Rád bych tam nějaký měl, prý to mají ryby rádi, ostatní nasbírám v potoce. Jinak ty kameny se mají pouze umýt nebo v něčem speciálním provařit? Pak jsem koupil nějaký akvaristický kořen ale prý to barvý vodu, mám to také v něčem provařit?
» více k tématu (počet reakcí 11)
Zahradnictví v Brně
Nevíte o nějakém zahradnictví v Brně, kde by se dali sehnat kameny k malawkám popř. i říční písek?Jedu zítra do Brna a stavil bych se tam.
Mořská sůl do akva
Zdravím všechny,sháněl jsem na netu mořskou sůl do mého akva. Výhodné nabídky mají prodejci bazénů a přís. Uvadí mořská sůl. Můžu ji použít do akva? Osobně si myslím,že ano ale raději se ptám. Díky.
Založil: daliborz
» více k tématu (počet reakcí 8)
Přísavka thajská
Nemáte někdo na prodej přísavku thajskou?
cyrtocara moorii
Chtěl bych tyto tlamovce, máte s nimi někdo zkušenost? Budu mít 375l akvárko a některé další bych chtěl k tomu. Můžete mi říci s jakými dalšími tlamovci se tyto malawky snáší?
» více k tématu (počet reakcí 4)
Příčiina nemoci ?
Zdravím, mám měsíc a půl založený akva o objemu 300l .PO měsíci sem tam dal ryby Labidochromis yellow a demasoni (oboji po sedmy)a neustále se mi otírají až včera mi jedna umřela.Před tím než zdechla tak zrychleně dýchala a polehávala u dna.Teď to začínám pozorovat i u dalších ,vypadaj apaticky a agresivně se otíraj ale ne pořád. Naměřený hodnoty jsou v pořádku jak NO2,NO3 jen Ph je nízké 7.2-7.5 mohli by byt problém v tom? Děkuji za odpovéď.
Založil: Spanky5
male akva nebo kiblik?
Může sloužit místo maleho odchovnedo akvarka malý 30 litrovy průhledný kiblik? díky za odpovědi
Založil: tomikros
» více k tématu (počet reakcí 3)
řasa na pozadí
ahoj, potřebuju se zbavit řasy z pozadí, poradte jak ji co nejefektivněji odstranit díky
Založil: dadin26
jak to vyřešit ?
Mám talamovce druhu Pseudotropheus crabro je uš dost velký měří asi 15 cm je to dominantní samec mého akvárka a pořad mi žere ostatní ryby jak to mam vyřeširt? díky za rady
rozliseni sakmicky a samecky tlamovců rodu Pseudotropheus crabro
Čau potřebuji poradit jak vypada jak se rozlisuje samička od samečka tlamovce rodu Pseudotropheus crabro a kolik ma mit samecek asi samicek ? diky za odpovědi
Nemocný pánvovec
Dobrý den, potřeboval bych prosím poradit s nemocí pánvovce. Jsou to stranky věnované tlamovcům ale snad by mohl někdo vědět. Pánvovec ma na hlavě a po stranách tlamy kulaté,bílé výrustky o velikosti 1-3 mm je jich asi celkem 5. Skoro to vypadá jako by měl na sobě přisáté klíště. Sumec je jinak v noci aktivni a normálně žere. Mohly by to být nějaké vředy nebo něco takového nevíte někdo?Děkuji
Založil: Ondřej
Nové akva - hodnoťte
Vážení akvaristé, u příležitosti osobního výročí jsem se rozhodl pro zcela nové akva MALAWI. Původní je v tématech 1798, 2014 a 2015.Rozměry d x š x v jsou 168 x 68 x 51 cm, 580 l, sklo 12 mm, písek 0,6 - 1,25 mm - 25 kg,kameny 170 kg, vlastní akva 140 kg, celkem 700 kg, tlamovci původní. Technika kolem jen trochu vylepšená. 3D pozadí včetně bočních stěn vlastní výroby. Sám tam vidím ještě pár mušek, ale pracuje se na tom. Díky za názory a připomínky.
Založil: Iris

Hnědý kluzký povlak na rostlinách a pozadí
Potřeboval bych poradit s mým AQ. Mám ho založené cca půl roku a až do nedávna bez jakýkoliv problémů. Mám 150l AQ, v něm několik tlamovců ( druhy nejsou v tomto případě důležité ) a kytky kryptokoryny. Osvětlení mám 1x 18W warm white 840, 1x 20W SUN-GLO. Svítil jsem průměrně 8h denně. Dříve jsem měl kameny a pozadí krásně porostlé zelenou řasou, ale teď zelená ubývá a mění se v hnědou. Na listech rostlin se vytváří hnědý povlak, který je na omak kluzký a jde trochu setřít prstem. Po tomhle zjištění jsem začal svítit déle (12h denně), ale s hnědou "řasou" to bylo ještě horší. Nyní svítim pouze cca 4h denně a zdá se to být lepší, ale stále se hnědá řasa objevuje. Vodu měním cca 2x do měsíce + odkaluji dno. Pomohla by přísavka thajská ? Prosím o radu, kde dělám chybu ? Díky mk
Založil: Miroslav Kuthan

Tmavé dno - řasa?
Zdravím, v nádrži s tropheusy se mi uprostřed na dně dělá asi po 5-ti dnech velká tmavá hnědá skvrna, odkaluji po 7 dnech, ty poslední dva dny to vůbec nevypadá hezky. Písek je jinak bílý, při odkalování se z tohoto místa odásvají větší žmolky. Co to je? Řasa? Je to jen ve dvou třetinách nádrže, po okrajích je písek pořád bílý.
Založil: Bentroph
» více k tématu (počet reakcí 30)
Kde umístit zeolit?
Mohl by mi nekdo prosím poradit do které cásti filtru bych mel umístit zeolit?Mám filtr Tetra Tec 1200.Dekuji za odpoved
Založil: Ondrej
Rozdíl mezi Pseudotrop, saulosi a Pseudotrop. saulosi coral red?
Jaký je rozdíl mezi Pseudotropheus saulosi a Pseudotropheus saulosi coral red. V akvaristice mi neuměli odpovědět. díky
Založil: akrab
» více k tématu (počet reakcí 10)
Nosnost Ytongu
Ahoj, muzete se nekdo podelit o zkusenosti se stojany z tohoto materialu, akvarium by melo byt 700 litru, bocni stojny z 15 ci 20 cm + jedna stredova. Diky za zkusenosti. Tom
Založil: Troph3us.
» více k tématu (počet reakcí 6)
Pseudotropheus saulosi do 200 l akva?
Tuším, co budu asi číst, ale risknu to. Všera šly do světa moje krásné zebry R/B.Byly velké a na 200l jich začínalo být moc. Přesto pořád chci tlamovce a větší akva mít nemohu. Takže šly by ti saulosi? Byl by možný třeba i Labidochomis YelouW? Poraďte? Filtraci mám dobrou. Zebrám se dařilo, jen jich začalo být moc.
Založil: akrab
» více k tématu (počet reakcí 13)
RADA PRO ZAČÁTEČNÍKA
Ahoj zkušení chovatelé, potřebuji poradit jakým druhem (druhy) osadit mnou nově založené 260L akva s 3D pozadím a interiérem pro chov tlamovců. Jen nevím, jaké si pořídit MALAWI nebo TANGANYIKU, poradíte prosím včetně kusů a počtu samců a samiček od jednotlivých druhů?! Za všechny Vaše odpovědi předem děkuji, budou mou inspirací a novou zkušenou. Miky
Založil: Miky
» více k tématu (počet reakcí 9)