Nafouklé břicho

Prosím o radu , už u druhé ryby ( první multifasciatus teď calvus ) pozoruji onemocnění - nafouklé břicho a dále po několika dnech vznikne zboku břicha jakoby uher ( pomalu se zvětšující vřed s bílým koncem - jakoby chtěl z břicha vylézt červ ). U první ryby jsem pozoroval i nechutenství a stranění se kolektivu, u calvuse zatím ne. Poradíte o jakou nemoc jde a jak jí léčit.

Ell

23.8.2010 7:23

Podle mne to jsou strevni bicikovci Spironucleus nebo Hexamita. Nejlepsi na to je pouzit lecivo Metronidazole. Sezenes ho bud na veterine nebo v lekarne asi pod nazvem Entizol nebo Flagyl. Davkovani: Jednu 250mg tabletu na kazdych 25 litru vody. Tablety rozdrtit na jemny prasek a pak s troskou vlazne vody rozmichat na kasicku a k tomu pridavat vic a vic vody. Pak nalit do akva. Davkovat jednou denne nejlip na noc, pri stale zhasnutem svetle nad akvariem (na svetle se lecivo rychle rozpada) a pri teplote akvarijni vody 28`C. Pred kazdou novou aplikaci leku udelat asi 30% vymenu vody. Taky je dobry namocit granule nebo vlocky do trosky vody s praskem z rozdrcene tablety a nechat chvili nasaknout. Doba leceni 7-8 dni a tuto dobu dodrzet i pri viditelnem zlepseni. Napis sem cim ty ryby krmis a jak casto. Taky v jak velkem akvariu je kolik ryb a jak casto delas vymeny vody, jaky tam mas filtr, jake mas pH, kolik tam je NO3... Snad najdem pricinu.

A+I
23.8.2010 9:47

Příčiny určení takové choroby u ryb není jednoduché diagnostikovat. Jak již bylo napsáno, může se jednat o parazitní onemocnění vyvolané bičíkovci, nebo také o dosti závažná bakteriální onemocnění vnitřního aparátu. Anamnéza nemocí je velice důležitá a původce nelze určit na základě vizuálního popisu. Také nevěřím, že v takové fázi nemoci lze tak postiženou rybu úspěšně léčit. Příčiny onemocnění lze eliminovat kvalitní stravou a hlavně kvalitou vody. Další faktory onemocnění můžou být různorodé.

pietro
23.8.2010 10:26

Bude to znít blbě ale není levnější a pohodlnější rybu utratit a zároveň snížit možnost rozšíření nemoci na celé akva.

Pavel 86
23.8.2010 10:47

Nikdo nezaruci, ze ty dve ryby v pokrocilem stadiu nemoci vyleci. Ale pokud uz to v akva je, prelecily bysme ho cele, aby se zabranilo sireni na ostatni ryby. Ja vim, ze to nemusi byt ti bicikovci, o kterych pisu nahore. Ale podle toho popisu to na ne vypada. Nafoukle bricho, klidne i jenom na jedne strane a vridek nebo dirka, ze ktere vycuhuje belava, jakoby vatovita hmota... chtelo by to prelecit cele akva Metronidazolem, jak pisu vys. Tim Merem nic nepokazi, je to setrne lecivo a pokud to nepomuze, tak pak muze zkusit lecit bakterialni nakazu, treba lekem Bactopur Direct. Bez laboratorniho vysetreni, je tento postup, podle mne, nejlepsi.

A+I
23.8.2010 10:58

Ano, mulťáka jsem odstranil, calvuse však nejde chytit , lempl jeden. pH 7,8-8,0, NO3 max. 30 , výměna vody co 7-8 dní. 300 l akva. Krmím vločkama ( JBL a SERA ), jednou týdně mražený cyklop, dal jsem však párkrát i trochu nasekané mražené ryby-filety, tak nevím jestli to už nebylo na ně příliš. Krmím tak jednou, dvakrát za den, krmení ani nedopadne na zem. O hexamitě jsem četl, ale bylo myslím uvedeno, že břicho je spíš propadlé a výkaly jsou dlouhé. Tady jsou výkaly v pořádku. Samozřejmě můžu napadené ryby dát pryč, ale chtělo by to asi zbytek akva přeléčit. Dnes jsem calvuse kontroloval a zdá se , že ten vřed na boku břicha trochu splaskl a nemá už bílý konec - spíš červenohnědý, vypadá to jako by se hojil. Břicho je stále nafouklé, ale ne moc. Snad se to zlepší. To mulťák, kterého jsem vyhodil byl na tom hůř, jako by spolkl kostku. Dík za rady.

