Piskořka věžovitá.
Mám v akva Malawi piskořky,už mají i mladé,ale ty velké mají jakoby ukouslé špičky,některé i víc. Je to normální? Doroste jim to?Nekrmím třebe málo ryby? Děkuji
daliborz
Nejspíš se jim rozpadá krunýř z důvodu nedostatku vápníku...není voda příliš měkká.Zkus do akva někam schovat kousek sépiové kosti... ;)nebo kus vápence.
28.6.2009 10:58
Vodu ze studny mám měkou a ph 6.Upravuji ji sodou a mořskou solí na potřebné PH a přidávám školní křídu na zvýšení tvrdosti. Mezi velké kameny jsem dal malé mušle. Ale nevím čím se měří tvrdost vody. Děkuji.
28.6.2009 11:54
Na měření obou tvrdostí jsou akvarijní testy.Já mám dobré zkušenosti s testy pana Rejfíře(Aquar).Doporučuju koupit i tu sepiovou kost,někam ji zamaskovat za kameny.Piskořky se na ni budou slézat a zvyšovat si hladinu vápníku.Podobně jsem kdysi zakročil při rozpadání ulit ampulárií(které jsem míval v Amazonce) a zabralo to.
30.6.2009 18:58
Zdravím,koupil jsem tu sepiovou kost do akva a pořídil jsem Test na měření KH a GH.Je tam sice návod ale nejsem z toho nějak moudrý. PH mi je jasné a mohl by mi prosím někdo poradit popř.doporučit nějaké odkazy ohledně KH GH? Jinak ty malinkaté piskořky špičky ulit mají. děkuji
30.6.2009 21:37
Definice. Tvrdost vody není úplně jasný pojem – rozumí se jím buď obsah Ca2+, Mg2+, Ba2+ a Sr2+ (případně i dalších dvou- a vícemocných kationtů), nebo častěji jen množství rozpuštěného vápníku a hořčíku, tj. součet Ca2+ a Mg2+. Ve většině vod také tyto prvky naprosto dominují, takže ostatní můžeme zanedbat a na definici až tak nezáleží. Na tvrdosti vody se podílí větší měrou vápník (poměr Ca:Mg je ve většině přirozených vod 2:1 až 4:1.Jednotky,v kterých se tvrdost udává, se liší jak v různých zemích, tak v různých odvětvích. německé stupně (v češtině někdy °n, N, jinak běžněji dGH nebo také dgH, °GH, °dH či °DH = deutsche Härte. Alkalita neboli kyselinová neutralizační kapacita (KNK) je vlastně mírou stability pH. Hovoří se o ní také jako o pufrační kapacitě vody.Alkalita se v západní Evropě udává podobně jako tvrdost nejčastěji v německých stupních (dKH = deutsche Karbonathärte), nověji občas i v miliekvivalentech, resp. v milivalech (1 dKH = 0,357 mval/l nebo meq/l); jsi z toho moudrý :-D.
30.6.2009 21:42
Pokud máš zájem pošlu ti tabulky el.poštou. Tam je to pro orientaci jednoduché. A pochopí to i chemický analfabet
Ahoj,předem děkuji za ty tabulky.Zatím jsem z toho jelen ale snad to pochopím. Každopádně,když zjistím,že mám měkou vodu,což v naší oblasti je(navíc mám studnu),jak docílím vyšší tvrdosti.Vápníkem? Zvyšuje se tvrdost vody,když přidávám do mé vody PH 6,5 sodu a sůl? Děkuji.
30.6.2009 22:49
Použití vápence nebo korálové drti: dojde ke zvýšení alkality a tvrdosti vody a následně i k vzestupu pH.Tato metoda je jednoduchá, spolehlivá a trvalá, ale je třeba nejprve pokusně zjistit to správné množství materiálu. Podobně jako vápenec funguje dolomit.Použití jedlé sody (NaHCO3): i tady se jedná o zvyšování alkality, ale tvrdost vody zůstane nezměněná. Zato pH stoupne až na 8,2 – podle množství, které použijeme. Podobně funguje i Na2CO3 a NaOH.Také plavená křída a vápené mléko,sádrovec.