Diskusní fórum
krutá příroda
A vám se opravdu podaří ve společenském akva s více druhy něco odchovat? Včera se mi vytřela jedna zebra .Ostatní zebry jí štvaly tak dlouho až vyplivla jikry pak je zhltli jako kaviár o silvestru .Myslel jsem že to tím končí, ale zesláblou samičku tak štvali ,že jsem ji dnes našel polomrtvou v rostlinách na povrchu akva .Odlovil jsem ji a jsem zvědavý jestli vůbec přežije .Melanochromis auratus jsou lepší .Jedna samička už zase nosí týden ale nevěřím že donosí .Myslím že by to chtělo méně druhů a více ryb .Váš názor je jaký?
Založil: hříšník
» více k tématu (počet reakcí 7)
Co přidat k red-red?
Zdar.Mám v akva 15 Pseudotropheus zebra red-red a potřeboval bych poradit, jaké druhy Tlamovců k nim můžu přidat, aby se v pohodě snášely.Díky moc.
Založil: orange
» více k tématu (počet reakcí 12)
Elongatus Mpanga - dotaz ohledně chovu
Zdravím,mám takový zajímavý problém z těmito rybami. Stalo se mi to,že mi z ničeho nic začali v jednom akváriu z mladýma padat.Nic jiného neuhynulo,jen Elongáti.Měli zrychlené dýchání,nekoordinovaný pohyb a pak úhyn.V akváriu jsem ihned vyměnil 2/3 vody,ale pořád to samé.Divné mi bylo jen to,že žádný jiný druh neuhynul(Ps.Saulosi coral red,C.Pulpican.Ps.Acei.M.Maingano,L.Trewavasae,L.Yellow)Ty byli bez jediné ztráty. V zoufalství jsem se už smířil s tím,že všechny mladé od Elongátů půjdou do kytek,ale dneska ráno jsem zkusil ještě jednu věc a po návratu z práce jsem trochu nechápat. Zbylé kusy jsem odlovil do jiného,samostatného akvária.Byli ve stavu,kdy jsem čekal,že do hodiny je po nich.....plavali už jen jak je nesla voda....prostě ryby,kterým by jste dali tak 5 minut.....děs a hrozný pohled na cca 60ks ryb.A co se vlastně stalo?.....Po návratu z práce jsem šel s tím,že je vylovím a vyhodím,ale stalo se něco,čemu nerozumím a doufám,že poradíte vy ostatní. Ryby jsou momentálně úplně v pohodě....žerou a plavou už normálně....prostě jakoby s nima ráno nic nebylo. Stalo se vám něco takového?Nebo proč chcípali ve společnosti ostatních druhů a v sólo akváriu ne?
Založil: memeo
» více k tématu (počet reakcí 9)
Sinice neustupují
Nazdárek. Už skoro dva měsíce řeším v akvárku sinice. Nikdy jsem se s nimi ještě nesetkal a co jsem pročetl, mi moc nepomohlo k jejich vyhubení. Sice se mi po kompletní výměně dna stáhly na minimum a také jsem u toho 5 dní vůbec nesvítil, ale zdá se, že se mi opět trochu rozjíždějí. Jak na ně. Antibiotika se mi použít nechce. Máte někdo radu?? díky. Teplota vody 25, ph 7,2, NO2 neměřitelné, NO3 10mg/l, UT 10, test na znečištění vody organickými látkami negativní. Nevím si s nimi moc rady. Díky za pomoc.
Založil: Whitelion
» více k tématu (počet reakcí 3)
modré pozadí
Poraď te mi prosím, čím nebo jak natřít zadní stěnu akvárka na modro.Chtěl bych mezi dvě 3D pozadí navodit dojem volné vody. Dík Vráťa
Založil: Vráťa
Polyš v akva
Nazdárek. Hodlám překopat mou 6tistovku a stojím před rozhodnutím. Budu vytvářet nové pozadí z polystyrenu a rád bych radu. Vždy tvořím z tvrzeného polystyrenu a zajímalo by mě, zda jste někdo použil polyš obyč. Jaká je s ním práce a hlavně jak se chová v akváriu. Jestli se vůbec dá do akva použít a jaká je vaše dlouhodobá zkušenost (zanášení pórů atd). Nedělá v akva neplechu?? Tagže tvrzený nebo obyč. Díky za příspěvky.
Založil: Whitelion
» více k tématu (počet reakcí 2)
kolik ryb a jaké složení
chci vyměnit komplet osádku akva .Kolik mohu dá ryb do 300l dám tam jenom demasoni a pravděpodobně lombardy nebo auratusy.Ctěl jsem labidochromis yelou ,ale kamarád mě to rozmluvil, že by s demasoni byli chudáci.Demasoni jsou malé ryby mohl bych tam dát tak 40ryb?
