Diskusní fórum
Čím krmit malé Venustusy? Umíraní..
Zdravím. Po pár letech si sem jdu opět pro radu. Už nevím, co mám dělat dál. Před časem jsem vyklepal ze samice cca40 malých rybek, ale teď jich mám tak okolo 10ks. Po pár dnech vždy nějaké umřely. Hledal jsem příčinu v NO3, ale tu ted vylučuji, hlavně by rybky asi umíraly ve větších počtech a né po 1, po 2ks. Vodu měním max 1/2 nejdéle po 10dnech. Akvo je 75x50x50cm. Vodu testuji quick testem esha. Topítko 300W na 25C. Včera jsem při výměně zjistil, že jsem měl dost vysokou hodnotu Kh, tak nevím, jestli to mohla být jedna z příčin. Tuto hodnotu jsem nějak přecházel, ale vím, že při odchovech by měla být co nejblíže přirodní vodě. Kh jsem snížil na spravnou hodnotu. Ph je okolo 8. Z kraje jsem rybkám dával rozmačkaný kril, ale ten jsem pak radši vyřadil. Nevim, jestli nahodou neobsahuje větší množství soli a nevím, jestli to rybkám může škodit. Zkoušel jsem i artemie, ale dočetl jsem se něco o tom, že mají nějaký krunýřek nebo co a to těm mrnousům asi taky svědšit nebude. Každopádně jsem si řekl, že by jim nemělo ublížit krmení rozmačkanými černými komářími larvami. Takže krmím jen tímto. Bál jsem se, jestli se třeba nepřejedly, ale když jsem viděl rybku umírat, nebo našel mrtvou, tak byly vždy bez plného bříška, tak važně už nevím. Na Kh jsem přišel včera až po tom všem, tak nevím, jestli to teď bude v pořádku. Rád bych zjistil, čím je nejlepší tyto malé dravce krmit. Případně pokud vás napadne proč umírají, nebo co dělam špatně, tak budu vděčný. Včera jsem totíž vypustil dalších asi 200ks a nerad bych, aby se to opakovalo. Jinak mám s nima i malé Gibberosy které neodchovávám poprvé a s těma nemám žadný problém, ale těm to vyšší Kh nevadí. V akváriu je kostka biomolitanu s atmanem a malý vnitřní fluval. Oba filtry jsou se sníženým průtokem, aby to rybky nevysilovalo. Moc díky za rady.
Založil: Myšák84
» více k tématu (počet reakcí 13)
Tropheus bemba
Jiste se tady najde někdo kdo mi poradi. Mam hejno bemb 42kusu jsou 18-15mesicu stare,ziji v nadrzi 400L jsou v super kondyci docela se i často trou ale po 6-8 dnech to asi sežerou.Jsou ještě mlade? Vodu menim po 7dnech ulku nadrze ,teplota je 26-27 nikdy ne vic nebo min. Ph mam kolem 7_8. Dekuji za vase rady Milan
Založil: milanteplice
» více k tématu (počet reakcí 50)
prosím o určení pohlaví
prosím o určení pohlaví nechtějí se mi vytřít tak si říkám jestli tam nemam jen samičky tohle by mohl být samec
Založil: kili
» více k tématu (počet reakcí 6)
Povlak na hladině akvária
Prosím poraďte, před pár dny jsem zařidil akvárium pro mladé tlamovce, dal jsem vodu z normálního akva a trochu nové, do akvaria sem dal pár kamenů a škebli, na druhy den voda smrdela a na hladine se objevil bílý povlak ktery po doteku popraskal, vše jsem vyndal vyvařil a umyl, škebli ktera smrděla nevic a nejspiz byla puvodcem toho povlaku jsem tam nedal, ale povlak se obevil znovu, jak se ho mam zbavit? A mohl by tento povlak udelat neco mladym tlamovcum a samici kterou do nej dam dokud plade nevypusti? Děkuji za všechny rady.
Založil: Honzas
» více k tématu (počet reakcí 4)
Help chcipaji rybky
Ahoj, poradte mi nekdo. Dnes koukam do akva a jedna zebra nafoukla, jak kdyby byla ucpana, trochu ma vybouleny konecnik. Vcera jsem nicim nekrmila, takze zradlem to urcite neni. Hodnoty vody jsou ok, mozna trochu vyssi Ph, ale to mivam casto. Vodu jsem menila v pondeli a to 2/3. Krmim normalne Serou Flora. Ryby mam cca necely rok a jeste mi zadna nechipla. No a ted momentalne vidim stejny priznak u Saulosky, behem par hodin. Lezi na dne schovana, nafoukla zatim neni, ale uz to jde trochu poznat, ze bude. :(
Založil: Mona
» více k tématu (počet reakcí 7)
velikost akvaria
Tak my máme akvárium 250l, a ryb tam je cca 60/70kusu (malawi).. Kupovali jsme je jako hejno o 50kusech po 5 od druhu. A tím pádem se nám nepobíjej mezi sebou. Topné tělísko nemáme a rybky se krásně třou, dá se říc že neustále a tak je milé vidět pak z ničeho nic nové malé rybky :) pořídili jsme venkovní filtraci (soudek)a voda je průzračně čistá bez pravidelného odpouštění a odkalování. Dá se říct že do akvária vůbec nezasahujeme.