Ell
23.8.2010 19:31

Z toho, co tady uvadis, by mohl byt snad jediny duvod ta mrazena ryba. Bud toho snedly ryby moc nebo mohla obsahovat parazity. Pokud mrazene behem transportu nez se dostane k zakaznikovi opakovane rozmrzne a zmrzne, muze byt pak v syrovem stavu nositelem bakterialni nakazy. Ty vridky s belavou hmotou, jak jsi je popsal, jsou taky typicke pro onemocneni strevnimi parazity. Je to vsak siroky pojem, bez laboratorniho vysetreni je nemuzes rozeznat. Nekdy je bricho nafoukle a vykaly jsou dlouhe nitkovite a ryby nezerou. Jindy se brisni dutina naopak propada prestoze ryby zerou normalne a maji normalni vykaly. Jindy se muzou objevit priznaky, ktere popisujes Ty. Ale jak Ti napsal Pietro, mohlo by to byt i neco jineho (treba nejaka bakterialni nakaza z tech mrazenych ryb). To Ti fakt nikdo presne nerekne, jedine laborator.

A+I
24.8.2010 9:58

Ryba byla rozmražená, nasekaná a šlo o filetu pro lidi z obchodu, takže snad parazity neměla. Jinak dík za rady všem.

Ell
24.8.2010 12:53

Syrová ryba a kuřecí maso je hodně velký problém.Tyhle masa se musí řádně tepelně upravit.musí přejít teplotou min.80°C,aby si zničil,všechny škodlivé bakterie člověku nebezpečné.já jsem řešil tenhle stejný problém,když jsem Calvusy krmil mr.patentkou.Pokud dáváš maso,takho strouhni na struhadle na,kterém děláš bramboráky,a pak ho jemně přelij vařící vodou s var.konvice.Dávej to rybám opatrně,jsou to žravé popelnice.

miran
24.8.2010 21:37

Ell - byla ta fileta z morske ryby nebo z nejake sladkovodni napr. Tilapie, Jeseter nebo dokonce Pangas? Miran, ja delam bramboraky na hrubym struhadle a nekdo zas na jemnym, tak jak je to, co je spravne? :-)))

A+I
24.8.2010 22:02

A+I-vy to musíte v USA dělat všechno just opačně,že?:-)))Vždy na jemno,lépe se to prosmaží rychleji a míň to saje olej.Já sice dělám bramboráky na tálu bez oleje,ale to vy asi nemáte.Ale někdy si dám klasický olejový,pak to spláchnu studenou 12%Radegastem to je paráda.

miran
24.8.2010 22:20

Ty to Mirane tak krásně popisuješ, že bych si teď ten bramborák dala :-)))) Jinak já myslela že masožravým rybám syrové rybí filé neublíží. Jak to tedy je?

sarka.x
24.8.2010 22:54

Mě by zajímalo v čem je problém při podávání syrové ryby?A to jak pro ryby,tak pro lidi?Já mám rád Sushi a tam se to syrovýma rybama jen hemží.....nikdy jsem žádné problémy nepocitoval. S tím kuřecím souhlasím. Bramboráky jedině na jemný struhadle....manželce to vysvětluju furt dokola a stejně mi to vždy udělá na hrubým.

wladys
24.8.2010 22:58

Mirane, ja mam taly 3, co Ty muzes vedet! :-) . To strouhani nahrubo mam nauceny z Ceska (teda spis z Moravy), kdy to tak delavala moje babicka i maminka. Ja to tak mam radsi, najemno to neni ono ;-) . A jen doufam, ze se bavime o stejnych bramborakach - s cesnekem, kminem a majorankou. Ja totiz ze vseho nejvic miluju bramborovy placky z uvarenych brambor nastrouhanych najemno plus sul a mouka a ty se delaji vyhradne na tale. Nejlepsi jidlo na svete!! K tomu syrovemu rybimu masu: Vseobecne se rika, ze sladovodnim rybam by se melo davat maso z morskych ryb a naopak morskym rybam maso ze sladkovodnich ryb a to z toho duvodu, ze morskym parazitum by se udajne nedarilo v neslane vode a sladkovodnim parazitum by se zase nedarilo ve slane vode. Ovsem jestli to doopravdy plati, to nevim, prestoze logiku to dela. Horsi je to vsak s pripadnymi bakteriemi. Uvedu takovy priklad: Kdyz se tady vyrabi zmrzlina, linka jede 24 hodin maximalne a pak vzdycky nasleduje 6 hodinovy stop interval, kdy se celych 6 hodin linka cisti, strika vodou z hadic, umyva... protoze tech 24 hodin je jeste OK, aby se nic nekazilo a nezacaly hnilobne procesy. Po urcite dobe totiz vselijake usazene zbytky zacinaji hnit a nakazily by tak dalsi a dalsi prichazejici cerstve suroviny. Proto tak casta udrzba, jelikoz zmrzlina se konzumuje v syrovem stavu. Horsi to je se zpracovavanim masa na lodich a vubec. Kdyz jsou ryby, tak se jede a spoliha se na to, ze ryby se budou dal tepelne upravovat a bakterie se teplem znici. Nebo kdyz maso behem transportu treba jen castecne rozmrzne, vznikaji bakterie. Kdyz to pak dame rybam syrove, muze to byt ponekud riskantni. Na Sushi jsou tady ryby specialne procesovane a kontrolovane.