» více k tématu (počet reakcí 6)
akva 160x60x60 cm 576litrů
Budu zakládat nové akva,zatím mám vybraný 2 filtry Tetra Tec ex2400 a Fluval Fx-5,který mi doporučíte,dalé čerpací hlava Atman At-203,děkuji
Založil: Radinek22
» více k tématu (počet reakcí 8)
Výroba stojanu
Dobrý den, potřebuji poradit mám akva 160x70x65 (dxhxv) a budu pod něj svářet stojan z jeklu.Váhám nad třemi rozměry jeklu a to 30x30x3 nebo 30x40x3 a 40x30x2.Vím že ten nejsilnější a největší bude dostačující,ale nestačil by třeba rozměr 30x40x2?Z jakých to máte posvařovaný vy?
Založil: Jira
Pseudotropheus demasoni
Ahoj, dá se poznat pohlaví Pseudotropheus demasoni (vím, podle článku že je to těžké) i podle jikerné skvrny na řitní ploutvy? Samec má skvrnu a samice ne? Nebo je to u nich jedno? Díky za rady a zkušenosti.
Založil: capretto
» více k tématu (počet reakcí 4)
zesvětleni Pseudotropheus demasoni
Mám tyto ryby už asi půl roku posledních čtrnact dnu pozoruji u jedne z rybek jakoby ztrátu barvy.Takže se ptam,co se děje a jestli tomu můžu nějakým způsobem pokuď je to možné zabránit.děkuji
Založil: Venca
» více k tématu (počet reakcí 1)
Zaběhnutí 240L
Tak na Vaše rady jsem si nechal vyždímat kamarádův zaběhlej filtr do sklenice a tu nalil do akva.Dnes je to mu 6 neděl co jsem akva založil,ale NO2 je stále na vysoké úrovni.Navíc mě začal zelenat písek,nejspíš řasa + ještě nálevnici,ale ty pomalu!!! mizí.Tak nevím,mám krmit?svítit? a co mám děalt stím NO2?.Tu vodu z filtru tam mám týden (bohužel tady mě nikdo filtr nepůjčí, abych ho tam vymáchal).Používám vnější filtr Tetra700,originál filteční nápně,krom akt.uhlí, místo něho biomolitan.Svítím od 8:00-20:00 2x20W jedna zařivka Power Glo a druhá Sun Glo.V akva 6x Tetra Měděná.Budu vděčný za každou radu.
Založil: chico
bily cervici na stenach akva
Dobry den, objevil jsem v jednom akva bile jakoby cerviky, pohybuji se a jsou asi tak 3mm dlouzi a 1mm na sirku. Pohybuji se po skle, ale mozna ze jsou normalne v pisku,vypnul sem dnes totiz vzduchovani a tak mozna nemaji dostatek kysliku a proto vylezli? Nevite nekdo co to je zac a jeslti to nejakm muze ohrozit ryby? Diky Mara.
Založil: mara
Kdo mi pomůže odhadnout váhu AQ?
Kdo by mi mohl odhadnout váhu samotného AQ o rozměrech 160x4,5x4,5 a tloušťkou skla 8mm. Děkuji všem za reálný odhad, potřebuji ho dovézt a podle váhy musím sehnat kolik lidí mi musí pomoci. Díky a ať vám to plave.
Založil: Spirit
» více k tématu (počet reakcí 14)
párování u zeber
Mohou se zebry spárovat? Múj velký samec si vybral jednu samičku která neni připravená ke tření a vybudovali si jakési místo mezi kameny které si spolu střeží .Do nedávna si samec hájil svoje teritorium sám pouze když byla nějaká samička připravená ke tření pustil jí k sobě .Já tohle viděl pouze u Perlovek a Kančíků
» více k tématu (počet reakcí 1)
URČENI POHLAVI
Dobrý den, chtěl jsem Vás poprosit zda byste mi mohlo určit pohlaví u těchto ryb. Děkuji předem.
Založil: TROTL
» více k tématu (počet reakcí 11)
kal na hladine
Ahoj akvariste,mam takovy maly problem pred dvema tydnama jsem si poridil akvarko vse uz je zarizeno krome kritu+svetlo a ryb ale porat me na hladine plave nejaky bordel je mozne ze je to prach kdyz akvarko jeste nemam zakrite ? Dekuji
Založil: zacatecnik
Odchov a krmení mladých
Chtěl bych se zeptat, čim krmit mladé tlamovce. Sladkovodní ryby (a i malý tlamovce)krmim perloočkama a dafniema, ale teď v zimě je to s daf. slabý. Četl jsem něco i o vař. hovězím srdci nebo játrech - pokrájet na kousíčky nebo i o pastě z vajíček prolisované přes plátno - to by bylo asi pro menší rybky. Zde jsem četl i o artemiích, můžu taky zkusit. Ještě by mě zajímalo, jestli platí, čím větší akva. ,tím rychleji ryby-tlam. rostou a jestli stačí na cca. 20 kusů akva o rozměrech 70x40x40. Přibližně za jakou dobu vyrostou na vel. 5-6cm? Díky
Založil: Vašek K.
