Diskusní fórum
Pár odkazů na zahraniční stránky
Omlouvám se, že tady zbytečně vkládám nové téma. Jsem v práci a je nuda, tak jsem si říkal, že budu brouzdat po zahraničních stránkách a dávat jsem pár pěkných odkazů. Jestli to tu bude překážet tak toto téma Deletujte :-) http://www.tanganyika.nl/
Založil: MatesKGB
» více k tématu (počet reakcí 4)
Prosím o radu
V prosinci minulého roku jsme si pořídili nové akvárium pro tlamovce. Jsme úplní začátečníci. Při zařizování akvária jsme si nechali poradit v akvaristice. V akváriu máme jemný světle šedý písek, kameny,kořeny. Ryby v něm byly očividně spokojené a asi po dvouch měsících se začaly vytírat a máme spoustu mladých. Zhruba každých 14 dní jim čistíme akvárium a měníme vodu. Před třemi měsíci začaly být ryby plaché a dvě uhynuly. Připadalo nám,že mají rozpad ploutvý tak jsme koupili lék na toto onemocnění a dalších 17 v jednom. Ryby se zlepšily,ale netrvalo 14 dní a uhynula další. Teď se zdají být všechny zdravé a plné života a nevidíme na nich známky nějaké nemoci,ale občas nějáká uhyne. Nevíme čím by to mohlo být. PH je dobré. Jen v tom písku se dělají zelenomodré řasy. Mohlo by to být z písku? Všude jsme viděli u tlamovců drobný štěrk. Děkuji za radu
Založil: Petra Pavelková
» více k tématu (počet reakcí 1)
Tropheus moori bemba orange
Ahoj! Měl bych dotaz na rozeznávací znaky pohlaví u těchto ryb??Lze to poznat i jinak než podle papily?Nerad bych stresoval každou rybu.V jaké velikosti případně to poznáte.Díky za informace.
Založil: sikkki
» více k tématu (počet reakcí 5)
Stačí 2 vnitřní filtry Shark 800 na 300 litrů?
Čest. Jak to vidíte, stačí mi 2 vnitřní filtry Shark na 300 litrů? V akva je cca 35 ryb....od velkých po mlaďase - vše tlamky ( zebry, demasoni, daktari a pod. ). V akvu mám též jednu velkou rostlinu kůli NO.
Založil: Lukkass
» více k tématu (počet reakcí 23)
Prosím o radu !
Nevíte nikdo jak dlouho trva neš se vylíhne s jiker tento druh ryb Tlamovec metriaclima estherae ???
Založil: cichlidak
» více k tématu (počet reakcí 3)
výztuhy do akvária
ahoj, budu dělat nové akv.180*60*50 výška, poraďte mi prosím jaké výztuhy mam použít? Zatím jsem lepil jen 360ku kam jsem dal jen podélné z 10ky skla o šířce 5cm. Ještě by mě zajímalo z jak silného skla to akv. a co říkáte těm rozměrum. Taky bych tam potřeboval díru ve dně, nepraskne to dno? Díky
Založil: mila82
Prosím o radu
Mám v akvárku tlamovce a pořád se otírají. Všichni mi radili, že je mám léčit a vžycky se to zlepšilo, ale po léčení zase zhoršilo. Měli i vždycky jednu ploutev u těla. Asi po čtyrech léčení je to už dobrý, ale pořád se občas otírají. Děkuji
Založil: sima
rozměry nového akvária
ahoj. pře časem jsem se tu ptal na vhodné druhy ryb do akvária o rozměru 120 x 40 x 70 cm. v některých reakcích jsem se dočetl, že to nejsou příliš vhodné rozměry. akvárium jsem v současné době prodal a chci si svépomocí slepit jiné. Poradíte mi rozměry vhodné pro tlamovce ?? bohužel jsem omezen délkou akvária, která muže být max 135 až 140 cm. předem dík.
Založil: komarek
» více k tématu (počet reakcí 4)
pozadi a lesk Epoxy
Ahoj, finisuju pozadi a mam jeden dotaz, delal jste nekdo posledni vrstvu bez posypu piskem a jak to potom v akvariu vypada? Je pozadí lesklé ci jinak neprirozene? Diky za rady.
