Diskusní fórum
Spodní filtr
Zdravím, chtěl bych vědět vaše názory na spodní filtry. Hledal jsem ve foru,ale nikdo to tu asi neřešil,mě by to docela zajímalo. Díky za odpovědi
Založil: Uli
» více k tématu (počet reakcí 2)
Tvoří se mi zelená řasa
Tvoří se mi zelená řasa i když používám tablety proti nim.Mám aq 250 l. 120x50x40 a mám dvě zářivky což není málo ani moc.Poraďte mi co s tim.Dík.
Založil: Ivoolšany
» více k tématu (počet reakcí 4)
Rozmnožování
Chtěla bych se zeptat jestli se můžou rozmnožit tlamovci jiného rodu. Moc by mě to zajímalo.Děkuji předem za reakce
Založil: Šárinka
tlamovci a rostliny
V poslesní době mě tlamovci likvidují anubisy tím způsobem ,že jakmile začne vyrůstat nový lístek, tak si na něm pochutnají a zbyde z něj jen lodyha a trosky. Starých listů si nevšimnou .Dá se s tím něco dělat?
Založil: hříšník
» více k tématu (počet reakcí 12)
akvarium pro tlamovce 312l
ahoj chci se zeptat chtel boch tam dat vnejsi filtr fluval,ale nevim jestli 305 a ject naplno a nebo ratsi 405 a snizit vykon dekuji.
Založil: pitr
» více k tématu (počet reakcí 6)
Kolika let se dožívají tlamovci ??
Prosím poraďte mi,kolika let se dožívají tlamovci ? Moc by mě to zajímalo, protože mi včera umřel tlamovec. Děkuji předem za reakce
» více k tématu (počet reakcí 3)
zakalení vody v novom akvárku
Ahoj,potřeboval bych poradit.Před 14 dny jsem si založil akvárko,předevčírem jsem nasadil rybičky a voda se mi dost značně zakalila.Kde může být chyba a co s tím můžu dělat?
Založil: Vladimír
Odpoved Wladys
Diky za odpoved. V akva mam tlamovce-prevazne malawi asi 12 ks, 2 antenovce 1 krunyrovce sitov.,2 parmicky nadherne. Je fakt, ze tech ryb tam mam na tak male akvarko moc.Chystam se nekam vyrazit a nakoupit nove kameny, nejake rostliny a pripadne zmenit to dno.Cele akva tedy vycistit a pouzivat pak tu UV lampu.
Založil: Ivěnka
» více k tématu (počet reakcí 1)
pokus se změnami teplot
Jak už jsem se s některými bavil na chatu. Že změny teplot dokáží dělat divy.. Můj 3 měsíční pokus-výsledek(tyto teploty nejsou rybám nebezpečné)-ryby které byly sledovány byly labeotropheus trewavasae-rosa Takže při teplotě cca 24-25 stupnu který trval nějaký měsíc ryby byly sice vybarvené ale dá se říci že takové mrzuté a líné. Při teplotě 28-29 stupnu byla změna hlavně u samce který se chtěl strašně množit s hlavní samicí. A útočil na všechny, ale více než při normální teplotě(26 stupnu). Ale to by nebylo nenormální kdyby hlavní samice nezačala útočit také na všechny ale né na samce.(samec si jí namlouvá ale není na ní agresivní) Test byl sice na pokus zda samice tímto způsobem může poprvé nosit ale i tak jsem se dozvěděl něco nového. Co Vy na to?
Založil: tlamík
Tlamovci a dno
Ve 160 l akva chovam tlamovce. Zatim mam dno z takovych drobnych oranzovych lehkych kaminku. Zda se , ze jim vyhovuje, nejsou ostre. Zkusila bych zmenu a dat na dno pisek. Jak se da udrzovat piskove dno? Jak a cim cistit vykaly.
Cerna rasa a UV lampa
Mam akva 160 l, s vnejsim filtrem Juwel 205.Zacala mi tam bujet prisernym zpusobem cerna rasa.Na kytkach, lavove kameny, vse bude nejspis k likvidaci. Zakoupila jsem si UV lampu 5W. Myslite ze mi to pomuze, kdyz napadene rostliny a kameny odtranim a pouziju ji? Pujde UV lampa napojit na filtr?