A+I
24.8.2010 22:59

Tak nemělo by to vadit.Jde určitě o tom v jakém stavu je to maso.Jakmile to jednou někde povolí a pak zase zamrazí je problém.Když jsem měl kdysi astonauty tak těm sem tam mohl hodit 14dní mrtvého kamzíka a byl klid,ale takoví ti menší dravečci,těžko říct.Když se jim to dá lehce spařené a po malých dávkách takby to vadit nemělo.

miran
24.8.2010 23:14

A co koupit živou rybu (nechat ji v obchodě zabít), naporcovat (nasekat na drobno), dát do kostek na led a nechat zmrznout? Pak nechat povolit a dávat rybám?

sarka.x
24.8.2010 23:29

Sarko, myslis, ze u vas v suchozemi sezenes zivou konzumni morskou rybu? ;-) My bysme nasim rybam tedy sladkovodni rybu z rybnika nebo reky urcite nedali (paraziti). Co to jsou za ryby, jak jim rikate Grundle? Jsou morske nebo sladkovodni?

A+I
24.8.2010 23:47

A+I myslím,že záleží z jakého rybníka.Kákoš má svůj rybník,má v něm raky!!Beru od něho plankton pro mladé,a žádná závada.Ale kdysi jsme chodily na Dafnie,ke smeťáku,byl tam takový rybníček a vtom plavaly Dafnie velké tak,že když to zveličím tak si viděla jak jim bylo srdce.Fakt macci.Krmil jsem stím kdysi malé oceláty.No kámošovi chodil jeho anglický kocour upíjet vodu z nádrže,kde ty Dafnie sypal.Kocourovi po měsíci skolabovali ledviny,protože měl v sobě nějakého parazita,který roznáší jen ryby!!Od té doby jsme tam nechodily i proto,že tam chodilo hodně Romes na ryby,žrali to stoho,my jsme byli malí tak ať nás nesežerou taky:-))

miran
25.8.2010 10:16

Zdravím vás přátele. Píši pouze, abych vám blíže specifikoval různorodé příčiny nákazy střevními parazity. Nehledejte v tom žádné konspirační teorie ale pouze fakta. Pro Šárku : Masožravé / tedy predátoři/ přirozeně se živý živočišnou složkou potravního spektra. To je známa věc. je to dáno tím jaký mají metabolismus. Potřebují vysoký podíl bílkovinné složky obsažené v potravě. Čili rybí maso jim určitě neublíží. Kuřecí maso může obsahovat určité parazity a viry pro člověka nikterak nezávažné ale v rybím organismu může různá vegetativní forma viru, bakterie, parazita způsobit různá onemocnění pokud není maso tepelně zpracováno. Raději nechtějte vědět jako konzumenti drůbeže co lze při laboratorním vyšetření zjistit ve svalovině těchto ptáků. To je na delší slovní rozbor. Pro Mirana: Ohledně úmrtí kocoura, který se chodil napájet do tebou popisovaného rybníčku. Kocour nemůže onemocnět nemocemi, které mají pouze ryby!! Pouze ve výjimečném případě, kdyby se jednalo o Mycobacteriosis piscium (tuberkulóza ryb), tato nemoc je nebezpečná i pro člověka!!!! Většinou je člověku nebezpečný kmen této bakterie mycobacterium fortuitum!! Proto je důležitá hygiena rukou!!! Vrátím se k onemocnění kocoura. Tento savec mohl onemocnět a následně umřít z jiného důvodu. To znamená, že voda mohla býti kontaminovaná cizorodou látkou či chemikálií. Obsahovat tzv. těžké kovy. Nebo se zde nacházela bakterie Leptospirózy. Veškeré tyto faktory mohli zapříčinit smrt kocoura na selháni ledvin. Poslední věc: ohledně střevních parazitů bylo popsáno stohy studijního materiálů a pořád se řeší a neřeší jedna známá věc. To že tito parazité žijí běžně ve vodovodním řádu, kde úspěšně odolávají nízké koncentraci chlóru (Cl). Takže akvarista si je jednoduše zavleče do chovného prostředí a pokud má parazit optimální podmínky jeho virulence je okamžitá. Lze tomu zabránit jednoduše. Použitím Uv zářiče při vstupní vodě, nebo vodu ohřát na 80°C, schladit a použít do chovného prostředí. Nehledejte v tom žádnou vědu, prostě člověk má jiný trávicí aparát a ten je schopen se účinně bránit před těmito bičíkovci. Děkuji, za vaší pozornost.
Nafouklé břicho

