Diskusní fórum
Kam s odchovem?
Mám dvě třistalitrová akva, zařizuju třetí a ve stojanu mám místo ještě na jedno. Původně jsem myslel, že ryby rozhodím podle biotopu - do jednoho Afriku, do druhého Stř. Ameriku, dál JIžní Ameriku a nakonec JV Asii. Dopadlo to však úplně jinak - v prvních dvo mám tlamovce, třetí pro ně chystám taky a mám zato, že tak dopadne i to poslední. Stává se ze mě čistokrevný cichlidář. Chtěl bych se jen zeptat, jakým způsobem se zbavujete odchovů. Poptávka v místních akvaristikách je omezená ( jsem z Liberce ), vím, že tradiční finta je pořídit dravé druhy pro jakousi autoregulaci, ale to bych využil až jako krajní řešení... Jak to řešíte Vy? V akváriích se mi to začíná množit ve velkém. Zkusím kontaktovat okolní velkovýkupy, ale jsem v tomhle směru bez zkušeností a nevím, jestli neodebírají pouze od stálých dodavatelů anebo od určitého počtu. Poraďte, prosím.....
Založil: Hyphen
» více k tématu (počet reakcí 9)
Labidochromis Yellow a pohlavní rozdíly
Dobrý den, od dubna mam 2x lab. yellow, až do dnešního rána byla dominatní zdřejmě samice (myslel sem si že mam pár), ale když dneska ráno (snad samec) přepral samici (asi samici) tak vypadá jako předtím dominantní samice. Prostě nevím jaké mám pohlaví u ryb. Větší je podle mě samice-byla dloouho dominantní, takže byla tmavá (pás přes oko, načernalé ploutve) ALE bez jikrné skvrny. Menší yellow, asi samec, když sem ho dostal, měl jakoby jikrnou skvrnu, která časem, kdy byl podřízenej, zmizela....Dnes je vetší yellow přesně jako samice (vybarvením) ale ten menší yellow....Má pruh přes oko, tmavé ploutve, ale bez jikrné skvny...Za jak dlouho se asi udělá nová jikrná skvrna?? jo a eště ty údaje o velikosti neberte vážně, jelikož mam yellowy od známýho a u toho asi zakrněli, protože u mě už nerostou a tom 250L akvárko..známej má 63L....Nevíte co toje? samec, nebo samice?
Založil: Trike
» více k tématu (počet reakcí 31)
Pohlaví u Maingana
Rád bych se zeptal, zda se dá určit pohlaví u těchto krásných ryb. Děkuji za pomoc.
Založil: Superdolf
» více k tématu (počet reakcí 3)
Cim to muze byt
Lidi mam akvarko 550l s ameriku ryby co v nom mam jsou uz u me nejakej patek a uz byli nadherne zvikly na vse ale najednou se strasne zacali bat.Pritom sem s akvarkem nic nedelal.Cim to muze byt
Založil: metalic
» více k tématu (počet reakcí 1)
Daruji Akaru
Obcas tady nekdo napise ze ma take akva s amerikou tak bych byl rad kdyby si nekdo zdarma vzal jednoho bezdomovce.U mne cestuje z akva do akva ,pokazde k tlamovcum a ti ji davaji pekne zabrat i kdyz je 2x vetsi.Mela by to byt Aequidens metae ale nevim to jiste.Je cca 17 cm velka,zrejme samice.Neni agresivni ani na 4-5 cm ryby.Osobni odber v centru Ostravy nebo v Orlove nebo v Havirove. Provizorni fotky jsou na http://jarabak.meep.cz/ .Slitujte se nad ni nekdo ,prece ji nevyhodim a mezi tlamovcema se ji evidentne nelibi. kontakt jarabak@seznam.cz
Založil: Tom
» více k tématu (počet reakcí 6)

Pomoc, co s jikrama??
Když jsem chtěl přelovit samici tlamovce s jikrama do jiné nádrže, tak samice vyplyvla všechny jikry, dělal jsem to velice obezřetně bez zbytečného stresu ryby, tak vůbec nevím co se mohlo stát??Momentálně je odlovená a jikry jsem dal k ní, už je má týden.Myslíte že si je vezme zpátky do huby???Nebo co s nima mám dělat??? Doufám že mladý už nejsou odepsaný :-((
Založil: Míla
» více k tématu (počet reakcí 5)
Je to dostačující nebo ne
Mám v akva 240 l filtr 500l za hodinu je to filtrační hlava s molitanovou houbou potřeboval bych poradit kam ho mám umístit a jak často ho mám prát v tom akva mám 10 ryb 6 labidochromis yellow a 4 zebry red+blue a jaká osádka by se ještě mohla dát rozměry akva jsou 120x50x50 já bych tam chtěl dát frontózy pokud by to šlo kolik nebo poraďte co jiného děkuji za odpovědi
Založil: Luba
» více k tématu (počet reakcí 7)
Asi nemoc ryby
Chtěl bych se zeptat jestli se někdo nesetkal s tím že má ryba v boku od něčeho skrz diru cca 0,5 mm jeden čas nežrala ale teď vypadá v pohodě. Dík za odpověď.
Založil: Pavel
Vyklepávání mladých
Prosím o radu s vyklepáváním tlamovců, zdejší chovatelé se o tom nechtějí moc bavit a tak kdyby někdo mohl napsat co možná nejpodrobnější návod byl bych opravdu rád .