Založil: Troph3us
» více k tématu (počet reakcí 9)
z ničeho nic problém s udržením PH
Ahoj všem nikdy jsem u nás problémy s udržováním ph neměl příbramskej vodovodní řád má standartně kolem 7,6 a tak jsem to neřešil nádrž mám asi 420l a v ní 10 dospělejch Duboisek 4 Moorijky a 2 velký Frontosy. Ve čtvrtek jsem si všim že jedna Duboiska má problémy s plaváním a prostě je jak ožralá, jinak žádný poranění ani nepatřičnost jsem na ní nenašel, no a za půl dne bylo po ní. Nádrž byla odkalená a voda vyměněná tak 6 dní, tak jsem jen změřil dusitany a v pohodě, tak jsem to nechal a druhý den zničeho nic druhá ryba, zase Duboiska. Tak jsem změřil ph a málem mě odvezli bylo tak maximálně 5. Vyměnil jsem 1/2 vody přidal sůl, sodu jsem samozřejmě doma neměl, změřil a bylo to tak 6,8. Když jsem se včera vrátil z dětma ( malejma hasičema ) z tábora a změřil vodu znova, byla už zase 6,2. Nevíte co má tak zásadní vliv na snižování PH ve vodě?? Díky moc Jenda
Založil: Jenda
» více k tématu (počet reakcí 10)
Hneda rasa za pozadim
Zdravim. Mam otazku - za 3D pozadim se hormadi hneda rasa. Na nejaky cisteni muzu zapomenout - neda se tam poradne dostat. Co s tim? Svitit i vzadu? Nevadi me to nijak esteticky, jen aby to nedelalo neplechu ve zbytku akvaria. Dik za pripadny rady/odpovedi.
Založil: Arnost
Pokousana samice flavus
Kamarad s prace ma problem se samici flavus, ktera byla napadena se samcem na tolik, ze prisla o celou ocasni ploutev a mela silne poraneni po celem trupu. Kdyz jsem ho sel navstivit byla v soku . Okamzite jsme ji prelovily do 40 litroveho akvarka pridal morskou sul a samo vse co k tomu patri silne vzduchovani a teplotu jsem zvysil na 27 stupnu . Zadne pripravky jsem tam nedal, myslim, ze by ji bylo jeste hur, kdyby musela bojovat jeste s chemikalii, kdyz byla ve velmi velkem soku . Nic nezrala po celych 4 dnu, nez se uklidnila a trochu i ozila .To bylo poprve co jsem videl takhle zdemolovanou rybu .Ale proc tu pisu, ze nevim co mu mam dal poradit a neznam odpoved dokdy ji naroste nova ocasni ploutev - jestli jeste prezije.
Založil: melanochromis
» více k tématu (počet reakcí 8)
Rozměry a velikost akvária pro tlamovce
Chtěl bych se zeptat zkušených jaká velikost akvária by měla být,aby se mi tlamovci nehonili.
Založil: Radinek
Skalára amazonská
Zdravím.Rozhodl jsem se že od odchovu tlamek odstoupím a zkusím odchovávat jiné cichlidy. Volba padla na skaláru amazonskou a mě by zajímalo jestli mohou žít dva prirozeně vybrané páry ve dvou 100L nádržích nebo jesli je lepší dva páry do jedné 200L nádržě a ty dvě stovky používat poro dorůstaní potomstva do prodejní velikosti. Podotýkám že bych radši přirozený odchov než umělý. Díky za odpovědi.
Založil: johny
nemocné yellowky
prosím potřebuji pomoc, mam napadené yellowky jedna byla tak vysílená že skoro plavala vzhuru ploutvema.Tak jsem ji odlovil(zlepšil se její stav)a dal jsem do všech akva dezinfekci.A po chvilce koukám a je v hlavním akva docela vysílená ale ne tak abych ji mohl chytit a dát do samotného akva.A je na ní vydět zepředu když jí koukám jakoby do tlamky, je tam kousek za očima a trošku k hřbetní ploutvi jakési průhledné jakoby váčky, ale nejde to vyfotit.