Založil: aduš
» více k tématu (počet reakcí 3)
Přetmelení nového akva
Ahoj, mám novou nádrž 400L a pro jistotu bych chtěl dno nádrže zevnitř ještě trochu přejet silikonem, hlavně u rohů. U starší nádrže jsem měl dno poctivě vysilikováno a u nové je tak 2mm spára, je to prakticky slepeno jenom na tloušťku skla. Myslím že Wladys to taky dodatečně dělal. Nádrž mám od Faraa. Máte s tím někdo zkušenost.
Založil: vikánek
» více k tématu (počet reakcí 2)
Nové akvárium
Zdravím všechny, konečně mám doma povolené zakoupení nového akvária. Max délka 150 cm, max hloubka 60 cm. Proto hledám nějakou dobrou osobu, která se mnou bude mít trochu strpení. Bydlím v OV Porubě. Určitě preferuji Malawi, nebo Tanganiku. Doma mám 50 l akvárko s Neolaprologus Multifasciatus, takže žádné zkušenosti s tak velkým akvárkem nemám. Nechám si poradit ve všem, včetně filtrace, osvětlení, či druhů ryb. Hlásí se někdo??
Založil: Didin
Problem z z yellowkami
Dobrý deň prosim Vás mam problém že mi behom týždna umreli 3 mlade yellowky... A neviem tomu zabraniť... Vsetky 3 som videl cez deň lezať na dne akvaria a tazko sa im plavalo a rychlo dychali.... Teplota vody je stala 26 stupňov ..akva je cistene kazdy tyzdeň+ čiastočna vymena vody. Prepačte ale neviem čo vsetko tu mam napisať aby ste mi pomohli... Na vsetko odpoviem.... Ďakujem za pomoc
Založil: Mlok
» více k tématu (počet reakcí 11)
Portál Malawi-Guru - jaké weby sledujete?
Kdo sleduje zahraniční weby a zvládá aspoň kostrbatě němčinu určitě Malawi-guru.de zná, k dispozici je i slušná aplikace pro android. Třeba se někomu bude info hodit, možná inspirace pro admina? Které zahraniční weby věnované tlamovcům vám připadají obsahově zajímavé (pěkné obrázky holt nejsou všechno)?
Založil: St.
Jaké medium do vnějšího filtru
Po jakém čase by se mělo měnit medium ve fitru. 1.komora: filtrační houba 2.komora: zeolit 3.komora: keramické kroužky 4.komora :korálovou drt + filtrační houba Stačí to vždy jen proprat, nebo je to nutné po nějakém čase vyměnit. Výrobce píše měnit co půl roku, ale myslím, že je to hloupost. Co vy na to ?
Založil: Nik
» více k tématu (počet reakcí 76)
Poradtě mi s druhem ryb.
Dobrý den, ahoj, chci vás poprosit o určení druhu ryb. A - Cynotilapia afra? B - Mělo by jít o mladého samce Aulonocara 'Fire fish', ale otec byl jiné barvy - pruhy nebyly tolik výrazné a byl světlejší. Je možné, že tenhle mladý dospíváním ještě změní barvu? Díky za rady.
Založil: Vašek J.
Nemocná očka
Dobrý den, chtěl bych se zeptat, zda nemáte někdo tušení o co by se mohlo jednat? Mám 260l. akva, chovám ps. saulosi a lab.c yellow. Zhruba před 14dny se vždy nějaké saoulosce začali kolem oček tvořit takové bílé průhledné prstence. Jakoby měla ty očka vyboulené. Vždycky se jim to oběví třeba na 1den, pak jsou i 2 dny klid a znovu. Každých 14dní měním zhruba 1/3nádrže a odkaluji dno. I přes tento problém se mají prozatím k světu. Normálně plavou,normálně jí, množí se... Dokáže mi někdo poradit čím tento problém odstranit a jak mu do budoucna předejít? Děkuji za každou radu.
Založil: Radman
» více k tématu (počet reakcí 41)
Tropheus - novinky
Nakupujte u odborníků: odchytové, vyšlechtěné Tr.red bishop - http://www.ifauna.cz/akvaristika/inzerce/r/detail/2218034/tropheus-red-bishop/ KACHEZE red rainbow - http://www.ifauna.cz/akvaristika/inzerce/r/detail/2216696/tropheus-red-rainbow-kachese-wf-brno/ - na fotkách KASANGY - foceny kamarádem u p. Vodochodského, na dotaz zda nejde o Kasangy, strohá odpoveď, že ne. Tak jde asi o novinku :-)
Založil: mr
Nutnost vzduchování v nádrži u některých tlamovců
Musím mít u socolofi, maingano, yellow nutně vzduchovani? Kdyz se tak dívám po nádržích treba na youtube tak ve většině ani není.