pietro
25.8.2010 22:25

Pietro, nam je naprosto jasne, ze rybi maso masozravym rybam neublizi, a ze jim ale rozhodne ublizi maso kureci nebo jine maso z teplokrevnych zvirat. Proc to tak je, to uz tu bylo napsano vickrat. Ale nejak nerozumim, co tim chces nahore rict. Pokud neni to rybi maso kontaminovane, tak chapu, ze rybam neublizi, ale co kdyz jsou v nem paraziti a nebo bakterie? O tom jsme se celou dobu bavili. Ja myslim, ze ryby nemusi mit parazity jenom strevni bicikovce, ale ze muzou mit i jine ... Problem, ktery se snazime resit je ten, jak podavat masozravym rybam zivocisnou slozku, abysme jim neublizili. Napriklad Miran maso nastrouha a spari - je to reseni? Neztrati se tim sparenim nejake dulezite latky? (Mirane, chutna to rybam takhle upravene??) S tim kocourem nevim, nejsem doktor. Ale Miran pise, ze mu nasli (zrejme v laboratori) nejakeho parazita, co roznasi jen ryby. Jak rikam, nejsem doktor, ale co treba Ligula a Schistocephalus? To roznasi vodni plankton, nemohly to mit ty Dafnie? Asi je to ale hloupost, aby se ten parazit dal vyvijel misto v rybe v kocourovi. Nekdy ale muze kocka nebo pes dostat parazity do srdce, kdyz se napije vody, kam nakladli komari kontaminovana vajicka. Mirane, ty ryby, ktere jste tema dafniema krmili, neonemocnely?

A+I
25.8.2010 22:48

ten kocour neumřel,ale zkolaboval.Veterinář mu našel v krvi nějaké bakterie,nebo parazity,ktré mají ryby,nebo žijou prostě ve vodě kde žijou ryby.bylo nam 13let,je to zpátky 22let už přesně jak to bylo nevím,ale mohli za toty Dafnie,které jsme lovily v rybníčku vedle městské skládky,byly obrovské,když řeknu,že srovnatelné s jikrou nějaké Mbuny tak neuvěříte,a byly ne červené,ale sytě rudé.Ryby které jsem tim krmil byly v poho a hrozně rychle potom rostly.pak už jsem tam radši nechodil.

miran
26.8.2010 10:47

Nemohu vyloučit alternativu, že maso sladkovodních a mořských živočichů mohou uchovávat jisté formy bakterií, parazitů, virů, mykóz atd. Příkladem uvedu nemoc, která se nachází ve svalovině ryb. Ichthyophoniasis,Ichthyophoniasis piscium,ichtyosporidióza.Ichthyosporidium hoferi. Veškeré tyto formy nemoci se mohou dostat až k naším chovaným rybám pokud je budeme krmit rybami nebo jejich filetovanými části. Tedy pokud nejsou tepelně zpracovány, nebo hluboce zamražené. I tak jsou jisté kmeny těchto chorob odolat těmto úpravám. Tyto choroby patří mezi sledované nákazy, na které dohlíží různé akreditované laboratoře. Spory plísní mohou přežívat v granulovaném krmivu, nebo masokostní moučce (rybí moučka). Myslím, že tato debata je příliš obsáhla a do jisté míry nemá cenu to rozvádět do vyšší úrovně. Snad tyto řádky zdejší čtenáře nebudou nudit.

pietro
26.8.2010 16:43

Calvus se zdá uzdravil,díra se zacelila a takřka nejde vidět snad to bylo jen nějaké přechodné onemocnění a snad pomohl Preventin, který jsem dva dny aplikoval. to Pietro - naopak tato diskuze je velmi zajímavá. Myslím, že když každý vyšperkuje akvárium 3D pozadím , kameny , rybami, tak by pak byla škoda , kdyby ryby umřely pro naší neznalost nemocí.

Ell

VLOŽIT ODPOVĚĎ