Diskusní fórum
cyprichromis
ahoj lidi nikde na netu v češtině nemohu najít info o rozdělení druhu cyprichromis, rád bych si je pořídil a našel sem pána co má asi 6 druhů jen mě matou názvy, cyprichromis leptosoma, cyprichromis sp. leptosoma jumbo a cyprichromis mircrolepidotus. Akva mam 150*55*45 370l rád bych hejno tak 20-30ks ale zase tam nechci 25cm velké kapry, díky moc ;)
Založil: miras.87
» více k tématu (počet reakcí 21)
Fronthosy a Cyprichromy
Je vhodné dát do společné nádrže Fronthosy a cyprichromy? Viděl jsem je na několika videích společně, ale myslim si, že cyprichromy by posloužili jako potrava..? Mám tam také Calvusy a Leleupi, ale to by neměl být problém.
Založil: Marek Rožnaj
» více k tématu (počet reakcí 50)
postupný úhyn tlamovců
Dobrý den pánové, když si tu čtu diskuzi k příspěvku kolegy kaufa z 5. ledna, mám téměř obavu se zeptat :-), ale mám podobný problém, a sice postupný úhyn tlamovců bez viditelné příčiny. Kus za kusem, dejme tomu v intervalech týden až 14 dnů cca. Průhledové "biotopové" akvárium 150*60*60 tj 540l založeno před vánoci 14, pak cca měsíc a půl postupného startování startovací chemií. Výška dna určitě hodně přes 5 cm, je tam daný polystyren a na něm kopa bílého písku Flexi nano, kámen vápenec -současné foto v příloze. Na konci ledna 6 šlo do akva předskokanů, poté do cca 14ti dnů zbytek do 40 kusů. Všechno mladé ryby. Akva i rybky ze Sklorexu (jsou moc šikovní, maximální spokojenost). Osazenstvo 5 druhů po 8mi kusech klasiky - maingano, hongi, černoploutve, socolofi a pseudo red (pokud se nepletu, jsem začátečník) + v akva je jeden ancistr. Filtr Eheim 2075 professionel III. Výměna vody cca 1/3 za 3-4 týdny. Filtr čištěn zatím jednou. Další "odstávka" v plánu na červenec. Voda je napouštěna přímo z kohoutku, přímo v teplotě na těch cca 26. Osobně ale nepozoruji žádný rozdíl mezi tím, zda ryba umře po výměnně vody, nebo 14 dnů výměně. Každopádně nikdy neumřely 2 ryby za ráz. Abych nezapomněl, je to trvá voda z Brna-střed, ale byla 2x měřena chlapci ze Sklorexu a vše bylo zjištěno v pořádku. Žádný problém neobjeven. Začal jsem dávat po výměně trošku Aquasafe, nebo zkoušel přidat mořskou sůl, ale nic se viditelně nezměnilo. Úhyny pokračují. Obvykle ryba napřed cca den polehává a pak exit. Dnes mi ale jedna odešla přes noc. Žádná nadměrná agrese mezi rybami není, žádní šikanovaní jedinci :-). Jsou přes den normálně aktivní, vyhledávají krmení atd. Ryby nejsou ani nafouklé, ani nemají propadlá břicha, či nemají bílé výkaly, de facto žádné viditelné stopy na nich při úmrtí nejsou. Nevšiml jsme si ničeho na žábrech, ani vypouklých očí (viz foto posledního exitáře v příloze). Krmení 3x denně po troškách (nic nedopadne na dno samozřejmě), a to vločky Eheim, o víkendu mají holky hladovku, páč je akva umístěno v kanceláři a o víkendu se nemaká :-). Ale v hladu podle mě problém určitě není. Provoz okolo akva žádný velký, ryby nejsou ve stresu, nejsou schované (resp. schovají se - chodí spát - když jim zhasne světlo :-) ). Ledka svítí cca 8 hodin denně, 2x vzduchování jede neustále. Teď mi v teplech vylezla teplota na 28, ale předtím byla klasických 26, a úhyny byli již dříve. Nevím, zda je to dost vyčerpávající, ale už mě nic nenapadá. Díky za tipy. Zkusím detailněji měřit případné posuny v PH a dám vědět. P.