Založil: Rodry
» více k tématu (počet reakcí 94)
Nezna někdo název kamene?
Prosim o radu-schanim všude možné bily kamen,který jde lehce vrtat a řezat pilkou.Trošku se podoba koralum a jde super upravovat na jakýkoliv tvar.Nevite prosim někdo název a nebo kde ho muzu sehnat?79
Založil: M.n
Určení druhu
Dobrý den, prosím pomozte mi určit druh rybky (rybek? - ale vypadá to na jeden druh) na obrázku. Jsou to ještě mrňata, mají sotva 2 cm. Podle místní fotogalerie mi nejvíc připomínají Maylandia zebra, leč jistá si nejsem. Děkuji moc.
Založil: Sima
» více k tématu (počet reakcí 10)
Druhy a počty tlamovců
Mám nové akva 150cm 50cm 50cm s pozadím 3D asi 5 cm plystyrén. Vím, že se o druzích tlamovců a počtech hodně napsalo, ale přesto bych chtěl slyšet vaše názory. Uvažuji o ps. saulosi, ps. flavus, ps. crabro, cyno. afra, lab. yelow. Určitě né všechny druhy, ale o třech. Prosím o názor nejvhodnějšího složení a o počty jednotlivých druhů. Předem moc díky J.Ulvr
Založil: Jiří Ulvr
Trnucha-Jakub Vágner ct2
Teď jsem dokoukal Jakuba Vágnera jak vytáhnul v Argentině trnuchu cca 150 kg ,netušil jsem ,že vyrostou tak moc i ty sladkovodní, Vy co je máte v akvárku,těšíte se také na takovou velikost :-) ? nebo druhy chované v akva tak nenarostou ? Omlouvám se za off topic,opravdu to není tlamovec a dokonce ani ryba :-D
Založil: KOMOŇ
» více k tématu (počet reakcí 15)
Hledám kameny
Prosim vás kde v okolí Ostravy seženu tyhle kameny a nebo podobne?Diky moc
Založil: Jarda.V
» více k tématu (počet reakcí 12)
Úspěšnost tření
Zdravim, chci se zeptat, zda máte nějaké zkušenosti či postřehy s úspěšností tření v závislosti na proudění vody v akva. Dedukcí mi vyplívá, že při větším proudění v akva se musí mlíčí brzo rozptýlit a tak úspěšnost oplodnění jiker se musí snižovat. Možná se pletu nevim. Napadlo mě to na základě aktuálního vlákna o síle čerpací hlavy.
Založil: Petrx
Fotky ryb do nového designu
Chtěl bych Vás požádat, jestli by někdo nebyl ochotný poskytnout své fotky tlamovců do plánovaného nového designu tohoto webu. Fotka by měla být opravdu podařená (ostrost, světelnost, barvy), rybě by neměla chybět nějaká část těla a pod. Fotka musí být vlastní, proto prosím posílejte pouze v plném rozlišení (nebo mírně zmenšenou), abych měl větší jistotu, že není převzatá od někoho jiného. Posílejte prosím na e-mail uvedený vlevo pod menu.
Založil: admin
Zelená voda v akváriu
Zdravím prosím o radu, voda v mém akva je stále zelená. akva 250l, filtr atman CF-1000, osádka 22x demasoni + 5x ancistrus. děkuji za odpovědi
Založil: mk1
» více k tématu (počet reakcí 10)
Lepení akvária
Ahoj. Chtěl bych se informovat na firmu Farao. Máte s ní někdo zkušenosti? Zvažuji od nich zhotovení nádrže a krytu. Děkuji za odpověď.
Založil: Pepan
» více k tématu (počet reakcí 12)
Problem s rybickama
Prosim Vas o radu, koupil jsem si nove rybicky asi pred dvema tydny a uz mi dve umrely. Meli by to byt tlamovci tropeus nebo tak nejak. Cerne s zlutym svislym pruhem. Mam je v akvarku asi 150l, jsou tam s nima prisavky a nejake jine male rybky, ty ale neznam presne. V akvariu je filtr, vodu menim kazdy mesic, ryby krmim vlockovym krmenim a myslim ze patentkama. Ostatni rybicky jsou v poradku. Prosim poradte mi, protoze uz mi zustali jen tri z tech peti co jsem koupil. Jsou uz asi starsi, prodal mi je kamarad, ktery uz je mel asi dva roky. Dekuji mockrat!
Založil: ozzak
» více k tématu (počet reakcí 4)