Kvalita vody
Tak se mi podařilo sehnat co teče z kohoutku na Zlínsku (http://www.smv.cz/kvalita-pv.html) Některé údaje jsou jasné ale potřeboval bych převést od nějakého chemika do akvaristické řeči dusičnany a dusitany (tam mám zmatek v jednotkách). Je Jinak pH 7,88 mě vysloveně potěšilo, vypadá to že se obejdu bez sody. Dusičnany..... 4,4 mg/l Dusitany...... < 0,005 mg/l Tvrdost....... 1,68 mmol/l (9,4 dH) pH............ 7,88 Takže jsou ty dusičnany a dusitany taky v pohodě? Díky
Založil: rach
Jak se vyvíjela velikost mého nového akvária
Tak se o to s Váma musím podělit. Třeba se takové odlehčovací téma bude hodit... Měl jsem v práci 130l akva a potvrdilo se mi že v takovém objemu dosáhnout rovnováhy je podstatně těžší než v 540l co mám doma... Takže jsem jednoho krásného rána zanesl razborky zpátky do akvaristiky a začal plánovat novou nádrž. Jasné bylo to že to má být afrika, podle nábytku v kanceláři byla jasná předozadní hloubka 40cm a moje představa byla tak 120 x 40 x 40 tj. 192 litrů. Začal jsem intenzivně studovat na webu (vím že komu není rady tomu není pomoci a naopak se rád poučím z chyb druhých) a rychle jsem nádrž zvětšil na 150 x 40 x 50 tj. 300 litrů. Objednal jsem akva a začal plánovat obsádku. Zakoukal jsem se do tropheusů ale postupně mi vykrystalizovalo v představách Malawi s Mbunama. Jenže po obhlídce druhů se mi zalíbil poměrně protichůdně popisovaný Pseudotropheus Demasoni. V článcích z roku 2000 poposovaný jako beránek, v pozdější literatuře a pramenech doporučované hejno tak 20-25. Takže buď jednodruhovka nebo riskovat postupnou likvidaci dominantním samcem. Mezitím jsem objednal pozadí, zabíhám filtr, sehnal osvětlení. Náklady se mi pomalu šplhají tak že jsem si dnes v noci řekl: Ty k----e proč si neobjednáš i stolek pod akva, další 4K tě už nezabijou.... Takže ráno volám do Zekie a přeju si aby moje akva ještě nelepili... Povedlo se a přeobjednávám na definitivu 160x50x50 tj. 400l včetně stolku. Imho opravdu konečná varianta protože tady už budu moct mít Demasonky se dvěma dalšíma druhama Mbun bez problémů. Musím pochválit pana Šebestu (ZEKIA), měl s mými přeobjednávkami velkou trpělivost. Mám od něj i komplet doma (180x50x60) takže vím do čeho jdu.....
» více k tématu (počet reakcí 21)
Nosiaca yellowka
Zdravim vas, Mam na vas otazku. Zistil som, ze jedna z mojich yellowiek je asi nosiaca, kedze mala vacsiu tlamku. Po preskumani som uvidel ze v tlamke nama ikry ale malinke rybicky(pozoroval som jej obsah tlamky a uvidel malinkate ocka rybky). Kedze je to u mna prvy krat co sa mi nieco take deje a samozrejme rad uvitam potomstvo, tak by som potreboval vedit ako postupovat. 1. neviem ako dlho to uz v tlamke nosi a za 2 nechcem ju asi nechat medzi ostatnymi, pretoze sa bojim, ze by neprezila ziadna z tych malych. Tak by som bol vdacny za dobru radu, dakujem..
Založil: Marco
Vydrží písek ze zajetého akva v sudu?
Ahoj všem, jsem nucen předělat svoje akva, mám odchlípnuté pozadí, dostavaj se tam rybky, tak ho musím přilepit. Asi polovinu vody mám přepuštěnou do akva kam jsem musel přelovit rybky. Písek a kameny mám v barelu a zbytek vody v sudu. Když se zastaví filtr tak vím, že začnou hynout užitečné bakterie po poměrně krátké době. Co se bude dít s pískem v barelu a s vodou v sudu? Mám to tam zhruba po třech dnech normálně vrátit a bude vše v pohodě? Díky za příspěvky.
Založil: karbi02
» více k tématu (počet reakcí 7)
Chov žábronožky solné
Nazdar borci, rád bych vás dotázal na problematiku chovu žábronožky solné. Čím jí krmíte a po jaké době po vylíhnutí ji začínáte krmit. Díky moc za reakce.
Založil: Rorejs
» více k tématu (počet reakcí 3)
Cynoptia afra
Mám dotaz. Ve společenském AQ mám jednoho samce a dvě samice, které již nosili, ale nedonosili - zřejmě z důvodu neklidu v nádrži. Chci se zeptat zda mohu tyto tři kousky dát do 72L v práci, kde jim udělám podmínky pro tření - teplota, skalky atd. Ryby jsou cca samec 8cm a samice 6cm. Když by se podařilo vytření, mohl bych samce odlovit a samice nechat donosit obě. Šlo by je tam mít spolu? Co vy na to. Dík předem.