Založil: PetrL
» více k tématu (počet reakcí 44)
Jaká Aulonocara do menšího Malawi
Dobrý den, všem malawákům chtěl bych se zeptat, jaký druh Aulonocary by byl vhodný pro začátečníka a do menšího akvária o objemu 240L 120x40x50 a ještě, aby se snášel se svýma sousedama Pseudotropheus saulosi coral red ;) Děkuji ;)
Založil: Lukáš7
» více k tématu (počet reakcí 20)
přesazení ryb
Zdravím Vás mám problém prosadil jsem ryby do nového akvaria , a ryby se mi drží u dna a ani pro jídlo si nejdou a přitom voda je přesunuta s původního akvaria 50% filtr taky , a podmínky se taky nezměnily , jsem s toho na větvi jsou úplne bez života a přitom předtím byli pěkně pane elánu a to nejhorší na konec o 3 tlapky jsem už přišel před noc proste zemřely a bojim se ze další je na řadě nevíte co se děje Ještě 1 věc akvaria je postaven u balkonu a teplota tam lita +/- 28/29 Má to nějaký vliv ze na ne svíti slunečno a skáče ta teplota na to chování Děkuji za pomoc
Založil: s.amm1@seznam.cz
» více k tématu (počet reakcí 7)
Osádka do Malawi 550 litrů
Zdravim, chtel bych zkusit malawky a potrebuji poradit s jejich vyberem. Libi se mi demasoni, ale nevim, zda s necim vydrzi. Pseudotropheus coral red take neni k zahozeni. Chtel bych tak 3-4 druhy ruznych barev, hlavne druhy co se mi mezi sebou nesprsknou a jsou co mozna nejmene narocne. Nadrz neni az tak idealni, ale novou kupovat nebudu :). 190/45/60 pisi cistou vodu, odecetl jsem jiz pozadi. Dekuji za kazdou radu, koho otravuji at nereaguje...
Založil: bobika
» více k tématu (počet reakcí 5)
riešenie počas dovolenky
Ahojte prosím vas ako riešite akvaria ked idete na dovolenku? ked vám nemá kto chodit krmit..:-)) Dakujem
Založil: Dominik
» více k tématu (počet reakcí 4)
Malawi počty a pomery m/f do 400l
Ahoj, chystam se skocit rovnyma nohama do Malawi. Mam za sebou pouze samou klasiku- zivorodky, skalary atd cca do 150 litru. Ted tu mam pripravenou nadrz 150x60x50(dxhxv) tedy cca cistych 400 litru vody. Posadku chystam L.Yellow, P.Saulosi a M.Maingano Pokud me zde nekdo vecne neukeca, slozeni bych nechal takto 3 druhove. Ale nejsem schopen odhadnout jejich pocty ( 10 od druhu ?) Pote poprosim v jakem pomeru maji byt samicky k samcum v takoveto nadrzi. Pozadi chystam pouze cerne natrene, takze litraz uberu pouze kamenim a ukryty. Dno chystam filtracni pisek 3-5 cm. Malem bych zapomnel, doporucite mi chovatele v trojuhelniku Praha-Plzen-Most ? Predem diky za pomoc. Radek
Založil: Radek-400
uhynulý pseudotropheus
Dobrý den, asi před 10 dny jsem si všimla u cca půlročního pseudotropheuse zebra menších bělavých fleků na těle - vypadalo to jako plíseň. Odchytla jsem ho zvlášť do jiné nádrže a léčila anti-mykotinem..Fleky se ztratily a polorozpadlé ploutve s bílými okraji se začly lepšit. Dala jsem ho zpátky (karanténu mám opravdu malinkou) a do dvou dnů uhynul. Přikládám foto uhynulé ryby a prosím o pomoc s identifikováním nemoci, nebo myslíte, že ho mohly "ubít" ostatní samci?. Mám 500l, PH 7,5, teplota 26. Predem dekuji za reakce.
Založil: anna
» více k tématu (počet reakcí 3)
Nosí tato samice jikry?
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli nosí tato samice jikry, popřípadě jak to poznám. Jedná se o Labidochromis caeruleus. (omlouvám se za kvalitu fotky)
Založil: Bechty
» více k tématu (počet reakcí 2)
Problém s tlamovci
Dobrý den, nevím si rady s tlamovci, jednoho dne jsem si všiml, že ryby začaly trhaně plavat, jsou unavené, při krmení pomalé a na dvou jsem viděl malé kapičky jakoby vzduchu. Žádný zásah jsem s vodou ani samotným akvariem předem tohoto problému nedělal. Díky za každou radu.
Založil: Jednota
» více k tématu (počet reakcí 14)
Jikry tlamovců
Ahojte, chtěl bych se zeptat, chovám úspěšně tlamovce, už dokonce chovám i mladé, ale mám menší problém jedna samice mi vždy vypustí jikry na dno, nosí je cca 5 - 6 dní a pak je vypustí... Myslíte, že když nechám ty jikry v mém chovném akva, kde je nic nesežere, tak že se ještě vylíhnou ?
Založil: Jiri
Zeolit v akváriu
Dobrý den, má někdo zkušenost s použitím Zeolitu ve filtru akvária?
Založil: ras
Malé bílé tečky na kančících
Dobrý den. Vím že to sem asi nepatří, ale někdo by s tím zkušenosti mohl mít. Na kančících se mi objevili malé bílé tečky (krupička), nevíte prosím jak to léčit? Kančíky mám od úterý a už se mi vytřeli.
Založil: a.slaf
Identifikace a určení druhu nemoci u ryb
Dobrý večer, prosím o pomoc s identifikací onemocnění a o radu jak postupovat při léčbě. 3 dny jsem aplikoval Esha 2000, včera (4. den) ráno Esha 2000 a večer Exit. Vždy jsem použil standardní doporučenou dávku. Včera jsem přidal do vody 1 polévkovou lžíci soli (na 350l). Teplotu jsem zatím nezvýšil, mám standardních 26 st C. Onemocnění se stále zhoršuje, dnes se mi navíc zdá, že tlamky některých dalších ryb mají náznak bílé skvrny. Předem dík za radu.