Založil: Míla2
» více k tématu (počet reakcí 6)
Nemůžu je odlovit
dokáže někdo odhadnout co se stane s pancéřníčkama (které nedokážu odlovit) v akva kam dnes přijdou demasony, hongi a yellou? Bohužel nemůžu čekat s novou osádkou až je vylovým. Jsou to moje první ryby a obávám se že budu jen bezmocně přihlížet jak je tlamouši rozeberou.
Založil: Lucka26
» více k tématu (počet reakcí 13)
jak velké akva pro samici s mladými
když měla moje zebra první mladé,nechal jsem jí v akva a zbyl mi jeden malej tlamoveček ostatní mi sežrali :( teď má moje druhá samice mladé tak bych jí chtěl dát stranou,ale nevím do jak velké nádrže a s jakým vybavením? poradí mi někdo dík
Založil: otoman
Jaký máte tlamovce?
Tak se někdo pchlubte, jaký máte tlamovce, jaký máte mláďata atd.:o)
Založil: Ondra
» více k tématu (počet reakcí 15)
P.gibbiceps co k němu
Co by jste dali do akvaria ( 200x40x60 ) kde budou 2 gibbicepsy za další ryby? A kde se dají sehnat nějaké hezké kameny?
Založil: Ondřej
Osvětlení a kryt
Mám akvarium o rozměrech 200x40x60 a potřebuji pro ně osvětlení. Dobré a ne předražené. Máte někdo nějaký kontakt? Díky
Akvarium Malawi
Strašně se mi líbí ve fotogalerii akvárium Malawi 240l. Nevíte kdo by mi takové mohl udělat nebo poradil jak ho udělat? Díky
Filtrace 300l akva
Ahoj, mám dvě třistalitrová akvária, pořízení mě stálo docela dost peněz, ale splnil jsem si svůj sen. Dělám tlamovce, úplně jsem tomu propadl. Starosti mi dělá jedna věc - přes nepřetržitou filtraci se po cca pěti měsících voda úplně nevyčistila od drobných mechanických nečistot, při pohledu z malé vzdálenosti tam pořád jsou. Rybám to pravděpodobně nevadí, pravidelně se třou, ale já bych měl pochopitelně radši vodu čistou. Filtruju vnějším závěsným Aqua Clear 300, nemáte někdo zkušenosti s tímhle filtrem. Byl finančně ne úplně levný, ale zase mi to nezlomilo vaz a fakt je, že objem akva přefiltruje dostatečně. Možná náplň, nevíte někdo? Díky.... Hyphen
Založil: Hyphen
Rozeznání pohlaví
Začínám s chovem tlamovců a potřeboval bych poradit,jak rozeznám samce od samice. Děkuji.
Založil: Robert Bulava
» více k tématu (počet reakcí 4)
Tropheus Moorii orange
Dnes se mi konečně poprvé vytřeli T.moorii, samička má nyní vše v tlamce, takže mám teď nějaký čas rozmyslet co dál.Tak se chci zeptat: až budou mladé vylíhnuté mám samičku odlovit do samostatné nádrže? Nebo to nechat přirizenou cestou jelikož ryby jsou mladé a je to první vytření. Vyklepávat určitě nebudu. Chtěl bych aby mi něco přežilo i když hodně lidí tvrdí, že z prvního výtěru většinou nic moc nebývá.
Zvětšil jsem akva na 240l
zvětšil jsem akva na 240l oproti níže uvedeným rozměrum v tytulku začínájící s tlamovci to už by snad mělo stačit né?Rozměry jsou 120x50x40 je vněm celkem 5 ryb které ještě nejsou dospělé je to dost nebo ne?Děkuji
Založil: Luba
poradte se zebrami red+blue
potřeboval bych vědět něco o zebrách red+blue jak se chovají ve společnocti jiných tlamovců a jaké máte kdo snimi skušenosti děkuji za odpověď všem
Založil: luba
» více k tématu (počet reakcí 8)
Moji tlamovci 2
a bude se třít L. trewawasae a L.caeroleus. Snažím se tlamovce odchovávat(Za rok 2005 přes 300ks-není to moc, ale nedělám to pro prachy).Jak se vám dařilo v roce 2005?Doufám, že v roku 2006 to bude lepší:o)
Založil: Ondras
Moji tlamovci 1
Jaký máte názor na třepání tlamovců? Dřív sem je přelovoval do malých akvárek (20l) a nechával je ať te o mladý poostarají. Teď jsem začal z prostorových důvodů vytřepávat. Teď mám třeba vytřenjch 11ryb(P.demasoni, 3 L.caeroleusy, 2 P.zebry, 2 T.moori, 1 M.maingano)
» více k tématu (počet reakcí 10)
Malavi x Tanganika
Chtěl bych se zeptat , co si myslíte o kombinact malawi a tangantka. Tlamovcema se už nějakej tan pátek zabývám, takže moc dobře vím co každá ryba potřebuje. Mám mbuna cichlidy s T.moori bemba (orange II). Rybky prospívají a nijak jim to nevadí.
» více k tématu (počet reakcí 2)
Krmení Ancistrusů
Mám problém s krmením ancistrusů, jelikož jsou u tlamovců tak se jim vůbec nic nedostane dolu. Krmím je Sera viformo,plankton tabs,spirulina tabs,chips. Zkoušel jsem je krmit před tlamovcema, po nich, v noci , během krmení tlamovců. Nic se nesetkalo s úspěchem, tak už mi taky dochází nápady.

Labidochromis Yellow
potřeboval bych vědět, kdy se v tlamičce samičky z jiker vykulí rybičky a kdy bych měl zyčít krmit. Mám dvě samičky odděleně. Nerad bych něco zanedbal a potěr odchoval. Díky.
Založil: Jaroslav