NO2 v akvárku
Čau lidi, potřeboval bych radu. Stále se mě dělá v akva. NO2 nevím co s tím. Filtr funguje doufám dobře (eheim 2226).Vyměnil jsem už 50% vody, ale bez výsledku.Akva jede cca. 2 měsíce a nevím už co s tím dělat.Napadlo mě, že by to snad mohlo být kořenem?? Prosím poraďte dík
Založil: Aktiv
Fakt nechápu
Ahojte, mam takovy veliky problem. Zkusim popsat co se mi v poslednich dnech stalo. Mám malawi 200 l(je to málo já vím, ale to nemá s problémem co dělat)v něm bylo 8 aulonocar firefish+4 mlady NGARA aulonocary. Vše bylo v pohodě, firefish se třely a mlady rostly, jenže z ničeho nic mi přestaly POUZE firefish žrát(ani artemie, patentky, sak, hikari, proste nic a dříve jedly všechno), samci blednout a 4 už sem musel vyhodit mrtvé. Takže záhada je pro mě ta, proč firefish vubec nežerou a postupně umiraji a NGARA vesele žerou, jsou barevny atd.Dnes jsem čistil vnější filtr, v rohu nádrže, kde mám molitany a vystup vody z akva mám ve vodě vložený klasický rtutový teploměr, ale všiml jsem si, že tak z 1/4 je napuštěn vodou, ale teploměr prasklý není, nechápu jak se tam ta voda mohla dostat, další záhada. Po velmi prutkém zatřepání jsem zjistil, že teploměr je vlhký, tudíž ta voda z něj musela nějak vytýct nebo co, fakt nechápu!!!Myslíte, že jsou moje ryby otrávené rtutí z teploměru???Ale proč jenom firefish a ne Ngary? Za každý postřeh budu vdečný, pže fakt nevim co mám dělat, děkuji.
Založil: ToGi84
» více k tématu (počet reakcí 10)
Rozebírání akva
Zdravím pánové,potřeboval bych nějakou radu nebo fintu jak nejjednodušeji odříznout přilepené sklo.Mám v horní části akvária z vnitřní části přilepeny proužky skla sloužící nejspíš k podepření zakrývacího skla.Bohužel nejsou v jednom kuse,takže neslouží jako vzpěry.Potřeboval bych je odříznout a místo nich dát podélné vzpěry(nedávno jsem se tady na ně ptal),ale je to hrozná práce.Zkoušel jsem to odlamovacím nožem a tam kde bylo víc silikonu,tam to docela šlo,ale kde je sklo namáčklé na sklo tak tam to nejde,zkoušel jsem to i žiletkou,ale už mám pořezaný snad všechny prsty,tak zkouším jestli náhodou neznáte nějakej zlepšovák na tuhle příšernou práci.
Založil: Luba
» více k tématu (počet reakcí 8)
Ovlivňuje polystyren chemismus vody?
Prosím o radu, ovlivňuje polystyren chemismus vody, chtěl bych ho dát na dno akva. pod těžší kameny, polystyren myšleno stavební, klasický. Díky za odpovědi.
Založil: kutal
filtr 350l akva
zdravim vsechny-prosim poradit s koupi filtru pro 350l akva - moje pozadavky jsou: tichy provoz snadna udrzba velky objem filtracnich materialu nizka spotreba dostupne nahradni dily tetru bych po zkusenostech s predeslim filtrem Ex700 zavrhl (a nebo to byl vadny kus?) no a uvazuji o eheimu 2073 a pokukuji i po fluvalu 405...od sery jsem to na zivo nevidel...tak nevim-co byste mi dorucili vy? (cenove rozdily pominme-nejsou az tak kriticky rozdilne) diky vsem
Založil: kolemjdouci
Pěstírna Malawi a Tanganyika
Dobrý den, jen takové malé info velké pěstírny.Přátelé a chovatelé Afrických cichlid,pokuď to máte kousek do Pardubického kraje, určitě doporučuju navšívit tuto pěstírnu http://www.piranacr.cz/malawi.html PO-PÁ 7:00-13:00.
Založil: Jira
» více k tématu (počet reakcí 14)
Co pod akva?
Mám kovový rám(stolek)pod akva.Mám dát na rám desku,polystyren a akva?Nebo stačí rám,polystyren a akva.Akvarium 170x50x50. Děkuji za rady.
Založil: Stan