Založil: lisuten
» více k tématu (počet reakcí 13)
T8 versus T5
Ahoj, potřeboval bych poradit s osvětlením nad akva 150x52x55v. Rampu si budu vyrábět sám, určitě bude elektronický předřadník ale nevím jestli použít zářivky T8 nebo novější T5. Nekdo tady osvětluje podobné akva jednou trubicí T8 36w a říká že to určitě stačí, tak nevím . Myslel jsem že bych mohl udělat rampu na jednu T8 36w ale nevím jestli to bude stačit, nebo k tomu přidat ještě jednu na samostatné zapínání taky T8 36w. nebo uplně jinak a to T5 1x54W. Prosím poraďte.
Založil: Martin82
Čerpací hlava
dobrý den,nevíte prosím někdo,jestli se dají někde sehnat náhradní díly na čerpací hlavu atman at-202 a at 203!? díky :-)
Založil: roman pernický
TROPHEUS MOORI KASAKALAWE
Dobrý den,za kolik korun se dá sehnat skupina těchto ryb cca 25-30ks.Cena za 1ks?
Založil: Trolík
» více k tématu (počet reakcí 1)
Sliz na hadici u fitru Eheim
Potřebuji poradit.. Nové akva 380 l měsíc zajeté na prázdno poté vložené ryby tlamovci... Fitr Eheim professionel 3 2075 02/ 600L a v hadici kterou jsem koupil solo krz délku se mi tvoří takový bílý sliz. Hadice je čirá origoš zelená...když reguluji průtok tak se vždy utrhne a zaneřádí akva...ale ryby to požerou...ztratí se to po dokonalém zajetí akva?? Dík za radu...
Založil: Gonzy
» více k tématu (počet reakcí 3)
julidochromis marlieri
dobry den cim mam odchovat mlade nebo musím mít žábronožku solnou diky za odpovedi
Založil: tadeas
Vhodné podmínky v nádrži pro chov tlamovců
Zdravím, už 4 měsíc mám akva s tlamovcema. Není to zrovna veliká nádrž, ale podle chlapíka od kterého jsem ryby pořizoval je 150l akva v pohodě. celkem je v nádrži 20 ryb - 8 melanochromis auratus - kupoval jsem je hodně malé a ještě se mi nevybarvili samci, ty později eventuelně odeberu abych měl správný poměr vůči samicím, dál je tam 6 labidochromis caeruleus - 1 samec + 5 samic a 6 Metriaclima estherae red/blue stejný poměr jako labidochromis. Chtěl jsem se zeptat, jestli je běžné, že jsou ryby celý den různě poschovávané mezi kameny a u dna, nebo jestli je to přirozené chování těchto druhů. Ryby jsou zatím celkem mladé, velikostně do 4-5cm. Hodnoty vody jsou v pořádku, pH trochu zvyšuji na 7,8°sodou protože z vodovodu mi teče neutrální. V akvarku jsou nějaké anubiasy (nana, barteri, hastifolia, lancelolata) pomáhají mi trochu regulovat NO3, světlo je cca 30W/100l. Můžu udělat něco dalšího co by rybám prospělo? Díky za odpovědi
Založil: Jakub
» více k tématu (počet reakcí 59)
Strach ze světla
Když není zapnuté světlo tak tlamovci plavou v pohodě, ale jak se zapne světlo tak se všichni tlamovci poschovávaj. Nevíte čím to může být?
» více k tématu (počet reakcí 20)
Axolot Mexický - plíseň
Dobrý den, vím že sem toto téma nepatří ale nevím kam jinam se s dotazem obrátit. Mám Axolota mexického, před třemi dny jsem si všimla vytvářející plísně která se mu začla tvořit na žábrách. Za ty tři dny se to postupně rozrůstá. Snažila jsem se najít náké informace, bohužel jsem nepřišla na žádnou radu. Našla jsem článek kde se tato plísen vyskytle na ocase a bylo doporučeno použít hypermangan. Pokut by jste s tím měli nědo zkušenosti, velmi prosím o radu. Předem děkuji
Založil: Alžběta
Pseudotropheus demasoni
Kolik demansoni tlamovců by mělo být v jednom akváriu, aby nebyli tak agresivní?
» více k tématu (počet reakcí 18)
Dotaz na tlamovce
Dobrý den, pomůžete mi identifikovat tyto dva druhy (přikládám obrázky). Dnes jsem si je koupil a nevím jestli si na akvárko potřebují ještě zvyknout, protože plavou u dna. Stačí do 54 l akvárka jenom od každého druhu čtyři, nebo bych si jich měl pořídit víc? Ti modří jse tatím jenom perou o území a prohánějí se, nejsou v hejnu. Zatím co ti žlutí jsou v jedno hejnu. Obrázek není zrovna nejlepší.
Založil: a.slaf@seznam.cz
» více k tématu (počet reakcí 13)