Založil: boxlakrosák
» více k tématu (počet reakcí 7)
Čištění akvaria
Zdravím a předem děkuji za podmětné rady. Takže k problému. Chci se zeptat jak čistítě vaše AQ? Mám 504L a po roce provozu hledám cestu která je nejlepší. Na dně mám jemný písek 1-3mm a když chci pořádně vyčistit, tak musím vytahovat všechny kameny. To by nebyl problém, ale co ryby? Dáváte je někam do přechodné nádoby? Jak to děláte? Dík.
Založil: Ondrášovi
Prosím o radu jaké rybky do 240L Tanganika
Zatím je moje představa taková: Oceláty - 3 samce a 3 samice Compresaky - samec a 2 samice Cyprichromis leptosoma - asi tak 4 samce a 4 samice nebo 3 a 3 Neolamprologus leleupi - samec 2 samice, pěkní žluťásci :-) Moje představa je taková, že bych tam chtěl ještě jeden nějaký klidnější druh. Děkuji za přízpěvky:-)
Založil: MatesKGB
» více k tématu (počet reakcí 17)
Rada co chovat v AQ (začátečník)
Ahoj potřebuju poradit co chovat v mé nové nádrži.Dostal jsem darem 160l AQ a chtěl bych se pustit do malawi vím že velikost je slabota ale větší zatím nebude.Mám zkušenosti s normálním AQ ale Malawi se my líbí a proto budu vděčný za rady jaké ryby a počet díky.
Založil: Mr.Oizo
» více k tématu (počet reakcí 6)
lavove kameny
prosim o radu nevi nekdo kde bych sehnal lavu v prirode nechci z obchodu
Založil: paras1
» více k tématu (počet reakcí 13)
množení yellowek(labidochromis)
Prosím o radu jak rozmnožit yellowky, množil jsem cichlidy(kančíky) tak jsem si řekl že zkusím něco jiného. Děkuji
Založil: boxlakrosák
» více k tématu (počet reakcí 6)
Hypancistrus zebra L46
Máte někdo kontakt na chovatele,který odchovává tyto ryby? Za případné odpovědi děkuji.
Založil: Karlos
mohou se vytřít dvě samičky mez sebou?
Stala se mi taková věc že .Mám 5samiček socolofi a jednoho samečka .Všechny se prokazatelně s ním postupně vytřeli pozoroval jsem to .Pak sameček nějak onemocněl nebo ho dvě samice přerostli a podali si ho od té doby vylézá jen na žrádlo ,ale ta jedna samička má plnou hubu jiker .Dost pochybuju že s tím oškubaným zvadlým samcem ,který ani neni vidět .Může dojít třeba ke změně pohlaví v průběhu života .Ta jedna samička dominuje jako samec .
Založil: Hříšník
» více k tématu (počet reakcí 7)
Sinice a Roduchy v akváriu
Dobrý den.Chtěl bych vědět co jsem udělal špatně při zakládání nového akva.Mám 300l akva.(150*50*50)osvětlené po ránu třemi žárovkami25w po celé délce, které asi po 1h vystřídá jedna zářivka obič 40w. Večer asi v20.00h zhasíná zářivka a rosvítí se žárovky na další asi 1.5 h.Používám venkovní filtr ATMAN At-3335.Dříve jsem používal 2 stejné zářivky, ale jelikoš se mi dělali SINICE na pozadí(polistirén polepený epoxidem a pískem) po předělání celého akva.používám jen jednu zářivku.Bohužel sinice se mi asi po 1 měsíci oběvují znovu,a ještě se mi konce listu rostlin začali pokrývat štětinkovou tmavou řasou.Použivám vodovodní vodu asi jenom 4dKH.Po založení jsem použil 2* BIOFLOR.A ke kořenům rostlin přidal kuličky BIVOJE(Rataj)Mám zavedený i vzduchovací kámen,ale nepoužívám ho jelikoš jsem se v některých příspěvcích dočetl že oboum řasám prospívá cirkulace vody.Proto se obracím na Vás akvaristy o radu.
Založil: Jirka 29
identifikace 3
prosim o radu,co je to za druh?c-3
» více k tématu (počet reakcí 10)
identifikace 2
prosim o radu,co je to za druh? c-2