Založil: Ondrášovi
» více k tématu (počet reakcí 7)
Pigmentová skvrna
Zdravím všechny, mám tu pár fotek mého dominantního samce Hongi, asi před 14 dni mu takhle zčernala polovina hlavy, je to stálé a minimálně tak jako na fotkách, spíše ještě tmavší, dočetl jsem se tu, že u Labidochromisů to je celkem běžný, ale takhle to vypadá docela zajímavě, co říkáte?
Založil: Petr75
» více k tématu (počet reakcí 30)

Pseudotropheus Demasoni
Ahoj, mám pár konkrétních dotazů... Předesílám že jsem vygooglil co se dalo a sháním hlavně rady od těch co je někdy chovali. I když teorie samo nezatracuju. Takže fakta - budou v 300l s Labidochromis Yellow. Nádrž bude 150x40x50. Jemňoučký písek (0,3) do 1cm, valouny z červené žuly. Relativně silná filtrace (TetraTec 1200), vzduchování. Výměna vody 1 x týdně 100l (víc nemůžu nechat odstát). Plánuju přidávat SERA Aquatan. 1. Mám koupit velikost 3 cm nebo 3,5-5 2. Počet 20-25 Demasoni + 10-15 Yellow (kolik přesně ?) 3. Od koho koupit, nejraděj vše najednou a ČD kurýrem do Zlína 4. Náchylnost na Malawi Bloat - měl bych mít doma asi předem léky, jaké a kde koupit 5. Krmení Sera GranuGreen (OK?) 6. Nějaké speciality v zařízení nádrže? 7. Mám přidat jednoho ancistruse a piskořky? Díky moc za Váš čas...
» více k tématu (počet reakcí 24)
Labidochromis yellow
Dobrý den, chtěl bych se zeptat zda bych mohl chovat Labidochromis yellow 1samec+3samičky v akváriu 80*40*40, 128 l, všude čtu 300l ale nechcu tam kvanta ryb....je to možné a mohl bych se dočkat i nějakého tření a potomstva? Kolega z práce má tuto skupinu v 54 l a samičky mu nosí a pak i vypouští malé takže má i odchovy které pak dává do druheho 54l akvária je to normální nebo spíš vyjímka a štěstí. děkuji za Vaše názory PS: neonky si pořizovat nechci a na tlamovce zapomenout nechci i když to čekám ve Vašich reakcích.....i když RITCHIMU se je v menším chovat daří....
Založil: LiborV
» více k tématu (počet reakcí 37)
Nemoc mého tlamovce
Prosím poraďte mi. Mám krásného tlamovce, ale najednou se mu udělali jakoby pupínky na obličeji. Jsou bílo-červené. Vůbec nevím jak to mám léčit a co to je za nemoc.

tmavě zelená řasa (tvořící jakoby mech cca 1cm)
Ahoj,vím , že je to téma ,kterému jste se tady už mockrát věnovali.Ale přesto zkuste mi někdo poradit , jak na zelenou řasu.Vím , že v akvariu prostě nějaká bude a mám štěstí , že není hnědá , ale u mě se jí daří prostě strašně moc.Mám jí na všem na pozadí na kamenech i na teploměru :)Jak na ní?
Založil: Honzam
» více k tématu (počet reakcí 10)
odchov tlamovců
zdravím, mám dotaz, můžu dát samičku (tlamovec černoploutvý) která právě posbírala jikry do tlamy a nosí je v tlamě do akvária kde mám prcky kteří vyplavali před čtyřmi dny z tlamy jiné samici (tlam. černoploutvý) nepožere mi je ta samice co nosí nebo nebude je napadat? potravu by přijímat neměla když nosí.....takže zežrat by je neměla....nemáte s tím nějaké zkušenosti.....v původní nádrži kde mám zbytek dospělých ji nechávat nechci ať má klid a o prcky se bojím a další akvárko do bytu nacpu opravdu těžko......máte s tím někdo nějáké zkušenosti jestli ji můžu dát k prckům...nerad bych o ně přišel můj první odchov :) a hned 15 kousků :) děkuji za rady
Založil: vrsek
» více k tématu (počet reakcí 8)
Hodnocení akvárka
a zde je ještě jedna fotka dá se tu zřejmě poslat jen jeden obrázek
Založil: skipi
» více k tématu (počet reakcí 61)

PRO MEMEO ATD...
JESTLI SE TI TO NELIBI,ŽE SE FURT VRACÍM K JEDNOMU AKVÁRKU,SPÍŠ K TEMATU,TAK TO NEČTI,NIKDO UČENY ZNEBE NESPADL!!!BOHUŽEL,NEJSEM DOKONALÝ,CHTĚL SEM JEN RADU
Založil: Libor G.
» více k tématu (počet reakcí 11)